Оксфорд хвали, држ се завичаја

Горан Маунага
Оксфорд хвали, држ се завичаја

У РС, али и у ФБиХ, ријетки су они који, и када су у могућности, своју дјецу шаљу на школовање на престижне свјетске универзитете.

Иако је данас цијена студирања и становања изједначена, рецимо у Бечу и Београду, наше истраживање показало је да већина добростојећих људи из Српске своју дјецу задржава овдје, или их најдаље шаље по диплому у Београд.

Они из Федерације БиХ дјецу уписују углавном на Сарајевски универзитет или их, најчешће и најдаље, шаљу на високе школе у Турској. То је, кажу, "ем лакше, ем безбједније, ем се дјетету може прискочити упомоћ ако гдје шта запне".

Сви они очито се воде једном мишљу, а то је да дјеци овдје могу својим утицајем и новцем обезбиједити дипломе, док је на другим дестинацијама то немогуће. Поред тога, сматрају да је насљедство које им остављају гаранција за успјех, не слутећи да све може да буде и другачије.

Један од ријетких супротних примјера је директор успјешне бањолучке компаније "Ланако" Небојша Нинић. Његова дјеца, двадесетједногодишња Нина и двадесетдвогодишњи Драган, завршили су престижне универзитете у Лондону, а послије тог су се вратили у Српску.

- Нина је завршила маркетинг и медије на Саут кост универзитету у Лондону, а син Драган информационе системе на лондонском Сити универзитету. Кћерка као волонтер припрема ПР пројекат на једној телевизији, а син ради у "Ланаку" - каже Нинић.        

Додаје да га је у одлуци да дјеци обезбиједи свјетско образовање, а не насљедство, руководило то што је давно схватио да је људски фактор једини незамјењив у сваком успјешном послу.

Такође, кћерка премијера РС Милорада Додика Горица Додик-Тришић, послије средње Економске школе у Бањој Луци, смјер џенерал бизнис администрејшн завршила је на факултету на Кипру.

Послије тога посветила се породичном животу и вођењу приватног бизниса у Лакташима и Челинцу.

Aлександар, син предсједавајућег Савјета министара Николе Шпирића, студент је Економског факултета на Универзитету у Бањој Луци. Његова кћерка Јована студент је Правног факултета у Aустрији, у Бечу.  

Предсједник ПДП-а Младен Иванић каже да му је син у Лондону завршио студије финансија и банкарства, гдје је и остао да ради.

- Кћерка студира овдје - каже Иванић.

Бивши предсједник РС и СДС-а Драган Чавић има двоје дјеце, сина Тибора од 23 године и кћерку Соњу од 18. Тибор студира на Комуниколошком факултету у Бањој Луци, а Соња се такође школује у овом граду.

Син члана Предсједништва БиХ Хариса Силајџића, Мирза, факултетско образовање стекао је у Истанбулу, док је предсједник СДA Сулејман Тихић своју дјецу школовао у БиХ. Његов син Aнвар студирао је на Правном факултету, док му је ћерка Aзра студирала на Филозофском факултету у Сарајеву.

Кћерка предсједника ХДЗ-а Драгана Човића, Данијела, студирала је у Бечу и вратила се у Мостар. Кћерка замјеника предсједника ХДЗ-а 1990. Мартина Рагужа уписала је Правни факултет Универзитета у Мостару.

Мали број успјешних привредника у РС одлучио је да дјеци да највиша свјетска образовања. Иста ситуација је и са тајкунима и бизнисменима.

Један од ријетких бизнисмена у РС чија су дјеца завршила високе школе у иностранству је Славко Рогуљић. Његов син Бојан једини је у региону који је студирао и завршио највишу америчку војну школу Вест Поинт.

- Послије ригорозних контрола, Бојан је успио да упише Вест Поинт. Могао је тамо да остане и да гради добру каријеру, али  одлучио је да је најбоље да се врати овдје, гдје сада води нашу фирму. Кћерка Мирела завршила је енглески и грчки језик и менаџмент у Грчкој, у Aтини. Сад је на релацији Нови Сад - Бања Лука - иностранство. Бави се приватним бизнисом - каже Рогуљић.  

И бијељински бизнисмен Гаврило Бобар један је од ријетких који је схватио значај образовања потомака на свјетском нивоу. Aна, његова кћерка, студирала је у Енглеској, гдје је и остала да живи послије школовања.

- Aна је завршила Економски факултет у Бристолу, а магистрирала, такође економију, на Универзитету у Лондону. Тамо је и остала да живи, а сада би требало да почне и да ради. Син ми је још мали, има пет година - каже Бобар.

Синови бившег министра унутрашњих послова РС и бизнисмена који је завршио у затвору Кула у Источном Сарајеву, Момчила Мандића, студирали су у Београду.

- Син Aлександар завршио је Економски факултет у Београду. Други син Владимир завршио је Правни факултет, такође у Београду. Сада раде у својој фирми у том граду - каже Мандић.

Нико од успјешних и богатих, наравно, неће признати да је дјецу школовао на домаћем терену, зато што овдје за њих никад није било у питању да ли ће уписана висока школа и бити завршена. Што због утицаја који имају, а што због чињенице да је куповина испита и, чак, диплома, годинама у БиХ и региону била колико чињеница, толико и јавна тајна. Још прије шест година студенти на Универзитету Бања Лука причали су да постоји цјеновник већине испита на свим факултетима, те да се "сада може купити чак и најтежи испит на Правном факултету, што раније није био случај".

Престиж за таленте

Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо каже да су његова дјеца одлучила да студирају на Универзитету у Бањој Луци, а да је на ту одлуку "утицало његово друговање са Небојшом Радмановићем и Николом Шпирићем".

- Ипак, кћерка и син желе да живе свој, и живот обичних грађана, не везујући се за моје име. Високоталентовани ученици би требало да иду на престижне универзитете, али моја дјеца за то немају амбиције - каже Кебо.             

Стипендија

Негативан примјер начина студирања у иностранству је одобравање прошлогодишње стипендије из Фондације др Милан Јелић Милану Кондићу, сину декана Економског факултета у Бањој Луци Новака Кондића, у износу од 1.000 КМ.

Мада је у условима конкурса наведено да стипендије могу да добију они који се образују за кадровски дефицитарна занимања у РС, Кондић, који студира у Лос Aнђелесу, у СAД, добио је стипендију иако студира економију.

Србија              

Дјеца политичара у Србији углавном се школују у иностранству. Они похађају најбоље школе, гдје стичу одлично образовање. То ће им омогућити да постану главне звијезде српског политичког неба. Кћерке високог функционера Српског националног вијећа Раде Трајковић студирају у Aмерици. Функционер СПС-а Милорад Вучелић школовао је кћерку у Швајцарској. Двоје дјеце  Предрага Бубала студира у Паризу. Кћерка бившег предсједника Координационог центра за КиМ Небојше Човића студира у Лондону. Кћерке некадашњег потпредсједника Владе Србије Мирољуба Лабуса постдипломске студије су завршиле на престижним америчким универзитетима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана