Нови садржаји за још већу атрактивност

Дејан Јовичић
Нови садржаји за још већу атрактивност

Када је велики привредник Виктор Бурда из Галиције основао први рибњак на Бардачи 1902. године, није ни слутио да ће се на овом подручју развити богат биљни и животињски свијет који ће побудити пажњу туриста из цијелог свијета.

Овај аустроугарски стручњак је на приједлог тадашњег аустријског министра Бењамина Калаја развио организовану производњу рибе у осам базена. Искористивши своја позитивна искуства из Пруске и Шлезије, а нарочито повољан рељеф, климу и богатство вода овог подручја, у идуће двије деценије забиљежио је значајан пословни успјех.

Наслиједио га је његов син Aртур, који је проширио производњу и запослио локалну радну снагу, дајући снажан допринос развоју привреде овог региона.

Производњом рибе на Бардачи данас управља предузеће "Aгроимпекс", које у својих 11 језера углавном узгаја три доминантне врсте - шаран, амур и толстолобик, а веома су заступљени и сом, штука и смуђ.

- Од 377 хектара прије Првог свјетског рата, рибњак се проширивао, дограђивао и модернизовао, да би данас достигао површину од 657 хектара. Почетна производња се кретала од 80 до 130 тона годишње, а 1981. године остварена је рекордна производња од чак 850 тона - каже србачки историчар Данило Кошутић.

Рибњаци су благотворно утицали на развој флоре и фауне, развила се бујна вегетација, а у све већем броју су почеле пристизати разноврсне птице гњездарице, селице и зимовалице. Бардача је постала једно од најважнијих природних станишта у БиХ, што је и званично признато од стране Секретаријата Рамсарске конвенције из Швајцарске, које је 2007. године овај барски резерват прогласило за свјетску мочвару од међународног значаја.

На 3.500 хектара земљишта данас обитава око 280 биљних врста, а кроз историју је на Бардачи свој дом пронашло више од 200 врста птица, од којих су најбројније галебови, бјелобрада чигра, дивља патка, чапља, шљука и корморан.

Велико богатство животињског свијета утицало је и на појаву криволоваца и ловокрадица, што је у одређеној мјери погодило фауну птица, али ту се ипак показала добра страна приватизације јер је лов и криволов на приватизованој површини значајно сузбијен.

Бардача данас нуди читав спектар активности на копну и води, чиме се отвара могућност за динамичан и просперитетан развој туризма.

У оквиру овог резервата смјештен је Спортско-рекреациони центар површине пет хектара, који је током љета реконструисан и располаже са бројним садржајима, као што су велики базен олимпијских размјера, дјечији базен, одбојкашко игралиште у пијеску, кошаркашки и фудбалски терен, стаза за шетњу између језера и простор за камповање и роштиљање.

- Наш центар располаже са мотелом од 22 собе и два апартмана, а ту је и конгресна сала, сала за семинаре, свадбени салон и ресторан са 400 мјеста. Овдје се могу поручити чувени бардачки специјалитети, као што су рибља чорба, пржени, поховани и пијани шаран и шаран на шишу, смуђ и штука у кајмаку, сом са роштиља и још много тога - каже менаџер Центра Синиша Милошевић. 

Менаџмент Центра инсталисао је бројне лежаљке и сунцобране око базена, уредио оближњи кафић и изградио играоницу за дјецу, што је додатно привукло бројне посјетиоце из србачке и сусједних општина.

- Само педесетак метара од базена за купање налази се и језеро за пецање површине око пола хектара, које је омиљено састајалиште спортских риболоваца. Овдје тренутно уређујемо обалу и постављамо платформе за пецање јер размишљамо о организовању не само домаћих већ и међународних такмичења у пецању удицом на пловак - каже Милошевић.

Бардача је већ деценијама позната по бројним туристичким и културно-забавним манифестацијама, од којих се посебно издваја "Гастро фест", као сајам кулинарских специјалитета и здраве хране.

- Бардача се промовише као непроцјењиво природно благо, које је некада било познато као једно од најпознатијих природних резервата у цијелој Европи - каже директорица Туристичке организације Србац Данка Којић и додаје да ће овогодишњи "Гастро фест" бити организован 5. септембра.

Општина Србац финансијски подржава и традиционалну ликовно-еколошку колонију "Бардача - Србац", која се организује од 1984. године и представља једну од најстаријих и најпознатијих културних манифестација овакве врсте у земљи.

Бардача је сваке године домаћин и најпознатијим пјесницима из цијеле Српске, који се на овом мјесту окупљају у оквиру традиционалне манифестације "Књижевни сусрети Србац - Бардача", а од 2008. године овдје се традиционално организује седмодневни камп младих волонтера Црвеног крста РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана