Она је прва Српкиња која се борила у ратовима: Имала је чудан надимак и дирљиву љубавну причу

Г.С.
Foto: Википедија

Чучук Стана ( или мала Стана ) рођена је 1792. у селу у близини Неготина, њен отац је имао три кћерке те је захтјевао да се облаче као мушкарци док коначно није добио сина.

Чучук Стана је била јако лијепа, борац духом и неустрашивог карактера, али јер је била веома ситна, добила је надимак „Чучук” (мала).

Хајдука Вељка Петровића који је био изузетно пријеке нарави је упознала на крајње чудан начин, пише историчарка Невена Ковачевић на Инстаграм страници Путевима српске историје. Обучена као мушкарац, јашући коња, отишла је до мјеста где су се тадашњи борци и хајдуци сакупљали и Вељку рекла: ”Зар твоји момци не знају Турке убијати него дјевојачке дарове красти?”

 

Вељко је био у чуду јер није знао о чему ми то она уопште прича, али су му његови момци рекли да су сакупљајући порез случајно и драгоцјености које је Станин отац сакупио њој и сестрама за мираз, преноси Нова.рс.

Због тога се Вељко наљутио на њих, а у Стану одмах заљубио и рекао јој:” Ја те сад радујем и сад си моја”. Тако је почела њихова љубавна прича. Толико су били повезани и подршка једно другом да су се заједно борили у Првом српском устанку, Стана је задобила чак 4 ране али је Вељко убијен.

Потом су је преудали за Капетана Јоргаћа и онда је са њим проживљавала страхоте грчког устанка док и он није настрадао. Потом је неких 20 година лутала од Молдавије, Влашке, Грчке и радила разне послове да прехрани троје дјеце. Преминула је у Атини 1849. године, а гроб јој се не зна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана