Нови свјетски поредак се ствара са Русијом

Дојче веле
Нови свјетски поредак се ствара са Русијом

Келн - Русија се вратила на свјетску политичку сцену, с обзиром на то да је била врло активна приликом договарања обуставе ватре у Украјини, а ангажовала се и у Сирији, што је прва војна интервенција Москве од 1989, оцјењује у анализи Дојче веле (ДВ).

Не дешава се често да руски предсједник хвали САД, а 17. децембар 2015. године био је такав дан - Владимир Путин показао је да је и сам изненађен тиме што се кључни аспекти руског и америчког плана за Сирију поклапају.

Дојче веле подсјећа да је Путин на годишњој конференцији за новинаре рекао да ће Русија подржати најновију иницијативу Вашингтона о смиривању сиријског сукоба.

Два дана прије тога амерички министар спољних послова Џон Кери посјетио је Москву и прије састанка са Путином демонстративно прошетао Арбатом, једним од омиљених московских шеталишта, и куповао сувенире. То су биле слике симболичке снаге, какве нисмо видјели годинама, сматра ДВ.

Реномирани московски лист "Новаја газета" написао је да је могуће велико побољшање односа између Русије и САД, односа који су захладили због украјинске кризе. При томе је главно питање могу ли двије земље да се сложе у вези са питањем даље судбине сиријског предсједника Башара ал Асада. САД траже његову оставку, а Русија га и војно подржава.

"Путин је поново побиједио Обаму", сматра московски публициста Константин Егерт у својој анализи за ДВ.

Својим ангажовањем у Сирији, којим је изненадио Запад, Путину је успјело оно што је желио од самог почетка - да "присили САД да са њим разговарају као са неким ко је равноправан".

Шеф Кремља, каже Егерт, створио је план у коме је сукоб у Украјини доспио у други план. Од краја септембра Русија учествује и у догађајима на међународном ратишту у Сирији, на коме је до сада главну ријеч водила међународна коалиција са САД на челу. Стационирањем својих борбених авиона у Сирији Москва се вратила на свјетску војну позорницу, јер то је прва таква акција од повлачења совјетске војске из Авганистана 1989. године. Русија каже да њена авијација помаже сиријским снагама у борби против терориста организације Исламска држава (ИС), док САД тврде да руске бомбе погађају углавном борце сиријске опозиције. Ситуација је постала још запетљанија када је 24. новембра Турска оборила руски бомбардер типа "Су-24" на граници са Сиријом. Анкара је тврдила да је руски авион повриједио ваздушни простор Турске. Био је то први пут у посљедњих неколико деценија да једна држава НАТО-а обара руски војни авион. Москва је реаговала оштрим економским санкцијама против Турске и појачавањем свог војног присуства у Сирији.

Дмитриј Тренин, шеф московског центра "Карнеги", види Сирију у ширем контексту Путинових планова.

- То је, попут Украјине, корак усмјерен против постојећег свјетског поретка, у коме питања рата и мира рјешавају САД и њихови савезници - каже Тренин и додаје да је "Путин то прекинуо".

Турска планирала да обори руски авион

Турски генералштаб знао је, у тренутку када је оборен "Су-24", тачно вријеме када руски бомбардери испуњавају своје борбене задатке и област у којој то чине, изјавио је званични представник Министарства одбране Русије Игор Конашенков. Према његовим ријечима, чињеница да су турски званичници објавили извјештај који садржи прецизне информације о цјелокупном кретању руских авиона у Сирији показује да је Анкара практично планирала да обори "Су-24".

САД хтјеле да у Сирији изведу пуч

Администрација Барака Обаме почетком сиријског конфликта тражила је могућност да смијени Башара ал Асада, али није успјела, објавио је "Волстрит журнал".

На самом почетку сиријског конфликта, како тврди лист, САД су покушале да пронађу "пукотине у режиму" које би се могле искористити за извођење пуча, "али их много нису нашли". У 2011. години, према подацима листа, представници америчких специјалних служби нашли су официре-алавите који би, теоријски, могли да стану на чело државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана