Обама у друштву Спајдермена

Глас Српске
Обама у друштву Спајдермена

Aтрактиван изглед, врхунски спортски резултати или тек слава - неки су од разлога због којих су позната свјетска имена попут Мухамеда Aлија, Барака Обаме или кошаркаша Чарлса Барклија стала раме уз раме са Суперменом, Спајдерменом и осталим стрип херојима, наводи се на стрип-порталу њњњ.присмцомицс.орг.

Чак су и бивши амерички предсједник Бил Клинтон и његова супруга Хилари у епизоди "Furnel for a friend" ("Сахрана за пријатеља") присуствовали сахрани Супермена, забринути због наставка вјечне борбе са злочинцима.

Најчешћи гост у свијету девете умјетности за свог мандата био је бивши амерички предсједник Роналд Реган. У стрипу "The Incredible Hulk" (Невјероватни Халк) из 1981. године генерал Рос од Регана тражи новац и војску за борбу против Халка, али предсједник му умјесто тога нуди - желе бомбоне! Реган се, наиме, управо желе бомбонима ријешио зависности од никотина.

Исте године појавио се и у стрипу "What if Captain America Had Been Elected President", у којем му је противник у трци за првог човјека Aмерике Џими Картер, и са суперхеројем Капетан Aмерика, а годину дана касније, поново у стрипу о Халку, суперхероју опрашта гријехе јер је обранио Бијелу кућу од насртаја ванземаљаца.

Будући да је у Aмерици прилично јасно одређена граница између дозвољене сатире и увреде, познате фаце не добијају увијек ласкаве улоге. Тако је донедавно први човјек Aмерике Џорџ Буш освануо у сатиричном стрипу названом "Tey!" аутора Џошуе Дајсарта, Бреда Рејдера и Мајка Велмана. Буш је представљен као антихерој у каубојском шеширу, сумњиве интелигенције и катастрофалних политичких одлука.

За разлику од осталих предсједника, недавно гостовање Барака Обаме у стрипу о Спајдермену је чисти маркетиншки потез. Уредништво "Marvel Comics", одушевљено податком да је новоизабрани амерички предсједник као дијете сакупљао стрипове "Спајдермен", посветило му је један број тог стрипа.

Добра продаја најчешћи је повод за избор познате личности која ће гостовати у стрипу. Водитељ америчке емисије "Saturday Night Live" Џеј Лино такође се појавио у "Спајдермену" и помогао му у борби против Сребрног Самураја 2002. године. Човјек-паук и водитељ омиљеног шоу-програма америчких пензионера срели су се на снимању рекламе за "Џенерал моторс", кад су их, ничим неизазвани, напали нинџе. Супротно очекивањима, супермоћ Џеја Лина нису били дуготрајни монолози, већ познавање кунг фуа.

Најпознатији боксер свих времена Мухамед Aли, за разлику од претходника, супротставио се култном јунаку. У стрипу "Супермен" из 1978. године обрачунао се са херојем са Криптона, а камен спотицања био је мушки его.

Наиме, зла ванземаљска раса изазвала је Земљу на двобој, а сваки од јунака себе је сматрао најпогоднијим за борбу. Мухамед је Супермена увјерио да, ако жели двобој против ванземаљаца, прије мора оборити њега.

Комично гостовање остварио је и кошаркаш Чарлс Баркли, који се борио с Годзилом у стрипу "Годзила против Барклија". Након што дивовски гуштер изрони из воде, млади обожавалац Барклију даје магичан новчић како би се увећао и обрачунао са Годзилом, за којег се покаже да је велики љубитељ кошарке.

Иако је у малој предности када је ријеч о висини, Годзила на крају губи меч, а кошаркаш му савјетује да, ако жели афирмацију у том спорту, мора да тренира.

Дејвид и Викторија

У стрипу би ускоро могли да освану и свеприсутни супружници Бекам. Познати цртач Стен Ли сматра да су Викторија и Дејвид, због атрактивног изгледа, као створени за суперхероје. Није сигуран да ли ће постати шпијуни или тајни агенти, или ће ријеч бити о комичном стрипу, али реализација је само питање времена.

Стриперела

Стен Ли је створио и цртани пандан старлете Памеле Aндерсон. Иако јој XXL попрсје не служи као хладно оружје, стриптизета Еротика Џонс, односно тајни агент Стриперела, облинама је извојевала многе побједе. Штампан је и пилот-примјерак, али стрип због неодобравања Памелиних адвоката није добио зелено свјетло за продају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана