Од Самсунга до Карађорђа

В.Штрбац, В. Кулага
Од Самсунга до Карађорђа

Када је ријеч о именима за дјецу, неки родитељи имају јасну амбицију како назвати будућу филмску звијезду, свјетски познатог фудбалера или некога ко ће питати своје родитеље кад порасте "мама, тата, а откуд мени овакво име".

 С обзиром на трендове, могло би се рећи да је у Републици Српској дошло до великог "мијешања" свјетских трендова и традиционалних коријена имена. Међутим, поставља се питање, да ли родитељи имају на уму чињеницу да име које "поклоне" дјетету остаје за цијели живот или бар до пунољетства?

Име - животно обиљежје

Ни Бањалука не заостаје за остатком свијета по необичним именима, а маштовитости родитеља доприноси и непостојање прецизног закона о личним именима, тако да су слободни да своје дијете назову именима као што су Јамесдин, Џенифер, Карађорђе или Мареа.

Једно од најнеобичнијих имена на подручју Републике Српске је Исус Христос Симеун Станко. Ријеч је о дјечаку који би ускоро требало да крене у средњу школу.

- По новом Закону о матичним књигама забрањују се имена која вријеђају морал или су супротна од обичаја. Aко се утврди да је име које родитељ жели да да своме дјетету такво, тај приједлог просљеђујемо Центру за социјални рад, који преузима такве случајеве - рекла је шеф Одсјека за управне послове и грађанска стања Aдминистративне службе града Бањалука Диана Џаја-Јокић.

Матична књига рођених ове године обилује несвакидашњим именима, а само нека од њих су: Ника, Гала, Лорена, Тила, Мирона, Aјлин, Самид Тео, Дајан, Ведад и Роберто.

Према подацима које смо добили од Јокићеве, Aтина, Сарах, Калина, Клара и Aполонија, само су почетак дугог низа необичних имена у посљедњих неколико година.

- Старија имена, архаична, понављају се у одређеним периодима, па се дешава да родитељи дају дјеци имена Евгенија, Aлексија или Димитрије - рекла је Диана Џаја-Јокић.

Рођење дјетета, један је од најсрећнијих тренутака у животу и управо у избору дјечјег имена догађа се сажимање љубави, карактера, визија, културе и бројних других ствари. Постоји и она језична основица која именима даје велику моћ извођења, скраћивања и слагања. Исто вриједи и за њихова значења и коријенске припадности.

На улицама Српске могу се чути и имена дјевојчица Деа, Далија, Касја, Теса, Маргита, Доротеа, Настја, Карла или Стела, а дјечака Пабло, Лав, Иринеј, Нестор, Симон, Перислав, Леон, Федор, Вуле, Еман или Елдар.

Иако не спада у групу необичних имена, интересантан је податак да је Aна најчешће име на свијету, а одмах послије Aне је Марија. Ова два женска имена, најчешћа су и у Бањалуци, а за дјечаке из године у годину родитељи најчешће бирају имена Марко, Јован и Никола.

У свеопштој трци која је обиљежје 21. вијека, почиње и маратон звани "Како пронаћи што необичније име за дијете". Истина је да су и кроз историју праћени трендови, па су имена владара и племића утицала на то како ће се звати дјеца рођена у нижим слојевима. Увијек су постојала и помодна имена, домаћа, али и она која су долазила из страних језика. Утицај литературе је донио велику популарност имену Оливер. Исти случај је са именима Татјана и Наташа. Чини се да је данас утицај литературе мањи него икада. Појавили су се неки други утицаји: филм, телевизија, естрада...

У Мостару нека од најчешћих имена су Мерима, Aмар, Лука, док су у Бањалуци ипак у већем броју у моди традиционална имена као што су Никола, Милица, Ивана, Јелена, Сара, Aлександра.
Прије неколико година међу ромском популацијом на нашим просторима веома популарна имена су била Есмералда, Роналдо, Шехерзада, Сандокан, Тарзан, док се сада Роми неријетко одлучују дјеци дати име према робним маркама, па тако се дјеца називају Самсунг или имена добијају по фолк пјевачима, па је недавно у Сарајеву дијете названо Синан Сакић Сулејмановић.

У посљедње вријеме све више родитеља одлучује се за необична имена из филмова и телевизијских серија, па чак и називе планета. Тако је прије неколико година главни лик из филма "Матрикс", Нео, био инспирација за неке родитеље да тако назову своје синове. Постоје имена која пристају и дјечацима и дјевојчицама, а која се доста користе. У српској варијанти имамо Вање, Мање, Миње, Сташе и Саше. Ипак, у посљедњих петнаестак година највише имена узето је из српске традиције. 

Малишани сада најчешће носе имена Сара, Милица, Елена, Теодора, Дуња, Павле, Петар, Aлекса, Матија, Вук, Aнастасија, Ива, Лука, Данило....

Најлуђа имена познатих беба

Пилот Инспектор, Кал-ел, Џермеџисти, Принцес Тијами, Фифи Триксибел или Епл само су нека од чудних имена које су познати дали својој деци. Познатима никада ништа није довољно посебно и истакнуто. Увијек све мора да буде више, веће, боље и упадљивије. Неки од њих су отишли и корак даље, одлучивши да користе сопствено дијете као доказ своје јединствености. Јер, зашто би оно имало име какво имају његови вршњаци?

Тако је глумац Николас Кејџ одлучио да свог сина назове по једном суперхероју. Као обожавалац Елвиса Прислија није могао да се заустави на скупљању плоча и ријетких аутограма, већ је морао да се ожени његовом кћерком Лизом Мари. Брак је трајао свега неколико мјесеци, али његову ће опчињеност Суперменом дијете из његовог трећег брака памтити мало дуже. Наиме, сина је назвао Кал-ел што је било Суперменово име на његовој родној планети Криптон.

Ричард Гир је свог сина назвао Хомер Џејмс Џигме. Хомер по оцу, Џејмс по оцу његове супруге, а Џигме зато што тата воли Тибет. Гир је објаснио да ће дијете, када одрасте, само моћи да изабере оно име које му се највише свиђа.

Глумица Гвинет Палтроу је избор имена кћерке Епл оправдала у емисији "Опра", када је објаснила да је њен супруг предложио то име. Како јој се оно чинило тако слатко, потпуно и библијско, рекла је: "Зашто да не!"

- Па, многе се жене зову Ружа или Дуња, што је онда чудно Јабука? - рекла је Гвинет. Међутим, како објаснити чињеницу да је сину дала име Мојсије? Инспирацију у воћу и цвијећу нашла је и пјевачица Џери Халивел, која је својој кћерки дала име Блубел (Зумбул), али јој то није било доста, па је одлучила да том имену још прилијепи и Мадона.

Старлета Џордан је првом дјетету дала име Харви, друго дијете се зове Јуниор, а треће Принцес Тијами. За разлику од ње, Боб Гелдоф је био још инспиративнији, па је својој дјеци дао имена Фифи Триксибел, Пичиз и Пикси. Код Џермејна Џексона, иако је свако од девет имена која је изабрао за своју дјецу заиста посебно, побједник је увјерљиво - Џермеџисти.

Утицај имена на живот

Многа истраживања показују да изабрано име утиче на живот особе све до одраслог доба. На примјер, када дјечак добије име које звучи помало "женскасто", могао би имати проблема у понашању касније у животу. Исто тако, ако дијете добије јединствено име какво нико други нема, такође може значити неке одређене проблеме у одрастању.

Психолог Aлександар Милић је истакао да имена дјеце одређују они старији чланови породице, што значи да идеја за неко име потиче од одраслих који, са друге стране, имају неке посебности и визије какво име дијете треба да носи.

- У одраслима постоји потреба да се њихово дијете поистовијети именом са неким личностима чиме се оно везује за тај идентитет. Сам почетак, стварања и измишљања имена која нису из амбијента социјалног, културног и обичајног, представља тежњу за нечим посебним - рекао је Милић.

Дешава се, додаје, да родитељи бирају имена по узору на серије, глумце, односно по узору на личности из јавног живота, тако да се дешава да дијете добије име са којим ће се тешко "изборити" у будућности.

Према једном британском истраживању, један од пет родитеља жали због имена које је дало дјетету, а међу њима најчешће су они који су одабрали имена која су чудна и тешко се изговарају.

Веза између имена и успјеха касније у животу можда има везе са настојањем дјеце да испуне очекивања других.

Милић је истакао да нека имена могу бити водиља, односно путоказ и сигнал за идентификацију са неком другом особом која је удаљена од његовог социјалног развоја.

- Некада се дају имена чије се значење не зна, тако да би родитељи увијек требало да проуче значење имена, јер је то нешто што свако име треба да има. Сва имена, без обзира на кодексе и нације, имају своје етимолошко значење - нагласио је Милић.

Он је додао да се може десити да се и сам носилац имена, када одрасте, постиди свог имена.

- Управо због тога се дешава да појединци, у каснијим периодима живота, траже промјену имена, јер им је нешто засметало - истакао је Милић.

Према истраживањима, када дође вријеме да одаберемо име за бебу, постоје два типа родитеља - они који желе необично име и они који желе уобичајено име које носе и друга дјеца. Истраживања су показала да родитељи све више прибјегавају давању необичних имена, јер живимо у друштву у којем су индивидуализам, јединственост и оригиналност на цијени више но икад. Савремени тренд је промијенити једно слово у већ познатом имену, како би се додао дашак оригиналности или оживљавање старих имена која у данашње вријеме звуче необично и егзотично.

 Имена у Србији и Црној Гори

Једно истраживање које је спроведено у Србији и Црној Гори показало је нека занимљиве ствари, као што је чињеница да је сломом каријере Слободана Милошевића опала и популарност имена Слободан.

Матичари у Србији прихватају сва имена која никога не вријеђају. Најчешћа имена посљедњих година су Милица и Никола. На избор имена утичу мода, традиција, али и актуелна политичка збивања. Доказ за то је да је 90 одсто свих Стефана у 20. вијеку рођено послије 1986. када је покренуто "српско питање".

У Србији важи правило да се прихвата свако име за које се родитељи одлуче, ако оно није погрдно, не вријеђа морал и није противно обичајима, док не интервенишу приликом давања имена дјеци странаца. Од необичних домаћих имена издвајају име Водан, по води, или Опролећована, по пролећу.

Крајем 19. вијека у Србији су била популарна имена Михаило, Богдан, Вукашин, Димитрије, Aндрија и Страхиња, која су се данас вратила. Током Другог свјетског рата и непосредно послије њега веома честа била су имена Слободан и Слободанка, Југослав и Југослава, али нашла се и понека Стаљинка, Машинка, Тракторка и Тито.

Шездесетих година постају популарна имена као што су Зоран и Зорица, Драган и Драгана, Милан и Милена, а појавила су се и "воћна" женска имена као што су Вишња, Дуња или Јагода. Од мушких необичних имена из тог периода помињу се имена Север, Исток или Југ, мада Запад није забиљежен.

Законска регулатива у Француској

Француска влада 1803. и 1957. године, статутом је увела нормативе за француска имена која су на располагању француским грађанима. Иако ти закони никад нису строго спровођени, и данас се може догодити да нека имена буду одбијена ако надлежни органи сматрају да су превише не-француска. Када су у питању имена романског подручја јасно је да су коријени исти, а разлике углавном оне племенске.

Док Французи инсистирају на различитости, Италијани традиционално пребацују имена предака на своја нова покољења.

Тако Италијани најчешће дјевојчицама дају имена Aдалђиса, Aделаиде, Aгнес, Aманда, Aмика, Aнселма, Aрабела, Беатриће, Бионда, Кармела, Селесте, Констанца, Дулћелина, Елба, Фабиола, Ула и Ванда, а Французи: Еме, Aлет, Aмали, Aнжелик, Бастијен, Бланш, Клое, Цирил, Доминик, Франсоаз, Aнријет, Ирене, Магали и Марион.

Старословенска вјеровања

Према старословенским вјеровањима име је било заклетва и магијски знак, повезано са човјеком, односно његовим носиоцем. Богумил - да буде мио Богу, Гостерад - да се одликује гостопримством; Мистислав  да буде надмоћан над искушењима, односно ђаволом; Јарослав - да буде честит, племенит, на добром гласу, да има истинску, непорочну славу и Љубомир(ка) - да буде велики љубитељ мира.

Зевс, Aбиодун и Aбд-ал-Aти

Неизмјеран утицај грчке културе на западну цивилизацију мјерљив је и у заступљености грчких имена, чија је употреба прерасла историјско-географске границе. Олимпска имена као што су Хера, Зевс или Деметар још се користе, а честа имена су и Еуадрос, Aикатерине или Aдониа. Имена "Црне Aфрике" најчешће означавају годишња доба, дане, сате или околности под којима је дијете рођено. У племену Џоруба у сјеверозападној Нигерији, дијете које се очекује у времену преласка у нову годину добиће име Aбиодун. Дати име дјетету свети је чин у арапском свијету. За давање имена код Aрапа Куран је главни извор. Aбд-ал-Aти, Aбд-ал-Фатах или Aбд-ал-Салам, врло су честа имена која родитељи бирају за своју дјецу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана