Одлазак контроверзног Руперта Мардока: Од малог ланца новина до медијске империје

ГС
Одлазак контроверзног Руперта Мардока: Од малог ланца новина до медијске империје

ЊУЈОРК - Медијски магнат Руперт Меадок (92) најавио је да ће се повући са мјеста предсједника медијских компанија "Fox Corporation" и "News Corp".

Мардока ће на мјесту предсједника обје компаније замијенити његов син Лаклан Мардок, за којег Руперт каже да је "страствен и принципијелан вођа".

"Цио професионални живот био сам свакодневно ангажован на вијестима и идејама и то се неће промојенити, али је право вријеме за мене да преузмем другачије улоге, знајући да имамо заиста талентоване тимове", навео је Мардок у допису запосленима.

Да Мардок иде у пензију објавио је и Фокс неwс, а водитељ Бил Хемер похвалио је у програму уживо свог шефа.

"Руперт Мардок је створио све ово и још много тога широм Америке и свијета. Његово животно дјело оставило је неизбрисив траг у глобалном медијском пејзажу. Његов допринос је немјерљив и изванредан и захваљујемо му се што нам је дозволио да будемо дио свега тога", рекао је Хемер у програму.

"Без њега не бисмо били овдје", додала је водитељка Фоxа Дана Перино.

Руперт Мардок (92) почео је медијима да се бави 1950-их малим аустралијским ланцем новина.

Постао је један од најважнијих људи у Холивуду када је 1985. од нафташа Марвина Дејвиса купио "Твенти сенчури фокс" (20тх Центурy Фоx) за 600 милиона долара. 

Годину дана касније ушао је и у телевизијски посао куповином неколико америчких ТВ станица и створио "Фоx броадцастинг" мрежу.

Фоx невс је покренут 1996. године и убрзо је постао кабловски информативни канал број један у Америци.

Постао је познат као телевизијски канал углавном наклоњен конзервативцима. Позиционирао се као главни конкурент и антипод ЦНН-у и другим америчким мрежама блиским демократском наративу.

Након доласка на власт Доналда Трампа, Фоx је све чешће и све гласније оптуживан да намјерно заташкава афере у Бијелој кући и нескривено шири десничарску пропаганду и теорије завјере.

Компаније "Фоx цорп" и "Фоx неwс" прихватиле су у априлу ове године судску нагодбу и обавезале се да ће исплатити 787,5 милиона долара произвођачу машина за гласање "Доминион вотинг сyстемс", који их је тужио за клевету.

Медијска мрежа је тако практично признала да су у емисијама изношене лажне тврдње и оптужбе да је "Доминион" намјештао резултате предсједничких избора 2020. године

Нагодба Фоxа и "Доминиона" највећа је јавно позната нагодба за клевету у историји САД у којој је учествовала једна медијска компанија.

Иако је спор са "Доминионом" званично окончан, Фоx неwс се и даље суочава са тужбом за клевету компаније "Смартматиц", још једног произвођача технологије за гласање, која је на сличан начин била оптуживана за намјештање избора у Фоxовим емисијама, преноси РТС.

Остаје нејасно да ли ће се смјер извјештавања ове компаније промијенити под Лакланом Мардоком.

Међутим, ЦНН наводи да је Лаклан Мардок приватно критиковао Трампа, рекавши да се не слаже с већином начина на који се бивши предсједник понаша, преносе медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана