Нострадамусова најпрецизнија пророчанства

еxspress.hr
Нострадамусова најпрецизнија пророчанства

Француски љекар и пророк Мишел де Нотр Дам познатији као Нострадамус, привукао је многе скептике, али не можемо порећи да су се неке од његових идеја током времена показале истинитима.

Његова прва књига - "Пророчанства" - објављена је 1555. године, а и данас се продаје, иако не иде лоше ни продаја књига "Нострадамус за незналице".


"Пророчанства" су писана у стиховима, а сваки катрен предвиђа неко догађање из будућности. Иако логичким размишљањем можемо закључити да се његова предвиђања могу односити на било које догађаје, нека су изненађујуће близу стварности, као, рецимо, ових 11 примера:

Смрт Хенрија II

Француски краљ тешко је рањен на прослави, у витешком двобоју, а погинуо је 10 дана касније. Као што је предвидио Нострадамус, погинуо је од млађе руке која је пробила његов штит с ознаком лава.

Велики лондонски пожар

Мали пожар који је почео 2. септембра 1666. године у пекари у Лондони, прерастао је у тродневну ватру која је захватила читав град.

Француска револуција

1789. године Французи су одлучили да им је доста живота под "аристократском чизмом", па су освојили злогласну тврђаву Бастиљу, срушили краљевску породицу и основали једну од првих демократских република у тадашњој Европи.

Наполеонова освајања

Нострадамус је помоћу анаграма предвидео Наполеонова заузимања француских градова, и затварање двојице папа.

Владавина шпанског краља Филипа II

Као што је и предвиђено, за вријеме владавине овог католичког краља Шпанија је згртала невиђено богатство, али након 31 године, прекинут је савез с Енглеском, када је смакнута католичка краљица Шкотске. Након тога је Филип започео борбу са младим француским протестантским краљем Хенријем IV, што је исто предвидио Нострадамус.

Открића Луја Пастера

Француски хемичар и микробиолог је открио да развој микроорганизама узрокује ферментацију, и да се бактерије не појављују спонтано, као што се до тада сматрало.

Хитлеров терор у Европи

Нострадамус је на два мјеста предвидио да ће из западне Европе доћи дијете сиромашних родитеља које ће завести масе својим говорима, и да ће Нијемци само стајати и гледати док ће то одрасло чудовиште завладати Европом.

Вођство Шарла де Гола

Овај вршилац дужности у чак три прилике - као што је Нострадамус предвидио, један је од најпознатијих француских предсједника и државника који се, као што је и записано, издигао као први предсједник Пете Републике.

Нуклеарна бомба

Поносна нација је заиста сравњена са земљом кад су у августу 1945. Американци бацили двије нуклеарне бомбе на Хирошиму и Нагасаки, што је трагично обиљежило крај Другог светског рата, као што је и било записано.

Атентат на Џона Кенедија

Као што је Нострадамус предвидио, велики човек је "пао" 1963. године, с тим да је заиста главни осумњичени за убиство - Ли Харви Освалд - умро прије почетка суђења, с тим да је пророк мисао завршио речима да прави кривац никада неће бити откривен, пише Индепендент.

11. септембар 2001.

Нострадамус је писао да ће небо горјети и да ће ватра заузети велики нови град, при чему ће хладнокрвни људи узроковати много крви и смрти. Нико није био поштеђен, баш као што је написао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана