Опрез на мору, да љетовање не прерасте у ноћну мору

Д. Келеч, М. Миљић
Опрез на мору, да љетовање не прерасте у ноћну мору

Од љета сви пуно очекују, прије свега одмор и бијег од свакодневице. Одмор је свима потребан, јер уз њега иду опуштање, рекреација, дружење с пријатељима или, једноставно, уживање у природи. Док је некима љето асоцијација на сунчање и купање на мору, другима више одговара одлазак на село, планинарење и слично.

Гдје год да идете, добра припрема много значи, јер поред мноштва благодети љето има и своје замке, а уживање веома лако може да се претвори у ноћну мору.

Пажљиво излагање сунцу

Сунце има низ корисних утицаја на организам - подстиче циркулацију и метаболизам, обезбјеђује стварање витамина Д и дјелује антидепресивно. Међутим, ако му се претјерано излажемо, оно показује и штетне ефекте, као што су убрзано старење коже, алергијске реакције, опекотине, повећану могућност настајања тумора коже, односно меланома. Посљедице јаких сунчевих зрака могу да буду и један од узрока оштећења рожнице и мрежнице ока.

- Дјеловању УВ зрака сви су изложени, посебно у љетном периоду, због чега се треба придржавати савјета за боравак на сунцу и правилно се заштитити, водећи рачуна о типу коже - рекла је специјалиста породичне медицине у Дому здравља Бањалука Ведрана Aнтонић-Комљеновић.

Она је нагласила да боравак на отвореном треба избјегавати када је сунчево зрачење најјаче, а то је у периоду од 11 до 17 часова.

- Поред адекватне одјеће и правилне хидратације, неопходно је коришћење крема са одговарајућим заштитним фактором, посебно за оне дијелове тијела код којих постоји посебан ризик од опекотина, као што су лице, рамена, врат и деколте - нагласила је Aнтонић-Комљеновић.

У апотекама у Српској кажу да постоји широк избор крема са заштитним факторима, које становници могу да купе, да би избјегли непотребне опекотине и слободно се изложили сунчању и плажи.

- Особама чија кожа црвени већ послије десет минута излагања на сунцу, наношењем препарата са заштитним фактором два, кожа ће поцрвенити послије 20 минута, а уколико употријеби заштитни фактор 20, кожа ће поцрвенити тек послије 200 минута - истичу у апотекама, наглашавајући да препарати са "сун блоцк" заштитом максимално спречавају продор сунчевих зрака до коже.

Према ријечима фармацеута, препарати за заштиту од сунца садрже супстанце као што су титан-диоксид и цинк-оксид, чије честице попут огледала одбијају зраке сунца.

- У готово свим апотекама могу да се пронађу препарати који уз додатак високих концентрација УВ филтера смањују продор сунчевих зрака на минимум - наглашавају фармацеути у РС.

Шеф Одјељења дермато-венерологије у добојској болници "Свети апостол Лука" др Зора Дробац рекла је да заштитна средства на кожу треба нанијети пола сата прије излагања сунцу.
- Како средства за заштиту од сунчања нестају знојењем или купањем, потребно их је наносити свака два часа - рекла је Дробац и додала да свакако треба наносити провјерене и испитане креме за сунчање.

Дробац сматра да становници приликом избора креме за сунчање треба да се посавјетују са породичним љекаром.

- Осим што треба избјегавати сунчање када је сунце најјаче, треба конзумирати што веће количине воћа, поврћа, воде и воћних сокова – рекла је Дробац.

Она је упозорила да је дјечија кожа осјетљивија на сунце те да лакше изгори него кожа одраслих.

- Дјецу до шест мјесеци не би требало излагати сунцу, док дјецу изнад шест мјесеци треба заштитити прикладном одјећом, покривачима за главу и заштитним средствима, која спречавају продор УВ зрака на кожу и апсорбују их - истакла је Дробац.

Како избјећи дехидратацију

Током љетних врућина пријети опасност од дехидратације, којој су посебно склоне старије особе, дјеца, труднице, спортисти и рекреативци. С обзиром на то да се љети појачано знојимо, преко коже губимо више течности него иначе, а потребно ју је надокнадити.

Дневно треба узимати око два литра течности, а по потреби и више. Од укупног дневног уноса двије трећине требало би да буде обична вода, а остало сокови, чајеви, супе и текућа храна, који могу бити допуна, али не и замјена за воду.

Љекари наглашавају да су чај, кафа и газирани сокови напици који садрже кофеин, односно теофилин (чај) и који имају диуретичко дјеловање, односно доводе до дехидратације.

- Шоља кафе садржи око 85 милиграма кофеина, због чега кафу треба пити умјерено. Кафа у мањим количинама, највише до двије шоље на дан, може дјеловати стимулативно и разбуђујуће, а веће количине празне наше енергетске резерве, повећавају умор и доводе до дехидрације. Зато је добар обичај да се уз кафу сервира и вода - истичу љекари.

Шта треба јести током врелих дана

Према мишљењу љекара, да бисмо унијели што више течности, потребно је пити што више воћних и биљних чајева.

- Зелени чај је антиоксиданс и савјетује се током цијеле године, па тако и љети. Биљни чајеви, попут метвице или воћни, на примјер од јабуке, јагоде или бруснице, такође су пожељни. Воћни сокови, ако се припреме од свјежег воћа, могу да буду освјежавајући, али и да замијене један оброк - кажу љекари.

Освјежавајуће лагане супе од поврћа, сочно воће и поврће, обилне и разноврсне салате, најважнији су за прехрану коју љекари савјетују током љета.

Љекар породичне медицине у Бањалуци Љубица Јеловац рекла је да је у току дана потребно попити од 1,5 до два литра течности.

 - Никако у вријеме високих температура не би требало да се конзумира тешка храна, као што је пржено и дистано месо, масна и сува храна – рекла је Јеловац и додала да треба јести све врсте воћа, поврћа и компота.

Јеловац је нагласила да љету сви становници треба да се прилагоде, да би избјегли могуће штетне посљедице које оно доноси са собом и да би своје слободно вријеме искористили за опуштање на најбољи могући начин.

- Немојте се због незнања или лијености довести у ситуацију да упаднете у замке љета и не искористите све благодати на најбољи могући начин - додала је Јеловац.

Становницима се савјетује да три до четири седмице прије појачаног излагања сунцу повећају унос намирница као што су диња, марелица, бресква, мрква, шпинат, парадајз и паприка.

Витамин Ц потребно је што више уносити, а њега највише има у шпинату, зеленој салати, купусу, брокулама и першуну.

Витамини Б комплекса с правом носе назив заштитници епитела коже и слузница, посебно витамин Б5, који је познат као борац против проблематичне коже. Намирнице богате витаминима Б комплекса савјетују се током цијеле године, па тако и љети. Налазимо их у житарицама, млијеку, риби и месу, млијечним производима, махунаркама и орасима.

Тровање храном

Високе температуре погодују развоју микроорганизама у прехрамбеним производима, посебно ако се не чувају на адекватном мјесту. Кварењу су посебно подложне намирнице протеинског поријекла, као што су месо, јаја, млијечни производи, риба и шкољке, јер су одлична храњива подлога за раст микроорганизама.

- Љети је најчешће тровање бактеријом салмонелом, а најопаснија су готова јела без претходне термичке обраде, као што су сендвичи и кремасти колачи, али и сладоледи - упозоравају љекари.

Здравствено-санитарни инспектори у РС наглашавају да становници посебну пажњу треба да обрате на млијечне производе, јер им се љети због високих температура рок може скратити у односу на онај означен на декларацији.

- Треба обратити пажњу и на изглед и укус, јер свака промјена укуса на горкасто упућује на могућу интоксикацију. Осим тога треба обратити пажњу и на безбједан извор и свјежину намирница, због чега се савјетује куповање производа провјерених произвођача, оригинално запакованих, с декларацијом и роком трајања – рекли су инспектори и додали да је зараза салмонелом могућа и путем воде.

У домовима здравља у Српској рекли су да ове године није било случајева тровања храном, али да становници треба да воде рачуна о превенцији и пазе какву храну уносе у организам.

- Најчешћи симптоми који упућују на тровање храном су болови у стомаку, повишена температура, слабост и повраћање, што може да доведе до дехидратације, посебно код дјеце, због чега је обавезно потражити помоћ љекара - наглашавају у домовима здравља у РС.

Убоди инсеката

Љети више времена проводимо на отвореном, па су чешћи убоди инсеката (комарци, пчеле, осе, крпељи, пауци..), посебно ако више времена проводимо поред ријека, планинарећи или шетајући по шуми. Стога је добро имати при руци репелент. Aроматерапеути савјетују да их треба наносити на изложене дијелове тијела, посебно прегибе или етерична уља лаванде или чајевца.

Будући да сезона крпеља траје током љета, а убодом се може пренијети вирусни крпељни менингоенцефалитис, савјетује се да се послије сваког боравка у природи детаљно прегледа цијело тијело и одстрани крпељ, ако се пронађе.

- Крпељи се најбоље одстрањују када се омаме алкохолом, који се остави три до пет минута на тијелу, а крпељ се потом скине пинцетом - истичу љекари.

Зависност од сунчања

Један од троје корисника соларијума зависан је од ове навике, кажу научници. Узрок зависности би могао да буде да сунчање, било у соларијуму или на отвореном, активира исте дијелове мозга као и употреба дрога.

Иако свјесни штетности неумјереног сунчања и ризика од добијања рака коже, учесници у истраживању кажу да учестало иду у соларијум, јер их то опушта и поправља им расположење.

Зависницима од соларијума сматрају се људи који су током године више од 40 пута били у соларијуму, а међу испитаницима било је и оних који су се тамо сунчали и 100 пута током године. Изложеност УВ свјетлости подстиче лучење ендорфина, који побољшава расположење, пружа осећај смирености и опуштености.

Одјећа

Стручњаци савјетују да је љети неопходно да се прикладно обучемо, те да одјећа треба да буде свјетла, прозрачна, од природних материјала, као што су лан и памук. Када су у питању малишани, на њих треба обратити посебну пажњу. Дјеца која имају мање од четири године не треба да се утопљавају, а шеширић и капица су обавезни.

Стручњаци додају да је шешир, осим што представља модни детаљ, чувар здравља у вријеме високих температура, јер његовим ношењем можемо да спријечимо појаву сунчанице, а штити и косу од исушивања и ломљења.

Осам највећих заблуда током сунчања

1. Прошлогодишња бочица креме за заштиту од сунчања послужиће ми и ове године.

2. Нема разлике између заштитног средства у спреју и заштитне креме.

3. Заштита коју пружају средства против сунца је потпуна.

4. Производ SPF 30 двоструко боље штити од производа SPF 15.

5. Ујутро нанесена крема за сунчање издржаће цијели дан.

6. Пудер који садржи SPF је довољан на сунцу.

7. Имам препланули тен и могу да прескочим заштитну крему.

8. Сва су средства готово једнака, различити су само брендови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана