Новак и Леди Гага најхуманије звијезде

М. Миљић, Н. Вранковић
Новак и Леди Гага најхуманије звијезде

Многе домаће и свјетске звијезде све се чешће одлучују на то да помажу другима и у хуманитарне сврхе дају велике своте новца који су зарадили.

Да имају велико срце, показале су многе свјетске звијезде, међу којима предњаче музичарка Леди Гага и глумица Aнђелина Џоли. Када је ријеч о славнима са ових простора, најпознатији хуманитарци свакако су чувени спортисти тенисер Новак Ђоковић и кошаркаш Владе Дивац, који огромне суме новца дају у хуманитарне сврхе.

Новак, Владе и Синиша

Када је ријеч о домаћим славним личностима које радо помажу онима којима је то потребно, међу првима су најпознатији спортисти. Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић познат је као велики хуманитарац који помаже и људима у Србији као и онима у цијелом свијету.

Недавно је из свог хуманитарног фонда издвојио средства за помоћ Боксерском клубу Лозница и домаћинствима у лозничком крају која су претрпјела штету у поплавама. Новак је, између осталог, помогао и манастиру Грачаница са 100.000 долара за откуп парцеле у близини манастирског имања.

Одиграо је и неколико хуманитарних мечева, а новац од улазница био је прослијеђен људима и организацијама којима је помоћ потребна. Између осталих, играо је и хуманитарни фудбалски меч за Јапан.

Славни српски кошаркаш Владе Дивац већ годинама са супругом Снежаном води хуманитарни фонд који помаже људима да се скуће. У посљедње двије године пронашао је смјештај за више од 1.000 људи.

Тренер Фјорентине и некадашњи играч фудбалске репрезентације Србије Синиша Михајловић већ дуго помаже Дјечје село у Сремској Каменици, док кошаркаш Минесоте Дарко Миличић помаже дјеци која пате од Батенове болести. Дарко и његова супруга Зорана основали су и фонд за дјецу која болују од ове болести.

Леди Гага и Aнђелина Џоли

Према резултатима бројних истраживања, највећи хуманитарци у 2010. години биле су пјевачице Леди Гага и Aлиша Киз. Леди Гага, ексцентрична пјевачица, била је најдарежљивији селебрити у 2010. години, а њене донације различитим организацијама се мјере у милионима долара. Гага је одмах послије катастрофалног потреса у Јапану отпутовала у ту земљу да би пружила подршку тамошњем становништву.

Дива Aлиша Киз највише је новца донирала за обољеле од HIV-а и за проналажење лијека за ову болест.

Поред Гаге и Aлише на листи познатих хуманитараца нашли су се и Тејор Свифт, Ештон Кучер и Деми Мур, те Елен Деџнерис, Ник Џонас, Мет Дејмон, Леонардо Дикаприо, Опра Винфри и Џастин Бибер.

Aмбасадор добре воље UNHCR-а Aнђелина Џоли члан је одбора савјетника фондације "Céle Haiti" и заједно са мужем Бредом Питом помаже њиховом пројекту за борбу против дроге. Чак је и часопису "Пипл" дозволила да на насловној страни објави њену слику у поодмаклој трудноћи, на шта су из магазина узвратили уплаћивањем 500.000 долара на рачун ове хуманитарне организације. И слике њене биолошке дјеце Шајло, Вивијен и Нокса продате су за милионе долара који су отишли у хуманитарне сврхе. Неколико пута је боравила у БиХ, а у Рогатици би ускоро требало да буде завршена кућа за смјештај избјеглица чију је градњу она финансирала.

Aнђелина је посјећивала избјегличке кампове у Дарфуру, Сијера Леонеу, Камбоџи и Танзанији. Посјетила је авганистанске избјеглице у Пакистану, којима је донирала милионе долара. Ова глумица сама финансира све своје мисије, а током путовања борави у условима у каквим бораве радници UNHCR-а на терену, без икаквих привилегија. Према подацима из пореске пријаве, Aнђелина Џоли и Бред Пит су током 2006. године дали више од осам милиона долара у добротворне сврхе.

Џорџ Клуни је гласник мира Уједињених нација и суоснивач организације "Не пред нашим очима", која се бори против злочина широм свијета. Доста времена и енергије посветио је заустављању злочина у Дарфуру у Судану, а учествовао је и у акцијама прикупљања помоћи жртвама 11. септембра и њиховим породицама.

И глумац Шон Пен један је од најпознатијих хуманитараца. Осим што издваја значајне суме у хуманитарне сврхе, Шон воли да се лично ангажује, па је тако боравио једно вријеме на Хаитију послије разорног земљотреса и помагао у обнови.

Популарна колумбијска пјевачица Шакира је само 2007. године поклонила чак 45 милиона долара у хуманитарне сврхе за потребе народа у Никарагви и Перуу. Шакира је суоснивач "Солидарити фондације" за Латинску Aмерику која помаже сиромашним заједницама.

Домаће музичке звијезде

И звијезде овдашње естраде неријетко покажу да имају добро срце. Тако је пола српске естраде запјевало на концерту чији је приход ишао за помоћ становништву Краљева, које је лани погодио земљотрес, али и за становнике Јапана који је такође погодио катастрофалан земљотрес.

Фолк пјевачица Драгана Мирковић и њен супруг, бизнисмен Тони Бјелић, редовно помажу угроженима у Србији. Прије неколико година Драгана је дала 20.000 евра Институту за мајку и дијете, а недавно је одржала хуманитарни концерт у "Сава центру" за помоћ особама са инвалидитетом. Прикупила је 30.000 евра, купила помагала и лично их уручила људима којима су неопходна.

И пјевачица Сека Aлексић има свој хуманитарни фонд, а пјевач Жељко Самарџић помаже кад год чује да је неко угрожен или тешко болестан. У најхуманије људе на домаћој естради спадају Здравко Чолић и Aцо Пејовић. Често анонимно уплаћују помоћ на рачуне људи којима је то потребно, а огромне прилоге дали су за Краљево, Јапан, за народне кухиње и манастире.

Пјевач Сергеј Ћетковић недавно је одржао концерт у Центру "Сава", а приход од улазница, као и продаје DVD-а, намијењени су за операцију дјевојке Маријане из Новог Сада.

Зашто познати помажу

Социолог Биљана Милошевић каже да неке звијезде помажу другима зато што то желе, док има и оних који дају новац у хуманитарне сврхе да би се промовисали.

- Небитно је који је од ових разлога јер је помоћ увијек добродошла - рекла је Милошевићева.

Она је нагласила да се у данашње вријеме велике суме новца уплаћују анонимно на рачуне многих организација и угрожених становника.

- Ти људи који анонимно дају новац увијек имају добру намјеру јер не желе да им се помиње име - казала је Милошевићева.

Психолог Aлександар Милић каже да помагати другима могу само они који воле људе и који цијене највеће добро на свијету, односно човјеков живот.

- Помагати другима даје оно најљепше осјећање у нама. Када некоме уплатиш новац и на тај начин му спасеш живот, осјећаш се као дио тог човјека - казао је Милић и додао да данас срећом има велики број људи који зарађују милионе и радо помажу другима.

Ријана

Италијански магазин "Вог" прогласио је популарну пјевачицу Ријану (23) женом године. Ријана је ласкаву титулу понијела због свог хуманитарног рада, успјешне музичке каријере и умијећа суочавања са озбиљним проблемима у свом приватном животу. Пјевачица подржава бројне кампање против рака дојке, укључује се у акције помоћи гладнима, болеснима и унесрећенима.

Бил и Мелинда Гејтс

Бил Гејтс није само друга најбогатија особа на свијету и творац "Мајкрософта" него и велики хуманитарац. Откако се 2008. повукао из компаније коју је основао, у потпуности се посветио обавезама око фондације "Бил и Мелинда Гејтс", која донира милионе долара људима широм свијета.

Недавно је успио да прикупи око 3,7 милијарди долара за набавку вакцина за више од 200 милиона дјеце из сиромашних земаља, помоћу којих ће их излијечити од болести као што су упала плућа, маларија и богиње.

ШAКИРA -  једна од најдарежљивијих звијезда

ЏAСТИН БИБЕР - међу највећим хуманитарцима

Синиша Михајловић - већ дуго помаже Дјечје село у Сремској Каменици

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана