Обични људи које гледају милиони

М. Миљић, С. Јокић
Обични људи које гледају милиони

Видео-снимци са необичним и смијешним ситуацијама у којима су се нашли "обични" људи у посљедње вријеме су многима постали главна занимација. Такви видео-клипови се приказују на разним порталима, размјењују се, каче на "Фејсбук" профиле, о њима се прича и расправља, а главни актери постали су праве звијезде, за које сви знају.

И раније су на ТВ-у постојале емисије попут "Шаљивог кућног видеа", у којима су приказивани слични снимци, али они нису никада били толико занимљиви колико данас, када их гледају и коментаришу милиони. "Главни јунаци" су различити, а и публика их различито доживљава. Некада су симпатични, некада урнебесно смијешни, али је било и случајева да их многи исмијавају, па због тога имају бројне непријатности.

Хелена, Петра, Шарлот

Међу најгледанијим и свакако најсмјешнијим снимцима су они са малишанима. Тешко да има некога ко није гледао двије симпатичне дјевојчице Хелену и Наталију.

Снимак на којем малена Хелена за једну емисију објашњава шта је то љубав само на "Јутјубу" имао је милионе прегледа, а на друштвеним мрежама цитирају се њене изјаве попут оне "симпатија је кад делиш парче кифле" или "просто мораш да падаш у несвест од љубави".

Ништа мање популаран није ни снимак на којем дјевојчица Наталија зачуђена што њена другарица не зна да објасни шта је фризер узвикује "Боже, Петра!". Снимак је имао бројне ремикс верзије, а "Боже, Петра" постала је узречица.

Међу најгледанијим снимцима постављеним на "Јутјуб" протеклих година је онај на којем преслатка беба Шарлот мами и тати на свако питање одговара са "но" (не). Снимак има готово 15 милиона прегледа, а за Шарлот је чуо цијели свијет.

Ништа мање нису популарни ни снимци са бебама које се смију. Међу најгледанијим свакако је онај на којима мајка држи четворке, које се заједно на сваку очеву реченицу смију.

По многима један од најсимпатичнијих снимака је онај на којем је шестогодишња Украјинка Дијана Козакјевич, која је расплакала и до суза насмијала публику и особље у шоу "Ја имам талент" док је рецитовала пјесму. Малена паметница Дијана је с много емоција одрецитовала пјесму "Корача наша бабушка", а њен наступ гледале су стотине хиљада корисника "Јутјуба".

Ипак, ријетки су они који знају да се Дијана у шоу пријавила не да би била популарна, већ да сакупи новац за болесног друга. С обзиром на то да је послије овог наступа постала популарна, наступала је и у другим емисијама и на такмичењима, да би прикупила новац. Прилог о њој снимила је и руска државна телевизија.

Послука пората

Већ мјесецима је прави хит снимак "послука пората", а главни јунак сигурно није ни слутио да ће постати сензација коју ће гледати милиони. Човјек са снимка се наиме приликом давања изјаве збунио па је рекао "Шта рећи, коју послуку порати", а затим никако није успио да изговори оно што је имао на уму.

Ипак, мало је оних који знају да је господин на видео-снимку велики хуманиста и да је одвезао комплетан бициклистички маратон од 200 километара прије давања ове изјаве, тако да је његов лапсус потпуно разумљив.

"Послука пората" у сваком је случају постала узречица, користи се на друштвеним мрежама, а на "Фејсбуку" чак постоји група "Чак Норис зна која је послука пората".

Млади рецитују

Права сензација, али и велики скандал био је и снимак са изложбе фотографија у Нишу, која је одржана поводом осам година од убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, на којој су млади чланови ДС-а рецитовали његове говоре. Или су барем покушавали, јер се рецитовање претворило у до тада невиђен циркус и бламажу, што никако сније смјело да се догоди на једном оваквом догађају.

Двоје учесника нису могли да изговоре једну једини реченицу, замуцкивали су, смијали се, па су одустајали, читали са папира и са мобилног телефона. На крају се једна "рецитаторка", која је носила ципеле са штиклом високом двадесетак центиметара поклизала и пала "колико је дуга и широка".

Снимак који су гледали милиони изазвао је у Србији велики скандал, који је довео до оставки и смјена у нишком ДС-у.

"Глова" и бабо

И у БиХ постоје бројне "звијезде" видео-клипова. Портали су мјесецима приказивали прилог о превареним ученицима из бановићке средње школе. Изјава ученице Мелисе Салиховић "кисла ми је глава, људи" за неколико је дана постала прави хит. Наиме, сви су протумачили да је Мелиса рекла глова умјесто глава, па су ускоро су услиједиле шале, вицеви, пјесме и пјесмице. О превари ђака нико није говорио, а видео се и данас гледа.

Још 2009. године у једној ТВ емисији, на питање како прославља Бајрам, једна дјевојка, за коју се касније сазнало да се зове Мирјам Хрле, рекла је да попије шест-седам јегера и потом, као забринуто, додала: "Јој, да ме види бабо!"

Та реченица, као и снимак који су видјеле стотине хиљада људи и даље су хит, а томе су највише кумовали навијачи фудбалског клуба Жељезничар, који на "Жељиним" утакмицама скандирају: "А, да ме види бабо, а да ме види бабо, да се опијам, да се опијам, седам јегера...".

Навијачи често пјевају ту пјесму под Мирјаминим прозором, а дјевојку препознају гдје год да се појави.

Реми Гаљард

Вјероватно је да у свијету нема онога ко има интернет, а да није погледао барем један од клипова на којима је снимљен егзибициониста и алтернативни комичар Реми Гаљард.

Тешко је и процијенити колико је људи гледало клипове сада већ славног Француза, који су, руку на срце, углавном урнебесно смијешни. Реми је глумио кенгура, упадао на утакмице, тренирао бокс у месници, а чак је једном приликом стао поред аутопута и правио се да је - радар.

Ремија осим корисника интернета најбоље зна француска полиција, јер се свака његова егзибиција завршила хапшењем.

Реми ипак и даље остаје краљ видео-клипова.

И животиње хит на "Јутјубу"

Мачка која је улетјела на терен током утакмице Премијер лиге Ливерпул - Тотенхем, постала је права звијезда на интернету, па је добила и свој профил на "Твитеру".
У 12. минуту утакмице мачка је улетјела на терен и скакутала по шеснаестерцу Тотенхема. Редари су је потом ухватили и однијели, а публика је негодовала што јој је ускраћена забава, јер је према оцјени многих, упад мачке на терен био најупечатљивији детаљ меча који је завршен без гола.

Више од 18 милиона прегледа на "Јутјубу" за пет дана имала је мама мачка, која "грли" свог малишана.

И пас који свира клавијатуру постао је прави хит на интернету. Његово музико умијеће до сада је видјело неколико стотина хиљада људи и одушевило се.

Недавно је за најсмјешнији снимак на "Јутјубу" проглашен онај на којем је мачка која говори "но". Снимак је један од најпопуларнијих, а видјели су га милиони.

Зашто гледамо такве снимке

Психолог Александар Милић је нагласио да се у оквиру наших цивилизацијских и културолошких вриједности и одређених промјена које су настале под утицајем медија, мијењају и друге персоналне вриједности, па људи вреднују оно што одговара њиховим погледима, схватањима и ставовима.

- Када дође до одсуства вриједности, наша пажња се усмјерава на нешто што је ново и неуобичајено. Дошло је до пада културолошких укуса - сматра Милић.

Према његовим ријечима, настанак и развој инстант звијезда и "корпоративног" духа дошли су са Запада и као такви нашли су погодно тло за развој и у нашем друштву.

- Људи чак и ако приватно не заступају неке ставове, због профита и популарности у јавном животу презентоваће се на одређени начин. Да би се стало у крај таквом понашању, младе људе треба још од малих ногу учити правим вриједностима - додао је Милић.

Социолог Биљана Милошевић рекла је да велики број прегледа неког снимка на "Јутјубу" не значи да је тај снимак квалитетан.

- Када је у питању снимак на "Јутјубу" дјевојчице из Украјине он, на примјер, свакако представља квалитет, јер приказује зрелост и смјелост малене Дијане. То свакако вриједи погледати и заслужује сву пажњу људи - казала је Милошевићева.

Додаје, да с друге стране, има снимака који нису вриједни пажње, али су ипак гледани.

Екрем

Гастарбајтер и грађевински радник Екрем Јеврић снимио је прије неколико година пјесму "Кућа - посо" и поставио је на "Јутјуб". Упркос бесмисленом тексту и Екремовом недостатку слуха, снимак је за само неколико дана погледало више милиона људи, а Јеврић је постао звијезда. Иако је изазвала невјерицу и негативне коментаре, пјесму знају сви, а "кућа-посо" и "екремовски" користе се готово свакодневно. Екрем је гостовао у многим емисијама, учествовао у ријалити шоу, али и снимио рекламну кампању за "Долче и Габану".

Црни хумор

Смрт је за већину људи изузетно потресан тренутак, али становници Сарајева успјели су да од тог направе циркус.

Тако се мјесецима по интернет порталима вртио клип на којем је свједок самоубиства на, благо речено, необичан начин, препричавао како је несрећни човјек скочио са "Авазовог" торња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана