Очекује нас откачена и весела јесен

М. Миљић, М.Чигоја
Очекује нас откачена и весела јесен

Aко желите ове јесени да будете у тренду, не рачунајте превише на гардеробу коју већ имате у свом ормару, јер нам јесен доноси потпуно нове боје и драстично различите кројеве. Aко помно пратите модне диктате, већину ствари које су се провлачиле посљедњих сезона нећете моћи да носите. Требаће вам нове ципеле потпуно новог облика, нове боје, ширине и дужине гардеробе…

Према ријечима модних стручњака, боја која ће ове јесени и зиме доминирати јесте нијанса камиље длаке. Шта год да одаберете у овој боји, бићете модерни. Креатори су њоме обојили капуте, џемпере, чизме…

Шпицеви на обући дефинитивно одлазе у историју, бар на неколико сезона, а ципеле са четвртастим врхом постају императив. Такође, враћају се и шнале и машнице на обући.
У складу са њима, носиће се и торбе са кратким каишем. Дакле, одложите своје велике ташне које сте носили преко рамена, а набавите шик торбице какве су се носиле педесетих година прошлог вијека.

У стилу ове епохе биће и гардероба - наглашен струк, сукње испод кољена, танки џемпери, па чак и рукавице до лактова.

Доминантне боје

Према ономе што су познати свјетски креатори и модне куће показали на ревијама, јесен би требало да донесе поприлично занимљиве одјевне комбинације. Нећете погријешити ни ако се поред уобичајених јесењих боја - смеђе, окер, зелене, сиве и црне, одлучите да комбинацију освјежите жутом или роза бојом.

Јесен ће нам, такође, донијети доминацију свих нијанси црвене боје. У колекцијама многих осјећа се повратак и у шездесете и осамдесете, што значи да можемо очекивати и веселу и откачену јесен.

Увијек неизоставна и модерна је црна боја, а с обзиром на то да се припремамо за хладније годишње доба, онда је сасвим јасно зашто дизајнери посвећују више пажње тамнијим бојама. Она је класична, у њој изгледате елегантно и мршаво.
Бијела боја као велики контраст црној, појавила се скоро свагдје. Зашто да не? Боја је слатка, женствена и даје фантастичну могућност да направимо свијет свјетлијим и љепшим у предстојећој јесени и зими.

Црвена и жута прожимају се у скоро свим колекцијама за предстојећу јесен, као и беж која је увијек у тренду, а погодна је и за комбиновање са осталим бојама и изгледа профињено и уредно.
Плава боја се налази код много дизајнера, а у тренду су и пинк, сива, наранџаста, смеђа, као и зелена боја.

Модни креатор Давор Сладаковић каже да је најзначајнија новина ове сезоне "почетак новог доба за елеганцију" како мушку тако и женску.

- Дизајнери већ дуже времена мушке линије ослабљују, у смислу да немају више карактеристичну мушку силуету већ се она приближава женској, док се на женској гардероби ради на мало јачој форми у визуелном смислу. Елеганција добија и неку нову форму у смислу боја. Од ове јесени у моди су тамнољубичаста, зелена, сива, црна и плава боја - казао је Сладаковић.

Он је рекао да је ове сезоне веома важно да се изашло из "сивила" и да су дизајнери и они који диктирају трендове престали да буду оптерећени глобалном свјетском сликом.

- Сада покушавају да унесу мало живости и веселијих боја. Прошла и претпрошла година биле су оптерећене депресијом, што се тиче линија, кројева и боја - казао је Сладаковић.

Он је рекао да због нашег конзервативног начина живљења и стандарда мода код нас "спорије" долази, односно носи се нешто "мирнија" одјећа него у иностранству.

Глумица Градског позоришта "Јазавац" у Бањалуци Драгана Марић казала је да углавном из радозналости прати модне трендове.

- Мој избор одјеће често нема везе са трендовима јер увијек облачим оно сто се мени свиђа, без обзира на то да ли је у моди или не - казала је Марићева.

Када су у питању модни трендови за предстојећу сезону, Марићева каже да су у моди боје и једноставни модели које иначе носи, те да јој се због тога допада модни стил за ову јесен.

Марићева наглашава да ће ове јесени у свом ормару обавезно посједовати неколико модерних чизмица те неки добар капут.

- Ове јесени у моди су боје које обожавам, тако да ћу сву своју гардеробу комбиновати у црној, зеленој и бијелој боји - истакла је Марићева.

Она додаје да купује оно што јој се свиђа без обзира на цијену те да јој никад није жао да издвоји новац за добар и квалитетан комад одјеће, не због модног тренда већ због тога што се у томе лијепо осјећа.

Модни креатор Душко Орашчанин каже да се посљедњих година комбинују тренови из 50-их, 60-их, па и 70-их година.

- Ради се на томе да се разбије монотонија, па се мијењају материјали и уносе одређене измјене. Изузетно је широк асортиман кројева и дезена па се ради на томе да свако да одјећи неки свој лични печат - казао је Орашчанин.

Он је додао да је тренд ове јесени спортска елеганција с обзиром на убрзан темпо живота.

Према његовим ријечима, ове јесени носиће се пастелне боје, са неизбјежном сивом и црном.

- Оно што сам примијетио је да се убацује и бијела боја. Има изузетака које ја поздрављам, као што су и нешто дречавије боје него што су карактеристичне за овај период - казао је Орашчанин.

Он је рекао да се свјетски модни трендови теже преносе на наше тржиште с обзиром на то да је ово поднебље доста класичније и повученије у том смислу.

Код нас су тренутно ин уски модели, како мушки тако и женски.

- Код жена се акценат даје на доњи дио тијела - нагласио је Орашачнин.

Блејзери и капути

Једноставни и практични блејзери су један од најпожељнијих комада одјеће у сезони јесен/зима 2010/2011. Најутицајнији дизајнери свијета у својим колекцијама за ову јесен једну од главних улога резервисали су за блејзер. Блејзери су идеални у "прелазним" сезонама (јесен и прољеће). Практични су и елегантни те одлично пристају уз сваку комбинацију.

Повратак блејзера долази на крилима оживљавања трендова из 80-их година прошлог вијека.

Иако крзно боље стоје животињама, престижне дизајнерске куће препоручују крзнене капуте као један од најтренди модних комада за ову сезону.

Јесени и зиме нема без крзна! На ревијама за ову јесењу сезону престижне дизајнерске куће понудиле су нам тренди крзнене капуте који својим изгледом, а посебно цијеном, обарају с ногу.

Ципеле и чизме

Што се тиче ципела, вртоглаве пете и ове јесени биће апсолутни хит, уз додатну дозу лудости и екстраваганције у односу на претходне сезоне. Ципеле ће постати права мала умјетничка дјела, а дизајнери као да су се такмичили ко ће направити луђе, шареније, необичније и с вишом потпетицом. И чизме су у односу на претходне сезоне добиле још неколико додатних центиметара, па тренди модели сежу високо, високо преко кољена, чак до средине бедара.

Што се тиче боја, преовладаваће углавном црна, смеђа али и свјетлије боје попут црвене и љубичасте.

Кратке црне хаљине

Мала црна хаљина, један од највећих класика у историји моде, ове јесени биће актуелнија него икад!

Елеганција и класика, сексепил и женственост, једноставност и безвременост црне хаљине по ко зна који пут су очарали водеће дизајнере свијета. Једноставан крој који пристаје свима малу црну хаљину чини једним од највећих класика у историји моде.

Шминка

Јесења шминка биће обиљежена елеганцијом и грациозношћу, уз наглашени дух самоувјереног шарма француског доба, те дозу ретро модерне мејкап комбинације.

Ове јесени у моди су металик загасите нијансе труле вишње комбиноване с елегантним благим тоновима коже. У моди ће бити масно сјенило за очи које својим електричним металик ефектом оку даје одређену дозу сјаја, док ће пудер за лице преовладавати у неколико нијанси са сјајним честицама.

Чипка

Један од највећих трендова за надолазећу јесен дефинитивно је чипка, а сви водећи дизајнери свијета имају чипку у својим јесењим колекцијама. Чипка је одличан материјал, а може да се искористи и за дневне и за вечерње прилике. Наравно, као и у свему осталом, не смије се претјеривати. Никако се немојте обући од главе до пете у чипку. Ограничите се на један чипкасти комад по одјевној комбинацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана