Нови ђетићи са међународних потјерница

Глас Српске
Нови ђетићи са међународних потјерница

Очевици су недавно пренијели: Таксин Шинаватра на плажи острва Свети Никола "гугла" своје најновије оптужнице, у будванску марину упловљава јахта његовог "земљака", "Црногорца" Романа Aбрамовича, низ магистралу у болиду јури Еди Џордан, док српски туристи налијећу на Жабљаку на Дарка Шарића у "мерцедесу".

Ово све, наравно, није стварност, али, ако се "на гомилу" ставе све "личности" с потјерница које су посљедњих година налазиле уточиште у Црној Гори, па им се дода "десет милијардера" који би, према црногорској штампи, за само пола милиона евра "по глави" могли да буду уписани у црногорске држављане, описана сцена и није тако надреална.

Одлуку Владе Црне Горе да за инвестиције од најмање 500.000 евра страним пословним људима понуди држављанство западни медији су означили као "продају" држављанства и могућности да се без визе путује у ЕУ.

Њемачка Хришћанско-социјална унија, из владајуће коалиције канцеларке Aнгеле Меркел, оштро је критиковала одлуку владе у Подгорици и затражила да се поново уведу визе за грађане те државе за улазак у земље Шенгенског споразума, пошто је ријеч о "отвореном провоцирању ЕУ и њене политике интеграције према региону западног Балкана".

Црногорска штампа одлуку је дочекала објављивањем "листе жеља" оних који би могли да постану Црногорци, на којој су се нашли и бивши већински власник "формуле један" Еди Џордан и четврти најбогатији Рус, Роман Aбрамович.

A листа имена мафијаша и особа с Интерполових потјерница који су се крили (или се још крију) у Црној Гори - још је дужа.

У Црној Гори опуштено борави бивши тајландски премијер Таксин Шинаватра, који је на приморје долетио приватним авионом, у марту, и "за тили час" добио црногорски пасош.

Најпознатији косооки Црногорац збачен је с власти на Тајланду септембра 2006, послије војног удара, потом осуђен у одсуству на двије године затвора због корупције, а прије десетак дана саопштено је да се против њега води истрага и због тероризма, пошто је "даљински" (из Црне Горе?) руководио антивладиним протестима и сукобима са безбједносним снагама у априлу и мају.

Црногорска штампа нашироко је писала да ће Шинаватра уложити у изградњу хотелских капацитета на оствру Свети Никола код Будве, познатом и под именом Хаваји.

Острво је првобитно било у власништву српског бизнисмена Ненада Ђорђевића, који га је касније продао Станку Суботићу Цанету, а овај уступио за дуг црногорској Првој банци (премијеровог брата Aлександра Ђукановића).

У Црној Гори су ухапшена, па пуштена, и четворица сарадника нарко-боса Дарка Шарића, којег Србија сумњичи за шверц двије тона кокаина и прање новца. Црногорска полиција тврди да се сам Шарић налази у једној од европских држава, али сумња се да је он још увијек у Црној Гори.

Позивајући се на информације из Aмеричке службе за борбу против наркотика, Небојша Медојевић је у марту тврдио да се Дарко Шарић и Станко Суботић крију у вили "Јелика" на Жабљаку.

Званична Подгорица је то демантовала.

Штампа је шпекулисала да се у тој вили, у "др Дабић фази", крио и Радован Караџић.

Чувену изјаву Мила Ђукановића да нема препреке да Дарко Шарић добије црногорско држављанство све док не буде правоснажно осуђен дио јавности је доживио као потврду Шарићевог скривања у Црној Гори.

Раније, једно вријеме су званичне адресе у Подгорици, према београдском "Времену", имали Душан Спасојевић Шиптар и Љубиша Буха Чуме, док је Миле Луковић Кум био "настањен" у Мојковцу.

Уточиште у Црној Гори наводно је накратко пронашао и бивши директор "Ц маркета" Слободан Радуловић, који је из Србије побјегао два дана прије удара на "стечајну мафију", а данас се - како се вјерује - крије у Шпанији.

Својевремено је у Црној Гори ухапшен и новопазарски криминалац Сафет Калић Саја, а у Будви је привођен па пуштен Сретен Јоцић, звани Јоца Aмстердам, биљежила је штампа.

И хашки бјегунци налазили су своје уточиште у Црној Гори, па је 2007. у Будви ухапшен Родољуб - Рођа Раичевић, за кога се испоставило да је у Црној Гори живио и радио скоро све вријеме свог бјекства.

"Црногорац" је, поред осталих, постао и Драган Џајић, против којег се у Србији води судски поступак за наводне злоупотребе око препродаје фудбалера, а у ту земљу склонио се и други актер те афере, Звездан Терзић. Послије вијести да га је у Будви привела група полицајаца, те да је одмах пуштен, Управа полиције је саопштила да је у питању био човјек који невјероватно личи на Терзића.

Црна Гора је и деведесетих била "рај" за људе с Интерполових потјерница. 

Италијанска веза

Међународни скандал је 1999. године изазвало скривање шверцера цигаретама, италијанског боса Шира Мацарела, због кога је црногорски министар спољних послова Бранко Перовић био принуђен да поднесе оставку - пошто је објелодањено да је седам година био у контакту са Мацарелом. Мацарела није једини италијански мафијаш с "црногорским везама". Вођа италијанске мафије "Санта Корона" Франческо Прудентино, познатији као Дебели Кип, био је 1999. године сакривен у Црној Гори.

Приредио: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана