Охрид - краљевство свјетла и воде

Јелена Бјелица
Охрид - краљевство свјетла и воде

Охрид, македонски град поред истоименог језера, многи називају краљевством свјетла и воде. "Македонски Свети Стефан", бисер Македоније и цијелог Балкана, град историје и бројних манастира, једна је од колијевки православне духовности.

Спој климе, природне љепоте, историје, мистике, културних садржаја, при чему не треба заборавити ни изузетно укусну македонску храну и народну музику, управо су савршена комбинација за оно што Македонија у свијету жели да представи као своје аутентично и непоновљиво одредиште.

СМЈЕШТЕН НA сјеверозападном дијелу Македоније, од главног града Скопља удаљен је 171 километар. Настањује га нешто више од 55.000 људи.

Што се тиче самог језера, оно је тако велико и дубоко да подсјећа на мало море. Његова задивљујуће чиста и бистра вода, заједно са својом спокојном и узвишеном планинском позадином, осваја посјетиоце на први поглед. Провидност воде иде до чак 22 метра у дубину.

Туристима је на располагању цјелокупан спектар спортова на води, риболов и пловидба, а фасцинантан излет је обилазак бројних цркава поред обале Охридског језера.

OHRИД ЈЕ ЈЕДAН од најаутентичнијих градова Балканског полуострва, једна од 24 локације на свијету која се истовремено налази на двије UNESCO листе. Старо градско језгро Охрида је у потпуности аутентично и конзервирано. Свугдје се осјети дух средњег вијека. Ту су уске калдрмисане улице са прелијепим зградама. Све куће су бијеле попут Биљаниног платна са тамним окнима старих дрвених прозора. У Охриду се налази манастир Свети Пантелејмон који чува више од 800 икона византијског стила, које датирају из периода од 12. до краја 14. вијека. Треба посјетити и Самуилову тврђаву из десетог вијека са градским зидинама.

У НЕПОСРЕДНОЈ БЛИЗИНИ града налазе се и познати Биљанини извори који су опјевани у пјесми "Биљана платно белеше". У граду је и велики број цркава и манастира који плијене пажњу својим изгледом и архитектуром.

Пажњу посјетилаца највише привлачи црква Светог Јована Канео. Ништа мање није значајна ни средњовјековна црква из 13. вијека Богородице Перивлепте, у којој се вјенчао српски краљ Драгутин. У непосредној околини Охрида налазе се и средњовјековни манастири Свети Наум, Заум, Калиште и други.

Охрид је чувен и по бисерима који се израђују и дорађују у многобројним радњама. Површина охридског бисера свијетли у свим дугиним бојама, а његова израда тајна је породична традиција која се преноси "са кољена на кољено".

ГЛAВНЕ AТРAКЦИЈЕ OHRИДA налазе се у пјешачкој зони града, између и изнад уских уличица Старог града, са ресторанима и кафићима који су савршени за опуштање у пријатним љетним вечерима. Охридски многобројни кафе барови и ноћни клубови позивају у незабораван ноћни провод. Ту су и продавнице, радње са сувенирима, ресторани са традиционалним јелима, књижаре...

Охрид је једна од оних туристичких дестинација за које вам не треба много новца, а добар провод и јаки утисци су загарантовани.

Историја

Aрхеолошки налази показују да је Охрид једно од најстаријих људских насеља у цијелој Европи, а само језеро је старо више од три милиона година. Град Охрид се први пут спомиње у грчким документима из 353. године прије нове ере, када је био познат као Лџцхнидос - или Град свјетлости. Тек 879. године је преименован у Охрид. Име вјероватно потиче од македонске фразе "во хрид" што значи град на брду.

Град какав је данас саграђен је између седмог и 19. вијека. Током византијског периода Охрид је постао значајан културни и привредни центар, служећи као центар Православне цркве и као мјесто првог Словенског универзитета, које су водили свети Климент и свети Наум од краја деветог вијека. На почетку 11. вијека Охрид накратко постаје главни град македонског највећег средњовјековног владара Самуила, чија се тврђава данас налази над градом.

УСЛУГA                                                            ЦИЈЕНA

Смјештај

(један дан, ноћење са доручком)              од 10 КМ

Излет бродом до Светог Наума                од 15 КМ

Изнајмљивање лежаљке                            од 4 КМ

 Улазнице за музеј                                            3 КМ

 Пизза (велика)                                              од 10 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана