Опасна учења богатих и славних

Маријана Миљић
Опасна учења богатих и славних

Тешко да је у посљедње вријеме било развода који је изазвао толику медијску помпу од оног између популарног холивудског пара Кејти Холмс и Тома Круза који се прије неколико дана (не)очекивано завршио споразумно.

Разлог за дизање толике прашине није ни борба за новац и кћеркицу Сури, већ чињеница да се у бракоразводну парницу уплела контроверзна Сајентолошка црква, чији је Том вјерни, али и најпознатији сљедбеник. Глумица, која је до удаје за Тома била католикиња, описала је и цркву и камп "Sea Organisation", у који је Том хтио да пошаље њихову шестогодишњу јединицу, као суров и репресиван.

Кејт је напустила и Тома и цркву, а сајентологија је дошла у жижу интересовања.

Сајентолошко учење

Сајентологију, коју називају још и "Калифорнијска црква", многи не сматрају вјерском, већ профитабилном организацијом. Као призната религија у САД изузета је од плаћања пореза.

Док су код других вјерских организација, уз донаторску помоћ, извор прихода добровољни прилози, сајентологија послује по закону понуде и потражње и своје услужне дјелатности наплаћује. Цијена почетног курса је 2.000 долара, а комплетног чак 350.000.  

У САД је званично регистрована Сајентолошка црква, коју је 1954. основао писац научне фантастике Л. Рон Хабард, проповиједајући да технологија може да прошири ум и помогне у рјешавању проблема. Једно од вјеровања је да људи, умјесто душе, имају тетане, ванземаљска бића која служе умјесто централног нервног система. Сајентолошко учење полази од вјеровања да су људи бесмртна бића која су заборавила своју праву природу.

Основа за сајентолошко учење је дијанетика или, како је њен аутор Л. Рон Хабард волио да је назива - модерна наука о уму. Основна премиса дијанетике је да мозак меморише све што ми доживимо и да је у потпуности непогрешив, осим за еволуцијски наставак, назван "реактивни ум". Тај дио ума, недокучив обичном аналитичком уму, преузима тијело у стању "несвијести".

Култ се базира на апсолутном посједовању "душе и тијела" сваког сљедбеника. Гуру или поглавник надлежан за нове чланове подвргава новајлије специјалном процесу испирања мозга, копању по најинтимнијим тајнама, повјеравању свих "гријехова". Апсолутна подређеност се огледа и у томе што се од поданика тражи не само материјална помоћ за "цркву", већ се, према неким тврдњама, захтијева предаја главешинама секте свих добара којима располаже сљедбеник. Заузврат, црква рјешава све духовне и психолошке проблеме, а налази рјешења и за тешкоће у каријери и друге.

Према подацима Европске федерације центара за истраживање и информисање о сектама, главни циљ сајентолога је реконфигурација личности, због чега највећу пријетњу свом раду виде у психијатрији и психологији.

Данас у свијету има око 15 милиона сајентолога, а црква у САД има значајну подршку јавних личности, попут Круза, који важи за њеног портпарола на међународној сцени, режисера Оливера Стоуна, ТВ водитеља Ларија Кинга, глумаца Џона Траволте и његове супруге Кели Престон,  Вила и Џејде Смит. Сајентологији нису одољели ни Дастин Хофман, Лиза Мери Присли, Кирсти Ели, Џејсон Ли, Пичис Гелдоф...

Критике

Критичари сајентологије тврде да је то секта која врши финансијске преваре и злоупотребљава сљедбенике, наплаћујући им високе новчане износе за духовно вођство.

Бивши сајентолог Марти Ретбан тврди да је један од метода за правилно усмјерење и спознају вјере и насиље, односно батинање, у којем здушно учествује и сам Том Круз.

- Сценарио духовног исцјељења за оне вјернике који се не придржавају правила је бруталан - подразумијева песничење и шутирање - тврди Ретбан, који сматра да црква у "гвозденој шаци" држи и самог Круза, пошто зна све о његовом професионалном и приватном животу.

На сајентологију се недавно обрушио и медијски могул Руперт Мардок. Он је Тома Круза у серији твитова прогласио за једног од водећих људи сајентолошког култа који је назвао "језивим" и "злим".

- Сајентологија је поново у вијестима. Веома чудан култ, али је ту и велики новац, будући да је Том Круз број два или три у хијерархији - навео је Мардок на свом "Твитер" профилу.

И остали који су Сајентолошку цркву напустили, као и они који су побиједили сајентологе на суду, помињу "репресију", "уцјене" и методе "испирања мозга" - због којих је сајентологија на ивици забране у Њемачкој и Француској.

Они су се извукли

Дугачка је листа познатих који су успјели да се извуку из Сајентолошке цркве. Међу њима су чувени пјевач Леонард Коен, Деми Мур, Џери Сајнфелд, Шерон Стоун... Сајентолог је био и убица Чарлс Менсон, који је напустио како би основао сопствени култ.

Занимљиво је и да су, поред Кејти, и Томове бивше супруге Никол Кидмен и Мими Роџерс напустиле Сајентолошку цркву. Управо је Мими и увела Тома у сајентологију.

И док је Кејти успјела да добије Сури, Никол није имала ту срећу јер је Том добио старатељство над усвојеном дјецом, Белом и Конором - и одгојио их као посвећене сајентологе.

Истраге

Познато је да су у Америци, Канади, Италији, али и другим земљама осуђени бројни припадници Сајентолошке цркве због пореских проневјера, криминалних радњи и узимања новца.

Један од најупечатљивијих процеса је из средине седамдесетих у САД када је осуђено 11 припадника сајентологије. Они су се инфилтрирали у службу прихода, пратили рачун сајентологије у пореској управи и смањивали пореске обавезе. Успут су украли и неколико хиљада страна повјерљивих докумената.

У Паризу је у мају 2009. почело суђење Сајентолошкој цркви под оптужбом за организовану превару.

У фебруару прошле године Сајентолошка црква нашла се под истрагом FBI-а због трговине људима. Оптужбе се заснивају на тврдњама о држању чланова у ропском положају и тврдњама више чланица те цркве да су као тинејџеке биле принуђене на абортус, јер трудне не би могле да раде на лоше плаћеним пословима, које су лидери те организације уговарали.

Под истрагом се налази и Дејвид Мискевиџ, мистериозни вођа Сајентолошке цркве, иначе близак пријатељ и вјенчани кум Тома Круза. Магазин "Њујоркер" је у чланку на 28 страна објавио низ оптужби против припадника цркве које је изнио бивши сајентолог Пол Хагис, сценариста хитова "Дјевојка од милион долара" и "Казино Ројал". Он је свједочио о злостављању малољетника. Када је напустио цркву, неки од чланова су покушавали да га приморају да се врати.

Забране

Док је у неким земљама, попут САД, сврстана у религије,  сајентологија у Енглеској има статус корпорације, Француска је одбила да је региструје као вјерску заједницу, а у Њемачкој им је, због доказаних финансијских малверзација, забрањено да имају банковне рачуне.

И Русија је затворила канцеларије сајентолога у Санкт Петербургу.
Њемачка, која је сајентолозима све интересантнија, увела је пропис према којем свака компанија из САД која жели да послује са њемачком фирмом у било ком послу повезаном са владом и државом мора да потпише документ који се назива "филтер о сектама".

Регион

С обзиром на то да је превасходни циљ Сајентолошке цркве трка за што већом зарадом, простор Балкана за њу одавно није посебно интересантан, али далеко од тога да ни овдје нису активни. У Хрватској постоји званични огранак те цркве, а центар за Балкан је смјештен у Албанији.

У Србији је Сајентолошка црква постала позната деведесетих година прошлог вијека. У јуну су мисионари у оквиру европске турнеје стигли на сјевер Бачке да би промовисали програм Сајентолошке цркве.

У БиХ нема података о њеном дјеловању.

Шта кажу аналитичари

Вјерски аналитичар Живица Туцић за "Глас Српске" каже да је науци тешко дефинисати шта су сајентолози, јер свакако да имају вјерских елемената, али доминирају моменти који их елиминишу из круга вјерских заједница.

- Зато их у Европи, али не и у Америци, сврставају у "деструктивна учења", која људима много обећавају да стекну снагу и самопоуздање, такође и успјешност, што сви свакако желе. Међутим, методе, организација, структура руковођења не уклапају се у демократско друштво - појашњава Туцић.

Напомиње да земље попут Њемачке, или Француске, сајантологисте сматрају опасним за друштво, поготово за млађе, па зато њихов рад прате службе безбједности, и они то знају, јер то није тајна.

- Да ли их има код нас, није прецизно познато. Недавно су имали прилику да отворе информативни штанд на неколико дана у Суботици и медији су о томе известили. Они наступају са неким хуманитарним програмом или обећањима, желећи тако да "омекшају" атмосферу. Чини ми се да су сада одлучили да је време и овде да наступе - истиче Туцић.

Наглашава да то неће радити међу земљорадницима.

- Они их не интересују, већ интелигенција, техничка и друга, државни службеници, просветно особље, свет уметности, дакле они који су у контакту са бројним људима и утичу на њих. Чудо би било када их и овдашњи простор не би интересовао. Међутим, овде нема стручњака који би се адекватно њима бавили и били способни да са њима ступе у полемику или обичан дијалог - закључује Туцић.

Рон Хабард

Рођен 1911, Хабард је учествовао у Другом свјетском рату. Као припадник Америчке морнарице је рањен, ослијепљен и чак два пута проглашаван мртвим, али се по сопственом мишљењу излијечио примјењујући начела дијанетике. Послије Другог свјетског рата постао је писац научне фантастике и 1950. године је објавио бестселер књигу "Дијанетика - модерна наука о менталном здрављу". Умро је 1986, али се и данас продају његове проповиједи на касетама и у књигама.

"Саут Парк"

Аутори анимиране серије "Саут Парк" Треј Паркер и Мет Стоун нашли су се на мети сајентолога због тога што су у једној епизоди те серије исмијавали присталице сајентологије.

Епизода серије "Саут Парк" из 2005. године, која носи назив "Траппед ин тхе Цлосет", годинама послије приказивања доносила је невоље Паркеру и Стоуну јер су на рачун познатог двојца упућене негативне критике присталица сајентологије, а сумња се да су сајентолози предузели и одређене мјере како би угрозили њихов углед.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана