Ограда око пирамида

Глас
Ограда око пирамида

КAИРО - Споменици су величанствени, али обилазак чувених пирамида у Гизи је био прави кошмар због уличних пресретача који вребају туристе са свих страна, нудећи јахање камила и дрангулије са ликовима фараона, јављају агенције.

Сада је гњаважа престала, пошто је Египат прошле седмице направио прве кораке да заштитити своје туристичке атракције и учини их приступачнијим љубитељима умјетности, уз безбједносне камере и оградом дугачком двадесетак километара.
- То је био зоолошки врт. Овим ћемо заштитити и туристе и древне споменике - каже шеф египатског археолошког тима Захи Ховас, говорећи о пирамидама које су биле доступне баш свима.

Три пирамиде у Гизи - Кефренова, Кеопсова и Микеринова, 5.000 година важе за свјетско чудо и, што је необично када су у питању такви споменици, биле су доступне свима - ситним лоповима, торбарима, бескућницима, као и милионима туриста.

Трговци, многи из оближњих уyерица, труде се да максимално искористе туристе, у чему су постали несносни.

И туристи су склони свакојаким авантурама. Омиљена забава многих је била пентрање на највишу од три пирамиде у Гизи - Кеопсову, што је неколико пијаних туриста платило животом.

Нова технологија ће свему томе стати на пут. Дугачка метална ограда са инфрацрвеним зрацима и сензорима окруживаће цијели комплекс. Туристи ће улазити кроз нову улазну зграду, која ће имати детекторе за метал. Кад једном уђу у комплекс, сваки њихов корак биће праћен са 199 камера, које ће снимати сваки педаљ пирамида и простора око њих.

Aутомобили за голф

Када пројекат заштите пирамида буде потпуно готов, туристе ће около превозити мали, отворени електрични аутомобили за голф, слични онима који се већ користе у Долини краљева у Луксору и на другим археолошким налазиштима у Египту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана