Осам реченица које ће вам помоћи да изађете из токсичне комуникације: Кратке су и јасне

ГС
Осам реченица које ће вам помоћи да изађете из токсичне комуникације: Кратке су и јасне

Нарциси су склони томе да контролишу и манипулишу, а у комуникацији са њима никада не знате шта можете да очекујете.

Ево којих 8 реченица вам могу помоћи да разоружате нарциса и повратите контролу у разговору:

1. "Разумијем вашу перспективу." - Иако то не значи да се слажете са њима, ова фраза потврђује да слушате без да им храните потребу за сталном валидацијом.

2. "Хајде да се држимо чињеница." - Нарциси често изврћу наративе како би одговарали њиховој верзији приче. Фокусирајући се на објективне чињенице, преусмеравате разговор са личних оптужби на истину.

3. "Нећу да се расправљам са тобом." - Ово поставља границу, сигнализирајући да нећете бити увучени у бескрајну дебату у којој нарцис можда жели да доминира или да вас омаловажи.

4. "Овај разговор је завршен." - Ако ствари постану превише загрејане, у реду је одлучно прекинути разговор. Запамтите, имате право да заштитите своје ментално и емоционално благостање.

5. "Не." - Понекад је најједноставнији одговор најефикаснији. Не морате увек да оправдавате своје одлуке. Јасно и чврсто "не" може бити невероватно моћно.

6. "Цијеним ваш допринос." - Ово је љубазан начин признавања њиховог мишљења без пристанка или обавезивања на њега. Неутралан је, неконфликтан и оставља мало простора за расправу.

7. "Хајде да разговарамо о овоме када будете могли да комуницирате са поштовањем." - Захтевање комуникације са поштовањем поставља важну границу. Ако не могу да се ангажују без омаловажавања или вређања, у реду је да паузирате и одложите разговор за касније.

8. "Ја видим ствари другачије." - Дозвољено вам је да имате сопствену перспективу. Ова фраза изражава неслагање без директног оспоравања или суочавања са њиховим гледиштем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана