Операција Барбароса - Прави почетак Другог свјетског рата

Сандра Милетић
Операција Барбароса - Прави почетак Другог свјетског рата

Операција "Барбароса" назив је за инвазију нацистичке Њемачке на СССР, коју је њемачки Вермахт покренуо у раним часовима 22. јуна 1941. године.

Русија и друге бивше совјетске републике сматрају 22. јун 1941. године правим почетком Другог свјетског рата.

Тај је догађај тадашњег лидера СССР-а Јосифа Висарионовича Стаљина затекао потпуно неспремног, јер није било објаве рата. Према западним историчарима, Стаљин је био увјерен да Хитлерове снаге неће напасти СССР јер је постојао пакт о ненападању. Стаљин се тако тек 3. јула обратио нацији, док је министар спољних послова Вјачеслав Молотов саопштио да је СССР у рату.

Припреме

Вођа нацистичке Њемачке Aдолф Хитлер током јесени 1940. године донио је одлуку о инвазији на Совјетски Савез.

Њемачки врховни штаб је по његовом наређењу израдио план за операцију "Барбароса" који се састојао од три групе њемачких армија које напредују према својим потпуно одвојеним стратешким циљевима. Група армија "Сјевер" је тако добила наређење да освоји Лењинград, Група армија "Центар" Москву, а Група армија "Југ" је требало да избије на Волгу. За овај напад Њемачка је заједно са својим савезницима припремила укупно 4.306.800 војника, 4.171 тенк и 4.846 авиона.

Напад

Више од 150 њемачких дивизија напало је СССР дуж цијеле граничне линије, од Балтичког до Црног мора. Нијемци су веома брзо заузели велике дијелове совјетске територије. Нацисти су стигли скоро до Москве прије него што су претрпјели пораз током зиме.

Како је 21. јуна совјетски војни врх добио вјеродостојне податке да се њемачка војска приближава граници, он је послије ноћне сједнице 22. јуна 1941. године 30 минута послије поноћи послао упозорење о неминовном њемачком нападу својим истуреним јединицама. Како је напад отпочео већ у 3.15 часова, то обавјештење једноставно долази прекасно.

Њемачка Група армија "Сјевер" ће почети убрзано да напредује према Лењинграду, тако да је само током првог дана остварен продор у величини од 80 километара. Њемачка Група армија "Центар" је током прве седмице операције направила још "бољи посао" са извршеним продором од 300 километара, односно прешли су једну трећину пута до Москве у само пет дана. Њемачка Група армија "Југ" појачана прије свега Румунима је на крају добила најтежи задатак. Тамошњи заповједници Црвене армије су били најспремнији. Ипак, на крају су изгубили битку, али ће драстично успорити напредовање непријатеља.

Нове операције

Нова серија ратних операција је започела 3. јула када Хитлер даје допуштење Групи "Центар" за продор према Смоленску. Тога истог дана Стаљин је позвао на "Велики патриотски рат против агресора". Битка за Смоленск ће тако почети 6. јула с потпуном мобилизацијом обје зараћене стране. Њемачка Група армија "Центар" ће ликвидирати око 350.000 руских војника. Током љета услиједили су напади на Лењинград и Кијев.

Војни план Вермахта за јесен 1941. године се прије свега састојао у завршном нападу на Москву. Ослабљене јединице Група армија "Сјевер" и "Југ" су добиле своја наређења о напредовању, али њихове акције у овој фази рата губе на важности. Црвена армија је већину својих снага припремила за одбрану. У складу с тамошњим обрамбеним планом почела је изградња двије обрамбене линије.

Послије неколико битака до 10. октобра, 500.000 руских војника налазило у обручу, па Вермахт доноси одлуку о наставку напада на Москву. Како је због нужности ликвидације снага у обручу био смањен број војника расположених за напад, покушај освајања града Туле пада у воду. Неуспјех у освајању тог града резултира неуспјехом цијелог плана освајања Москве.

Завршна одлука је пала њемачким нападом 15. новембра 1941. године, а 28. новембра се њемачки војници налазе 35 километара од центра Москве. Тада долази до противнапада Црвене армије.

Почетком децембра температура пада на минус 25 степени. Како Вермахт није имао података да су сибирске трупе позване на подручје Москве општи противнапад Црвене армије од 5. децембра постаје потпуно изненађење. Однос снага почетком овог напада је био 1:1 али у стварности ту се борило милион промрзлих од шест мјесеци борби уморних њемачких војника, против милион одморних совјетских (сибирских) војника који су се нашли у свом елементу. Када је побједнички противнапад окончан, њемачке трупе су завршиле на минимално 100 километара од Москве чиме пропада "Барбароса" и почиње класични фронтовски рат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана