Очекује се да ће у наредних десет година људи живјети на мјесецу

ГС
Очекује се да ће у наредних десет година људи живјети на мјесецу

Како су саопшили из НАСЕ за ББЦ, извјесно је да ће људи имати прилику да живе на Мјесецу још у овом вијеку. Ховард Ху, водитељ програма лунарне летјелице Орион, рекао је да ће станишта на Мјесецу бити потребна за подршку будућим мисијама.

 Ху је у недјељу поручио да је лансирање ракете Артемис, која носи Орион, у сриједу "историјски дан за лет у свемир". Орион је тренутно око 134.000 км од Мјесеца.

"То је први корак који подузимамо у дугорочном истраживању дубоког свемира, не само за САД него и за свијет. И не мислим да је ово хисторијски дан само за НАСА-у, него такође и та све људе који воле летове у свемир и истраживање свемира", рекао је Ху.

"Враћамо се на Мјесец, радимо на одрживом програму и ово је заправо возило које ће превозити људе које ће нас вратити на Мјесец", додао је Ху.

Ху је објаснио да ће, ако тренутни лет Артемиса буде успјешан, сљедећи бити с посадом, након чега ће услиједити трећи гдје ће астронаути поновно слетјети на Мјесец по први пут након Апола 17 у децембру 1972. године.

Ху је признао да је посматрање мисије са Земље било попут погледа забринутог родитеља, али је рекао да гледање фотографија и видеа који стижу с Ориона стварно даје то узбуђење и осјећај, "вау, враћамо се на Мјесец".

Једна од најкритичнијих фаза мисије Артемис је сигурно враћање модула Орион на Земљу. Поново ће ући у атмосферу планете брзином од 38.000 км/х или 32 пута брже од брзине звука, а штит на доњој страни бит ће изложен температурама које се приближавају 3.000 целзија.

Након што сигурност Артемисових компоненти и система буде тестирана и доказана, Ху је рекао да је план да људи живе на Мјесецу "у овом десетљећу".

Један од разлога за повратак на Мјесец је открити има ли воде на његовом јужном полу јер би се то могло претворити у гориво за летјелице које иду дубље у свемир, напримјер Марс.

"Послат ћемо људе на површину и они ће живјети на тој површини и бавити се науком. За нас ће бити јако важно научити живјети изван Земљине орбите и онда направити велики корак када одемо на Марс", рекао је Ху.

Капсула Орион требала би се вратити на Земљу 11. децембра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана