Оријана Фалачи - краљица 20. вијека

Марина Чигоја
Оријана Фалачи - краљица 20. вијека

Једна од најпознатијих новинарки 20. вијека, Оријана Фалачи, умрла је 15. септембра 2006. године у 77. години.

Направила је на десетине ексклузивних интервјуа и разговарала са људима који никоме нису рекли оно што су казали њој. A како и не би - Оријана Фалачи била је провокативна и своја. Храбро је слиједила свој став, идеју и право да каже. Радила је и живјела по свом.

Први текст написала је са непуних 17 година, истргавши лист из школске свеске и тај текст стигао је на право мјесто, у лист "Матина дел Италија чентрале". Тако је Оријана ушла на врата која су за њу била и отворена - врата новинарства.

- Новинарство је дивно и страшно искуство. Када се нађем у жижи неког збивања или важног сусрета, плашим се да нећу имати довољно вида и слуха и довољно разума да гледам, слушам и схватим. Не претјерујем када кажем да у сваком професионалном искуству остављам комадиће душе. Не мораш бити Херодот, али придонијећеш каменчић у стварању мозаика, пружити корисну информацију, која ће натјерати људе на размишљање, написала је давно.

Рођена је 1929. године у Фиренци, у скромној породици. Заједно са својим оцем учествовала је у рату и придружила се антифашистичком покрету "Отпор, правда и слобода".

Била је ратни извјештач. Извјештавала је из Вијетнамског рата 1967. године, из индијско-пакистанског рата, из кризних подручја Латинске Aмерике, те Блиског и Средњег истока. За вријеме крвавог гушења студентских демонстрација у Мексику 1968. године била је тешко рањена са три метка. Прогласили су је мртвом, а тек је у мртвачници један свештеник примијетио да ипак дише.

Велики дар и страст новинарства довели су је до највећих свјетских моћника, тадашњих владара свијета. Урадила је до тада невиђене интервјуе са Голдом Меир, Јасером Aрафатом, ајатолахом Хомеинијем, Ричардом Никсоном, Хенријем Кисинџером, Индиром Ганди, Вилијамом Брантом, царем Хајлом Селасијем, архиепископом Макариосем, Федериком Фелинијем..... И све их је разоружала.

Када је краљ Мохамед Реза Пахлави упитао да ли је заиста на "црној листи", она је одговорила: "Може бити, Ваше величанство. Ја сам код свих на 'црној листи'." Краљ јој је на то одговорио: " Штета, али није важно, иако сте и код мојих власти на 'црној листи', ја ћу вас ставити на бијелу листу мога срца."

Била је прва жена са Запада која је смјела да разговара са вођом исламске револуције ајатолахом Хомеинијем. Разговор је био прекинут када је скинула фереџу и рекла да не може на себи да трпи тај срамотни заостатак средњег вијека. Интервјуисала је себе саму у посебној књизи, једној од бројних које је написала и које су, као и она, биле провокативне. Књига је изашла под насловом "Оријана Фалачи интервјуише Оријану Фалачи".

Као и остале, и књига "Писмо нерођеном дјетету" подигла је велику прашину и имала милионски тираж. У тој књизи Оријана говори о личној дилеми: материнство или професија? Она је изабрала професију, због чега су је многи осуђивали.

Оријана Фалачи се никада није удавала, али је доживјела велику љубав са грчким политичарем Aлекосом Панагулисом, који је 1976. године погинуо у саобраћајној несрећи.

Посљедњих десет година живота Оријана Фалачи је провела повучено у Њујорку, на Менхетну, а послије терористичких напада 11. септембра 2001. написала је двије књиге на тему ислама: "Бијес и понос" и "Снага разума", којима је покушала да упозори Европу на катастрофу која јој се приближава.

Године 1996. дијагностикован јој је рак дојке, али је о томе престала да брине 11. септембра 2001. године. У посљедњој књизи "Снага разума" написала је: "Запад, Европа, Италија болеснији су од мене. " У тој књизи она оптужује Европу да је продала душу "исламској инвазији", а Римокатоличкој цркви приписује слабост пред муслиманским свијетом.

Постала је предмет полемика због својих напада на ислам и арапски свијет, због чега је у италијанском граду Бергамо започео против ње судски процес због блаћења ислама, који је покренуо предсједник Заједнице италијанских муслимана Aдел Смит.

У својим књигама описала је ислам као агресивну и експанзивну религију и тврдила да се Европа из дана у дан претвара у исламску покрајину и колонију, а да је размишљање о томе да постоје добар и лош ислам посвађано са разумом.

- Европа се као курва продала султанима и сада се више не зове Европа већ "Еурабија", најновија арапска провинција - написала је Оријана Фалачи у књизи "Снага разума".

У посљедњем интервјуу који је објавио "Њујоркер" у јуну 2006. године била је веома искључива. Рекла је:

- Не желим да видим ту џамију, она је прилично близу моје куће у Тоскани. Не желим да видим минарет висок 24 метра када ја у њиховим земљама не смијем ставити крст ни унијети Библију... Aко будем још жива, отићи ћу до мојих пријатеља у Карару, град мрамора. Тамо су сви анархисти и са њима ћу узети експлозив и дићи ћу ту џамију у ваздух!

Радила је за лондонски "Тајмс" и "Њујорк тајмс", као и за многе друге свјетске новине. Због неких текстова у којима је рекла превише истине имала је годину забране писања, а једном је изјавила како су се њеном раду подсмијавали или га потцјењивали. Продала је више од 20 милиона књига широм свијета, што је учинило једним од најчитанијих писаца свих времена.

И то је једини факат. Све остало је ствар личног односа према Оријани Фалачи, који никада неће моћи да умањи њен траг који је оставила у новинарству 20. вијека.

Оријана на великом платну

Биографска књига Оријане Фалачи биће претворена у филм. Бестселер "Један човјек" је прича о њеној бурној вези са Aлександросом Панагулисом, објављено је прошле седмице.

Италијански продуцент Доменико Прокачи снимиће филм по мемоарима Оријане Фалачи, објавио је лист "Варајети". Прокачи је од Издавачке куће "Ризоли" откупио права на књигу и тренутно је у потрази за режисером и глумцима. Филм ће бити снимљен на енглеском језику.

Тактика

Хајле Селасије побјегао је са престоља урлајући: "Шта хоће та жена", пошто га је питала за судбину Етиопије послије његове смрти. "Прворазредном лажљивицом" назвао је Хенри Кисинџер. Јасер Aрафат је изгубио битку покушавши да је наговори.

Све њихове реакције резултат су, заправо, смишљене тактике Оријане Фалачи. Оријана би у првим минутама интервјуа кренула у жесток напад, присиљавајући саговорника да се и сам разбјесни и тако оголи до краја. Том методом постизала је циљ - говорили су јој оно што нису никоме прије тога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана