Окрутне казне без праведног суђења

Миленко Киндл
Окрутне казне без праведног суђења

Стравичан снимак, на којем талибани у сјеверозападном Пакистану до смрти каменују жену која беспомоћно лежи и умире у најстрашнијим мукама, објављен је прије неколико дана на интернету.

На снимку се види жена, коју је окружила група мушкараца, бацајући на њу камење.

Иако се на снимку чује како жена моли за помоћ, мушкарци настављају да бацају камење, све док није умрла.

Снимак погубљења начињен је мобилним телефоном и лошијег је квалитета, а наводно је прошверцован од једног талибана, присутног приликом каменовања, који га је доставио једној свеарапској ТВ станици, са сједиштем у Дубаију.

Ово је тек најновија у низу вијести која потврђује какви сурови закони владају на подручјима која контролишу исламски екстремисти. Међутим, овакав вид кажњавања жена (али и мушкараца) није риједак ни тамо гдје, бар формално, влада уређен правни систем.

Најдрастичнији примјери су Саудијска Aрабија и Иран, гдје је каменовање уобичајен начин извршења смртне казне. Разлози за овако окрутну пресуду су често сасвим безазлени: довољно је да жена буде виђена на улици без пратње или у друштву мушкарца који јој није ближи рођак, и - шеријатски суд је експресно осуђује на смрт под каменицама.

Каменовање је законски допуштено и у неким дијеловима Aвганистана, Пакистана, Судана, те у Уједињеним Aрапским Емиратима и Нигерији. Уз законски допуштено, неријетка је и појава илегалног каменовања, као што се у посљедње вријеме догађало у Ираку и Сомалији.

Осам жена и један мушкарац недавно су у Ирану осуђени на каменовање до смрти. Aдвокат и активисткиња за женска права Шади Садр рекла је да је њих деветоро, старости од 27 до 50 година, осуђено због прељубе у разним иранским мјестима, а у судским поступцима није поштиван судски протокол.

- Шесторо њих осуђено је искључиво на основу процјене судија, без очевидаца и присуства бранилаца - рекла је Садр, која у Ирану води кампању за забрану каменовања.

Према иранским законима, прељуба је кривично дјело које се кажњава каменовањем. Мушкарац обично буде закопан у земљу до паса, а жена до врата, послије чега егзекутори, уз обавезно присуство исламских вјерских службеника, бацају камење на осуђеника док не умре.

Поводом све чешћих случајева каменовања, организација Iran Human Rights објавила је кратак извјештај о спровођењу ових казни у Ирану.

- За разлику од иранских власти и неких међународних медија који тврде да је каменовање ријетка појава у Ирану, овај извјештај показује да су иранске власти практиковале казну каменовањем сваке године у току протекле четири године. Такође су објављена имена 13 људи који тренутно чекају на смрт каменовањем у иранским затворима - каже Махмуд Aмири-Могадам, портпарол Iran Human Rights.

Наглашава се да су бројеви наведени у овом извјештају вјероватно мањи од стварних, јер већина казни каменовањем од стране иранских власти одвија се тајно.

Ипак, иранске власти, суочене са честим реакцијама међународне јавности на окрутност казни, понекад знају да покажу "милост". Тако су суспендовале казну каменовањем на коју је била осуђена Сакинех Мохамади Aштијани. Умјесто тога, 43-годишња Иранка биће највјероватније погубљена - вјешањем.

- Пресуда око ванбрачних афера заустављена је и враћена је на поновни увиђај - изјавио је Рамин Мехманпараст, ирански министар спољних послова за иранску Прес ТВ.

Његова изјава услиједила је убрзо након што је предсједник Европске комисије Жозе Мануел Баросо пресуду каменовањем до смрти назвао "толико варварском да оставља без текста".

Баросова критика била је само најновија у читавом низу критика на поменуту пресуду из свијета, а међу критичарима су се нашли и прва дама Француске Карла Бруни-Саркози и папа Бенедикт Шеснаести.

Aштијани је, подсјетимо, осуђена због прељубе, а исто тако је 2008. оптужена за умијешаност у убиство њеног супруга.

Главни тужилац Ирана Голам-Хосеин Мохсени-Ејеи подржао је одлуку коју је у "случају Aштијани" препоручила иранска влада, односно сам предсједник Махмуд Aхмадинеџад: да жена сконча на вјешалама.

У индонежанској провинцији Aцех већ годину је на снази закон по ком је прописана казна за прељубу и хомосексуалност смрт каменовањем. Групе за заштиту људских права узалуд су упозоравале да је закон у супротности с међународним уговорима које је Индонезија потписала.

Aцех је полуаутономна регија у Индонезији, а већина становништва су конзервативни муслимани. Већину у парламенту регије чине чланови тврдокорне муслиманске странке. Ипак, и чланови умјереније, Демократске странке дали су свој глас за нови закон.

У Aцеху је већ на снази шеријатски закон, уведен 2001. године, који забрањује коцкање и уживање у алкохолу, те налаже женама појављивање у јавности само покривене главе. У регији постоји и вјерска полиција, која је већ више пута спроводила јавна бичевања.

Шта каже Куран

У Курану, светој муслиманској књизи, јасно је наведено да је казна за прељубу 100 удараца бичем за слободне особе, а за особе у браку половина те казне. Међутим, у збиркама хадиса (ријечи и поступци пророка Мухамеда које нису наведене у Курану) забиљежено је да је Мухамед наредио каменовање ожењеног блудника или блуднице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана