Опијело за Павла Вуисића на београдском Новом гробљу

ГС
Опијело за Павла Вуисића на београдском Новом гробљу

На Новом гробљу у Београду данас је служено опијело славном глумцу Павлу Вуисићу које су, уз све мјере опреза усљед епидемије вируса корона, организовали његова удовица Мирјана и Београдско Удружења за културу, умјетност и међународну сарадњу "Адлигат", саопштено је из овог удружења.

У "Адлигату", у оквиру којег су отворени Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности, налази се легат Павла Вуисића са његовим оригиналним објављеним и необјављеним рукописима, предметима, нацртима за бродове, љубавним писмима.

Ту се налази чак и сет кључева међу којима су кључеви камиона који је вожен у ТВ серији "Камионџије".

У легату Павла и Мирјане Вуисић може се видјети његов оригинални тестамент у којем захтијева да му шесторица попова пјевају на сахрани, "али у себи, тако да их он не чује", те да му ниједан комунист не држи говор, "иначе ће да устане из гроба".

Предсједник "Адлигата" Виктор Лазић рекао је да је ово удружење посвећено очувању сјећања на велике људе из културе, а нарочито на чланове удружења и људе чије заоставштине чува с великом љубављу и поштовањем.

"С обзиром на тешку ситуацију претходних месеци нисмо излазили на гробље, па смо овом приликом обишли гробове, оставили цвеће и запалили свеће и другим великанима и нашим донаторима, као на пример Михаилу Јовановићу, Бранку Миљковићу, Милунки Савић", навео је Лазић.

Вуисић је био "вулкан глуме, живота и снаге", описао га је велики амерички глумац и редитељ Орсон Велс, напомиње се у саопштењу.

Најпознатији филмови у којима је играо популарни Паја су: "Ко то тамо пева", "Сјећаш ли се Доли Бел?", "Отац на службеном путу", "Маратонци трче почасни круг", "Поп Ћира и поп Спира" "Петријин венац", "Салаш у Малом Риту", "Валтер брани Сарајево" и култна серија "Камионџије".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана