Новинари против Берлусконија

Вања Штрбац
Новинари против Берлусконија

Више од 300.000 људи окупило се прошле седмице на централном римском тргу Пјаца дел Пополо на највећем икада одржаном протесту за одбрану слободе медија у свијету.

Протест је одржан због тужби које је италијански премијер Силвио Берлускони поднио против два недјељника због њиховог извјештавања о секс скандалу који је потресао Италију у мају, а чији је он главни актер.

- То је највећи скуп икада организован за слободу медија - рекао је предсједник италијанске Федерације новинара Фулвио Фамони.

Протест у Риму услиједио је два дана пошто је жена у центру скандала у вези са Берлусконијем изјавила на једној италијанској телевизији да је премијер знао да је она "дама за пратњу", прије него што је са њом провео ноћ.

- Тражимо од предсједника Владе да престане с кампањом оптуживања новинара и да каже истину, као и да повуче тужбе поднесене против новинара - рекао је представник Федерације Франко Сиди.

Демонстрације је званично организовао новинарски синдикат Националне прес федерације Италије, а позив је одмах подржала "Република", друге по величини дневне новине у Италији, које је Берлускони тужио због "десет питања" о његовом здрављу и понашању које су јавно поставили. Берлускони је тражио да се "Република" казни вишемилионском сумом.

Нешто мању казну у износу од два милиона евра Берлускони је тражио за новине "Унита" због чланака о секс скандалу у који је била укључена и жена плаћена да присуствује Берлусконијевим забавама у његовој приватној резиденцији у Риму и у вили на острву Сардинија.

Правни поступци које је покренуо Берлускони прерасли су у свеопшти напад на новинаре, посебно телевизијске.

У протеклом мјесецу Берлускони и његови министри направили су преокрет нападајући новинаре на италијанској јавној телевизији РAИ, коју је премијер успио да стави под контролу будући да парламент поставља њене руководеће људе.

Занимљиво је да су демонстрације подржали и неки новинари који раде у мрежи магазина, новина и ТВ станица чији је власник Берлускони.

Демонстрантима су се у Риму обратили генерални секретар ФНСИ Франко Сиди, бивши предсједник италијанског врховног суда Валерио Онида и Роберто Савијано, аутор бестселера "Гомора", књиге о напуљској мафији.

Савијано је подсјетио публику да "на неким мјестима у овој држави слобода говора не значи бити сигуран од власти, већ од моћника који могу да убију и контролишу територију, изазивајући државу саму".

Савијано, који има сталну полицијску заштиту, рекао је да "слобода говора и штампе значи да не морамо да изолујемо гласове који покушавају да објасне ситуацију у земљи".

Франко Сиди рекао је да је циљ окупљања да се постави питање свим странкама, владајућим и опозиционим, да се дистанцирају од јавне телевизије.

Сам Берлускони у Италији посједује три од четири приватна национална ТВ канала и неколико новина.

- То је европска аномалија која се ни са чим не може упоредити - рекао је публици Жан-Франсоа Жилард, предсједник Репортера без граница.

- Ово је највећи досад одржан протест за слободу штампе - додао је он маси која је аплаудирала и најавио да ће до 9. октобра Европски парламент у Стразбуру расправљати о слободи штампе у Италији.

Бивши предсједник италијанског Врховног суда Валерио Онида подсјетио је присутне да Берлусконијева медијска концентрација и политичка снага јесу највећа пријетња слободи штампе у Италији.

Сам Берлускони одбацио је све оптужбе новинара, наводећи да су оне смијешне и да су протести апсолутна фарса.

- Слобода штампе у Италији много је већа него било гдје другдје у западним земљама - рекао је он.

Шеф италијанске дипломатије Франко Фратини рекао је да у Италији постоји слобода информисања, али "нажалост, и слобода клеветања".

Критичари, међутим, сматрају да је Берлускони, откако је прошле године започео трећи мандат, постао изузетно нестрпљив када је ријеч о критикама медија и да настоји да ућутка све оне који га критикују.

Иако је Берлускони познат по гафовима, захваљујући томе што има монопол над медијима у Италији, мало Италијана зна за њих.

Тако већина Италијана не зна да је Берлускони упоредио ситуацију у којој су се нашли преживјели у великом земљотресу са камповањем, као ни за његову изјаву у којој је америчког предсједника Барака Обаму описао као "згодног, младог и препланулог".

Берлускони и његова породица поред три приватне телевизије у Италији контролишу и два дневна листа, низ часописа, највећи ланац биоскопа, као и најутицајнију издавачку кућу у држави. Тако је половина новинара у Италији запослена у компанијама које су власништво породице Берлускони.

Захваљујући законима које је издејствовао, Берлускони је легализовао свој монопол, али и успоставио политичку контролу над јавним сервисом RAI.

Берлусконију укинут имунитет

Уставни суд Италије донио је послије демонстрација одлуку да је Закон о имунитету, захваљујући којем је Берлускони до сада избјегао три суђења, противан Уставу, чиме је италијанском премијеру одузет имунитет.

Суд је саопштио да он нарушава принцип садржан у италијанском уставу да су сви грађани пред законом једнаки.

Оваква одлука Уставног суда, уколико буде потврђена, могла би да доведе до поновног отварања случајева против италијанског премијера и угрози његову владу десног центра.

Берлускони је рекао да је ово "политичка пресуда" и да ће остати на власти упркос томе.

- У овој земљи постоји организована мањина љевичарских судија, који користе судство за остварење политичких циљева. Око 72 процента штампе је лијево оријентисано. На телевизији, коју сви плаћамо, мене исмијавају у емисијама. Aли ми идемо напријед. Суђења против мене у Милану су чиста фарса. Неко вријеме нећу моћи да се бавим својим послом, да бих доказао како су то све саме лажи. Ове ствари мене оснажују, оне оснажују Италијане. Живјела Италија! Живио Берлускони! - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана