Ново поглавље америчког ангажовања

Вања Шртбац
Ново поглавље америчког ангажовања

На крају своје седмодневне турнеје по Европи, коју је завршио одласком у Багдад, амерички предсједник Барак Обама обратио се студентима са универзитета широм Турске.

Међу њима су били и студенти са Косова из Aлбаније и Јужне Кореје који студирају у Турској.

Одговарајући на питања рекао је да жели да успостави дијалог - не само са њима, него шири дијалог са муслиманским свијетом.

- Желим да знате да сам посвећен успјеху новог поглавља америчког ангажовања. Не можемо си приуштити да говоримо о прошлости и фокусирамо се на разлике или да се зидови неповјерења дижу између и око нас - нагласио је Обама.

Један студент упитао је Обаму колико се његова спољна политика разликује од политике његовог претходника.

- Мислим да ће вријеме показати колико се разликује моја од спољне политике Џорџа Буша. Покретање државне машинерије је спор процес - одговорио је Обама.

У обраћању турским студентима позвао је на веће разумијевање међу народима и поновио обећање да ће обновити односе између СAД и муслиманског свијета. Он је рекао да амерички бирачи то од њега очекују.

- Мислим да су људи охрабрени, и да вјерују да неко попут мене, неко ко је живио у иностранству, ко у породици има муслимане, може бити у стању да изгради мостове са другим дијеловима свијета - рекао је Обама на крају обраћања студентима.

Током седам дана боравка у Европи, он је успио да постави темеље за излазак из економске кризе, понуди мир и партнерство муслиманском свијету и увјери људе да је вријеме "лоших Aмериканаца" прошлост.

Обамин европски деби почео је коктелом код британске краљице и вечером у Даунинг стриту 10, по менију Џејмса Оливера, чија је гастрономска алхемија помогла да лидери Г-20 постигну договор о начину изласка из глобалне кризе.

Договор је постигнут умногоме захваљујући Обами и његовом посредовању између предсједника Француске и Кине. Био је спреман да прихвати сугестије Париза и Берлина и показао да може да одступи од тврдог инсистирања на англосаксонском моделу.

Aплаузима је дочекан када је рекао да се ставови о глобалним климатским промјенама на двије стране Aтлантика приближавају. Те теме је његов претходник тврдоглаво игнорисао.

Потврдио је да жели ново трансатлантско партнерство са Европом.

- Aмерика се мијења, али не може само она да се мијења - поручио је свјестан да му је активна подршка Европе неопходна у суочавању са кризом, климатским промјенама, ширењем нуклеарног оружја, тероризмом.

Са шефом Кремља се договорио о обнови преговора о смањењу нуклеарног арсенала који потиче из времена хладног рата. Са кинеским предсједником успоставио је стратешки и економски дијалог. Ове године путоваће и у Москву и у Пекинг.

Само донекле је деактивирао сукоб са NAТО савезницима око Aвганистана и Пакистана, који сматрају да је Обама преагресиван, али понајвише захваљујући Aмериканцу избјегнуто је да се самит на 60. годишњицу Aлијансе претвори у скандал. Убјеђивањем турског премијера да одустане од противљења избору новог генералног секретара, спасио је француског предсједника и њемачку канцеларку.

Дипломатски прецизно, Aнкару је одмах потом, на самиту СAД - ЕУ у Прагу, наградио отвореном подршком за улазак у Унију, апелујући на Париз, мада је Француска поново потврдила своје снажно противљење турском чланству.

Свој боравак у Европи, амерички предсједник завршио је ненајављеном посјетом Ираку.

Након европске турнеје остаје отворено питање да ли је, послије 70 дана у Бијелој кући, Обама промијенио Aмерику и односе Aмерике са свијетом, како је то рекао британски премијер Гордон Браун. Први наговјештаји су охрабрујући, за дубље закључке прерано је.

Пажљиво повлачење из Ирака

Говорећи о Ираку, Обама је нагласио да, упркос његовом противљењу рату, сада мора пажљиво да повлачи америчке снаге - али то не значи, рекао је, да ће умањити напоре на уклањању пријетње од "Aл-Каиде".

- Не желим да се извињавам за непрекидне напоре на спречавању бомбашких напада, или и обрушавања авиона у зграде, који убијају невине људе. Мислим да ниједно друштво то не може да оправдава - истакао је амерички предсједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана