Оливер Ивановић: Коштуница од кризе на Косову прави политичку трибину

Жељка Добрић
Оливер Ивановић: Коштуница од кризе на Косову прави политичку трибину

Срби на северу Косова и после уклањања барикада морају да остану будни и поред места која су за нас стратешки важна и која се лако могу блокирати. KFOR мора да зна да можемо реаговати ако видимо да он поново улази у улогу пропагатора идеје из Приштине.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" државни секретар српског Министарства за Косово и Метохију Оливер Ивановић.

- Не верујем никоме, па ни KFOR-у, али у галерији међународних институција и организација које се налазе на Косову морали смо се определити за некога с ким ћемо мало више сарађивати или му мало више веровати - рекао је Ивановић.

Говорећи о подјелама међу Србима на сјеверу Косова које су испливале на површину послије постизања споразума о уклањању барикада, Ивановић је истакао да се иза тога крију чисто политички мотиви.

- Имамо доста политичких партија које се преко и због Косова понекад боре за политичку превласт. Демократска странка Србије је водећа политичка партија која се користи овом ситуацијом - казао је Ивановић.

* ГЛAС: Како коментаришете одгађање састанка предсједника четири општине на Косову и Метохији на којем је требало да се разматра уклањање барикада и које је први пут показало нејединство од почетка кризе?

ИВAНОВИЋ: Имамо доста политичких партија које се преко Косова и због Косова понекад боре за политичку превласт. Ово су чисто политички мотиви у тренутку када опасност није прошла, али је нешто мања него што је била пре 15 дана. Тада смо имали потпуно јединство и то је трајало доскора, односно до тренутка када је и председник Србије Борис Тадић у извесном смислу аминовао споразум који су наши преговарачи у име Владе Србије направили са KFOR-ом. Од тог тренутка почиње препуцавање политичких партија и деловање опозиционих политичких партија које сматрају да им то не погодује у предизборној кампањи која предстоји.

* ГЛAС: На које опозиционе партије мислите?

ИВAНОВИЋ: Демократска странка Србије је водећа политичка партија која се користи овом ситуацијом јер без икаквог посебног разлога оспоравају споразум и као такав га пребацују у надлежност Владе Србије и покушавају да укључе и Народну Скупштину Србије у све то са намером да од тога направе политичку трибину. Ни ја се нисам слагао са неким елементима споразума до тренутка док га нису прихватили председник, премијер и Влада Србије. Тог тренутка он је, у ствари, постао обавезујући за све. Сада није тренутак да поново покажемо типичан српски менталитет.

* ГЛAС: Шта је за Вас било спорно у споразуму?

ИВAНОВИЋ: Не бих о тим примедбама, јер сам их изнео на затвореном састанку, а мислим да је то био став који је делила већина присутних када се разговарало са преговарачима и када су им се давале инструкције. Ми имамо то што имамо, да је Србија велика и моћна држава вероватно јој се ништа од овога не би догађало и зато ово треба схватити као нашу реалност. То је реална снага Србије. Србија није та која ће моћи да намеће мишљења ЕУ и NATO-у и морамо да се у оквиру могућег изборимо за што бољу позицију. Тако сам и схватио споразум, као покушај да се изађе из ове тешке ситуације.

* ГЛAС: Може ли се вјеровати KFOR-у чији први човјек Ерхард Билер Србе на сјеверу Косова назива криминалцима?

ИВAНОВИЋ: Не, не верујем никоме, па ни KFOR-у, али у галерији међународних институција и организација које се налазе на Косову морали смо се определити за некога с ким ћемо мало више сарађивати или му мало више веровати. Како год да било, нико нема бланко поверење и Срби би требало да знају да, док смо се чували, и Бог нас је чувао. Оног тренутка када смо почели да се бавимо политиком и политичким партијама тог тренутка смо почели губити тло под ногама. Шта то значи у практичном случају? И послије повлачења барикада Срби треба да остану будни и да остану поред места која су за нас стратешки важна и која се лако могу блокирати. KFOR мора да зна да можемо реаговати ако видимо да он поново улази у улогу пропагатора идеје из Приштине.

* ГЛAС: Како заштитити Србе на Косову од свакодневних напада и провокација ако сте рекли да не вјерујете међународним снагама?

ИВAНОВИЋ: Срби пре свега морају да се штите сами и то добром организацијом, масовношћу и осмишљеним отпором. Aко то постоји, онда је много лакше да се међународни фактор као што је NATO у лику KFOR-а или пак ЕУ у лику EULEX-а или било која друга наоружана формација може поставити тако да буде тампон зона између оних који нападају и оних који се бране.

* ГЛAС: Шеф њемачке дипломатије Гвидо Вестервеле је у Приштини разговарао са Хашимом Тачијем и Ерхардом Билером, а Aнгела Меркел 25. августа долази у Београд. Како коментаришете велики ангажман Њемачке за Србију и колико је на то утицала криза на Косову?

ИВAНОВИЋ: Њихове ставове које јавно износе знамо, али не знам шта ће донети у Београд и Приштину. Очигледно је да се Немачка, као највећа и најутицајнија европска држава, интересује за простор западног Балкана јер у извесној мери то интересовање није периферно него би се могло одразити и на безбедност Немачке. Нестабилност на Балкану често производи велике колоне избеглица према Немачкој, а они то не желе да виде. Доста им је деведесетих година и они мисле да то треба избећи по сваку цену. Мислим да желе да контролишу ситуацију тиме што ће бити, најпре, добро упознати, а затим и послати поруке о европској перспективи. Хоће ли те поруке бити довољне зависи од њихових саговорника, али мислим да поготово у Приштину морају донети нешто више него саме поруке. Мислим да они у Косову и косовским Aлбанцима виде проблем и фактор нестабилности западног Балкана. Они су фактор нестабилности по много чему, а најважнији разлози су очигледне тенденције да оружјем и насиљем решавају проблеме, организовани криминал и корупција и буџетски дефицит Косова који прелази 20 одсто.

* ГЛAС: Очекујете ли да ће међународна заједница Косовом условљавати Србију у наставку њених европских интеграција?

ИВAНОВИЋ: Као много пута раније они покушавају да изједначе стране, односно косовске Aлбанце који су покренули насиље и нас који смо реаговали спонтано на то насиље. То није фер и коректно и неће помоћи решавању стања и спречавању таквих инцидената у будућности. Мислим да је европска перспектива нешто што је стратешки приоритет Србије, али не би требало да буде нових захтева. Ми желимо да се живот у Србији и институције поправе, да буду као европске, а хоћемо ли у ЕУ и када о томе ће одлучивати народ.

* ГЛAС: Колико су посљедња дешавања на Косову закомпликовала односе између Београда и Приштине и какве су могућности за даље преговоре?

ИВAНОВИЋ: Не треба прецењивати ово што се данас догађа из више разлога. Први и основни разлог за то јесте да су косовски Aлбанци бирали моменат када ће направити ову гужву и мислим да у томе нису били сами што је за посебно жаљење. Неким западним дипломатама је очито било важније да се скрене пажња са проблема који постоје у Приштини него да се размишља о томе како да се западни Балкан држи у стабилности и под контролом. Мислим да је то главни мотив зашто је до овога дошло. Што се тиче Србије ту је позиција јасна и мапу пута коју имамо стриктно следимо. Мислим да Србија није проблем него у овој ситуацији проблем представљају косовски Aлбанци. Овде је много међународних мисија и оне имају несумњив утицај. Посебан је амерички утицај, јер Aлбанци доживљавају СAД као свог стратешког партнера и пријатеља. То само по себи не би било спорно, јер и Србија сматра да са СAД морају имати добре и конструктивне односе који подразумевају међусобно уважавање. Међутим, овде је то више од тога и чињеница је да ниједан озбиљнији потез Aлбанци не повлаче прије него што се не консултују са америчким амбасадором, али и са још неколико амбасадора западних земаља.

Храна и лијекови

* ГЛAС: Каква је тренутно ситуација на сјеверу Косова? Имају ли Срби довољно хране и лијекова?

ИВAНОВИЋ: Што се тиче хране и лекова то је сада у реду, јер је ушла хуманитарна помоћ са лековима и санитетским материјалом која је решила проблем болница. Видећемо како ће се ситуација даље развијати, али објективно речено обим пропуштања возила и робе из области јужне Србије је сужен, а то увек изазива компликације. Надам се да ће ово стање потрајати кратко и да ћемо са првим данима септембра имати нека решења која би могла да врате ситуацију у нормалу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана