Бубњевић: Нуклеарно оружје служи за одвраћање, његова употреба би значила крај цивилизације

Танјуг
Foto: Г.С.

БЕОГРАД - Слободан Бубњевић изјавио је данас, говорећи о Нобеловој награди за мир која је ове године уручена јапанској групи преживјелих од атомске бомбе из Хирошиме и Нагасакија „Нихон Хиданкјо“, да нуклеарно оружје за оне силе које га имају, служи за одвраћање других сила за примјену таквог оружја.

То одвраћање подразумјева да се нуклеарни нуклеарна сила плански припрема за убијање цивила, навео је он за Танјуг и истакао да је нуклеарно оружје деструктивно оружје за масовно уништење цивилизације, због чега постоји нада да оно неће бити примјењено.

Иако је страх од нуклеарног оружја ствар коју дијеле сви људи на планети, Бубњевић је рекао да тема нуклеарног оружја никада неће бити разријешена јер не постоји шанса да нуклеарне силе од свог оружја и арсенала одустану.

Када је бирано коме ће награда бити додијељена, Бубњевић каже да је изабрана она организација која је најутентичнија организација амих преживјелих из Хирошиме и Нагасакија, којих има доста јер је Јапан земља у којој су људи дуговјечни.

Како је навео, организација је настала 1954. године након нуклеарне пробе Касл Браво када су Американци у Пацифику детонирали термо нуклеарну бомбу 1000 пута јачу од оне у Херошими, приликом чега су настрадали јапански рибари.

„То је изазвало талас негодовања у Јапану, велики политички потрес и довело до оснивања оваквих организација као што је ова која је сада добила Нобелову награду, у свету који је поново на известан начин угрожен неком врстом претње од могуће примене нуклеарног оружја“, изјавио је он.

Без обзира на прокси ратове и сукобе који постоје у свијету, Бубњевић каже да је свијет већ 80 година живи у некој врсти глобалног мира и да није утонуо у глобални рат управо због страха од употребе нуклеарног оружја.

Богдан Стојановић из Института за политичке студије изјавио је данас, поводом додјељивању Нобелове награде за мир јапанској групи преживјелих од атомске бомбе из Хирошиме и Нагасакија „Нихон Хиданкјо“, да Нобелова награда за мир увијек са собом носи политичку конотацију.

Узимајући у обзир ко је све кроз историју добио Нобелову награду, од Јасера Аарафата, Хенрија Кисинџера, Барака Обаме због заговарања света без нуклеарног оружја, Стојановић је за Тањуг поручио да то јасно показује да ова награда са собом носи политичку поруку.

„Да ли је то порука упућена нуклеарним силама Израелу, који званично не признаје да је нуклеарна сила, и Русији да не употреби нуклеарно оружје, вероватно да јесте, али то не можемо знати са сигурношћу“, навео је он.

Иако покретање нуклеарни рат не подразумјева „притискање једног дугмета“ и да се до сада показало да нуклеарни табу функционише већ 80 година, Стојановић је истакао да опасност од нуклеарног оружја и тога да ће оно бити употребљено постоји самом чињеницом да оно постоји.

Према његовим ријечима, цијена је превише висока да би се нека сила одлучила да употреби нуклеарно оружје, које служи као последње средство како би нека сила повукла противника са собом када види да је „сатјерана у ћошак“.

„Генерално у ратовима нуклеарно оружје се није користило, надамо се да се ни неће користити. То могу са сигурношћу да кажем када је у питању рат у Украјини где Русија сигурно неће посегнути за нуклеарном опцијом, али што се тиче Израелу ту је већ осетљивије питање јер је Израел мала територија окружена непријатељима. Да ли ће они некада посегнути за Самсоновом опцијом, остаје да видимо“, изјавио је Стојановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана