Одличне везе нарко-картела и цркве

приредио: Миленко Киндл
Одличне везе нарко-картела и цркве

Трговина дрогом у Мексику је крајње уносан посао, јер тамошња нарко-мафија има огроман утицај на цио државни апарат, а у посљедње вријеме се спомињу и њене одличне везе са католичком црквом.

Многи у Мексику спомињу име Хериберта Ласкана званог Ел Ласка само шапатом, јер је шеф нарко-картела Лос Сетас познат по својој бруталности и огромном утицају.

Тај човјек коме се на терет ставља на стотине или чак на хиљаде жртава мафијашких сукоба у Мексику, има одличне везе са полицијом, правосуђем, медијима и - Католичком црквом.

У свом посљедњем издању црквени лист "Десде ла Фе" пише: "Постоји сумња да су донатори, који су повезани с трговцима дрогама, финансијски помагали градњу појединих цркава".

Тако је злогласни мафијашки шеф Ел Ласка наводно финансирао изградњу цркве у Тесонтлеу. Наравно, новац потиче из уносних послова на нарко-тржишту.

Свештеник који је примио новац позван је у Државно тужилаштво на информативни разговор.

Мексичка бискупска конференција крајње је суздржана када је ријеч о том случају. Портпарол Мексичке надбискупије Уго Валдемар само је изјавио:

- Aко је било ко из црквених редова било када узео новац или нешто зна о томе мора да одговара пред судом.

Он је при томе подсјетио да је црквеним лицима забрањено да узимају новац који потиче из сумњивих извора и истакао да би се радило о двоструком моралу ако би се новац стечен крвавим злочинима употријебио за градњу цркве, пренио је њемачки државни радио "Дојче веле".

Упркос тим изјавама, мексички медији су пуни крајње критичких коментара на рачун наводне повезаности мафије и Католичке цркве, чији је углед у посљедње вријеме ионако пољуљан скандалима око сексуалног злостављања малољетника.

Но, Католичка црква није у бољем положају него све остале институције у Мексику, јер је веома тешко одупријети се моћној нарко-мафији. Чак су и свештеници у мањим општинама редовно жртве мафијашких рекета.

Свештеник из Тесентлеа очигледно се одлучио за мање зло и узео новац. Aко се може вјеровати спекулацијама мексичких медија, ријеч је само о једном од бројних случајева.

"Добровољни прилог"

У многим општинама мафија је већ одавно на власти, а свештеници су у веома незгодном положају у случају да им мафијаши понуде "добровољни прилог". Aко га одбију, то би могло бити равно смртној казни, ако га прихвате, онда имају проблеме са црквом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана