Нових седам свјетских чуда

Глас Српске
Нових седам свјетских чуда

Када је Нил Aрмстронг, први човјек који је крочио на Мјесец, погледао према нашој планети, запазио је само двије грађевине направљене људском руком - насипе у Холандији и Велики кинески зид. Велики кинески зид је највећа одбрамбена грађевина старе Кине и једно од свјетских архитектонских чуда.

Посљедњи дио зида је изграђен за вријеме династије Минг и представља најсавршенију грађевину гледано са тачке одбрамбене архитектуре. Изградња је трајала више од 200 година. Главно тијело Великог зида је дуго преко 5.000 километара, повезујући десетине хиљада кула.

Петра, некадашња пријестоница Набатајског царства, сада се третира као древни град на територији Јордана. Када су га 106. године прије нове ере покорили Римљани, постао је дио римске провинције Aрабије. Неколико вијекова је био велики трговински центар, а када су се трговински путеви преусмјерили ка Еуфрату и Персијском заливу, почео је да губи на значају.

Послије археолошких ископавања откривени су многи споменици - гробнице са богато украшеним фасадама од љубичастог, црвеног и ружичастог клесаног пјешчара, као и околна брда од љубичастог пјешчара. Они који су га посјетили, кажу да је град празник за очи.

На брду Корковаду, у централном дијелу Рио де Жанеира, налази се статуа Христа Спаситеља, која надгледа цијели град. Статуа је висока 38 метара и изграђена је 1931. године. Дизајнирао ју је француски архитекта Пол Ландовски.

Мачу Пикчу се налази на врху литице усред yунгле у Aндима и сматра се изгубљеним градом Инка. Вјерује се да га је изградио Пачачути, због Куска, великог средишта царства из којег је владао Инка. Мачу Пикчу је био један од многобројних градова-утврђења који су окруживали пријестоницу.

Чичен Ица је велико археолошко налазиште на Јукатану у Мексику из доба цивилизације Маја. Чичен Ица на језику Маја значи "На извору народа". Јукатан није имао надземних ријека, а Чичен Ица је једина имала три извора, па је тако постала центар.

Центром Чичен Ице доминира степенаста пирамида, коју су Маје звале храм Кукулкан. Велика перната змија се спушта сјеверним степеништем пирамиде. Захваљујући археолозима, пронађен је тунел којим се може ући у пирамиду унутар пирамиде. То је била честа пракса да се све већи храмови граде на старијим.

Колосеум је један од најзначајнијих и најимпресивнијих античких римских споменика. Подигнут је на мјесту гдје се налазило огромно језеро у којем се некада огледала Неронова палата. Како би се затро сваки траг воде, али и избрисало сјећање на великог "развратника Нерона", подигнута је арена. Aрена је названа Титов амфитеатар, али ће постати славна као Колосеум, јер је ту некада стајао колосални Неронов кип.

Таџ Махал

Цар Шах Yахан је наредио изградњу маузолеја Таџ Махал за своју омиљену жену, Aрyуманд Бано Бегум, која је познатија као Мумтаз Махал. Налази се у Индији, а грађен је у 17. вијеку.
Састоји се од централне октагоналне грађевине, крунисане луковичастом куполом, чија је укупна висина око 75 метара и која је готово у потпуности изграђена од бијелог мермера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана