Нормални полемишу, психопате убијају

В. Кулага, С. Тадић
Нормални полемишу, психопате убијају

Интернет форуми и могућност остављања коментара испод текстова на интернет порталима већ неколико година многим интернет корисницима, па тако и онима у Републици Српској и БиХ служе да анонимно искажу оно што никада јавно не би рекли.

A коментарише се буквално све. И политички и друштвени догађаји, културни догађај, спорт, мода, музика, фотографије, видео-спотови...

На форумима се заиста може пронаћи мноштво корисних савјета и информација, а "жестоки форумаши" могу обављати посао од куће, у пиџами и уз, на примјер, грицкање чипса, што је такође велика предност.

Инспирација коју форумаши имају када коментаришу неку актуелну вијест или догађај понекад је заиста фасцинантна, али често коментари пређу све границе доброг укуса и постану непријатни, па и забрињавајући.

Злоупотреба интернет форума све је чешћа у Републици Српској и БиХ. Све већи број социјалних мрежа, блогова и форума отворио је могућност за интернет пријетње, промоцију фашистичких група и ширење језика мржње. Нису толико спорни они којима се изражава сопствено мишљење, већ они натписи којима се јасно осликава мржња на националном, вјерском или политичком нивоу.

Ситуација није алармантна, кажу појединци, али признају да је језик мржње и те како заступљен на интернет форумима.

"Битке" на форумима

Интернет форум је веб апликација која служи за дискусију између његових чланова.

Могло би се рећи да постоје двије групе корисника форума. На једној страни су чланови који су ту да отворено и културно размјењују мишљења о актуелностима, а на другој они којима је главни циљ да вулгарним испадима сију језик мржње, шире негативно расположење и "долијевају уље на ватру нетрпељивости на националној бази". Поруке које се остављају на форумима и испод вијести на интернет порталима показују и другу страну читалачке писмености, боље речено неписмености.

Поставља се питање зашто се јавља потреба да се мишљења и ставови о свакодневним дешавањима јавно презентују на форумима гдје се корисници најчешће "скривају" иза надимака.

Коментари на форумима, према ријечима психолога Aлександра Милића, углавном представљају наличје односа међу људима које је супротно прокламованом и пожељном.

Милић сматра да такво понашање произилази из потреба корисника да се ослобађају одређених тензија, незадовољстава, спутаности и фрустрација.

- Испољавати мржњу према другима може само особа која је у патолошком простору, а невјероватно и непојмљиво је да су најдоминантније особе са говором мржње ипак из јавног живота – рекао је Милић.

На форумима се појављују масовни вулгаризми, примјери жаргонског говора, а људи покушавају да ту пронађу своју шансу да сав гњев који имају у себи искажу скривајући се. Социолог Биљана Милошевић сматра да је то у великој мјери омогућено давањем лажних лозинки.

- На овај начин појединац исказује све оно што осјећа у том тренутку, о тој појави. Језик мржње, вандализам и остало настали су због могућности прикривеног да се искаже гњев – сматра Милошевићева.

Додала је да се овако може разоткрити лични идентитет појединца и закључити о каквој се колективној свијести ради.

- Иако је најчешће жалосна, ради се о спознаји какви су ти људи у суштини и како заиста мисле – рекла је Милошевићева.

Шта се све коментарише

Различите вијести прави су полигон за различита препуцавања и полемисања, а неријетко расправа оде у потпуно другом правцу.

Једна од вијести која је на интернету изазвала највише реакција, како у свијету, тако и у БиХ јесте погубљење Иранке Сакунех Мохамади Aсхтиани осуђене за убиство мужа. На форуму на једном од домаћих портала корисник "Вехабија" написао је: "Тако са женама, па ће слушати!!", "Босанац" пише: "Овако то изгледа кад мушка рука влада својом државом кад ће наши барем почет осуђиват' лопове и затварат' да не нападају и угрожавају грађане", док "Реалиста" наводи: "У БиХ се, поуздано знам, налази 1000-2000 таквих. По мом мишљењу и десет их је превише. Највише бих вољела да се цијела ова држава заједно ухвати у коштац са тим и очисти земљу од тог олоша који нам само квари и онако пољуљан углед".

Вијест која је засигурно била најчитанија посљедњих дана је вијест о укидању виза за грађане БиХ. Само на једном порталу та је вијест коментарисана 280 пута, па је тако корисник "Зонг" том приликом написао "људи историјски моменат јеееее", док је "Ето сад" казао "Сад можемо да путујемо, нек вам је сретно. Супер!". Корисник "Лол" је написао "ЈЕЕЕЕЕЕЕЕСССС! Ух кад се сад пропутујем свијетом, не знам гдје ћу прије... уствари... чекај... немам пара...", а "Дефицит" је истакао "сад ћемо по Европи да трошимо и ову мизерију коју зарадимо".

Што се тиче политичких тема, оно што се највише коментарише је постизборна комбинаторика, могуће коалиције и подјела власти. Потписивање Платформе СНСД-а и СДС-а у заједничким институција много се коментарисало.

Правила коришћења и забране

Иако је на порталима и интернет форумима могуће све и свашта писати, поједини администратори кажу да ипак не допуштају да сваки коментар који се напише и остане на форуму.

Тако на сваком сајту уз рубрику "Коментари" увијек стоји напомена да коментари одражавају ставове њихових аутора, а не нужно и ставове интернет портала. У свакој од напомена се корисници моле да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања. Сваки портал задржава право да обрише коментар без најаве и објашњења.

Колико год да је појединац у могућности да постави на форум своје мишљење у вези са неком темом, било негативно или позитивно, "неукусни" коментари у већини случајева "не поживе" дуго.

Сваки форум има своја правила о коришћењу. Aко их корисници не поштују, модератори ће им забранити даље учествовање у дискусијама. Aдминистратори имају могућност да мијењају, бришу, помјерају или да на било који начин модификују сваку појединачну теме на форуму.

Извршни директор портала "sarajevo-x.com" Марио Шимић каже да је овај портал један од најпосјећенијих у БиХ, те да је због великог броја коментара који се свакодневно објаве на њему тешко контролисати баш све шта се пише.

- Свјесни смо проблема који узрокују бројни негативни коментари и наши новинари у складу са могућностима и слободним временом редовно бришу коментаре са непримјереним садржајем - рекао је Шимић.

Додао је да се, када ситуација измакне контроли, у потпуности искључе коментари испод спорног чланка.

- Тренутно се коментари на вијести, за сада, могу објавити без регистрације корисника и коментатори могу бити анонимни. У ближој будућности планирамо да уведемо обавезну регистрацију корисника, с којом ће бити додатно смањен број непримјерених коментара - истакао је Шимић.

Додао је да се постови на форумима контролишу нешто чешће, јер то раде сами форумаши који су стекли статус модератора. 

- Многи посјетиоци користе могућност коментарисања за личне препирке и нетолеранције према другима. Ми то покушавамо да санкционишемо што је чешће могуће. Прошле године смо увели и аутоматске филтере непримјерених ријечи и псовки, али и то неки покушавају да на све начине заобиђу - нагласио је Шимић.

Истакао је да непримјерени коментари често стварају погрешну слику о становницима БиХ.

- Процентуално коментаре оставља и чита свега седам одсто наших корисника те стога сматрамо да се њима не треба придавати толика пажња - рекао је Шимић.

Уредник портала "Capital.ba" Синиша Вукелић рекао је да овај портал поред сопственог форума има могућност и за остављање коментара испод сваког објављеног текста.

- Цијели дан наши администратори контролишу форуме и коментаре. Веома често бришемо коментаре који су непримјерени и оне који подстичу мржњу, било на вјерској или националној основи. Не дозвољавамо ни лична вријеђања или увреде на рачун појединаца - истакао је Вукелић и додао да настоје да подстичу посјетиоце "Capitala" на конструктивне награде које би донијеле нове приједлоге и сугестије на неку тему.

- Дозвољавамо критике, али оне које су речене умјереним рјечником, које никог лично не персонификују, нити на било који начин вријеђају - нагласио је Вукелић.

Додао је да има случајева да поједини посјетиоци користе више "надимака" и да често подстичу расправе.

- Таквим корисницима смо у потпуности забрањивали да коментаришу - истакао је Вукелић и додао да "Capital" има на десетине коментара дневно, а да је једном приликом на једну вијест било више од хиљаду коментара.

Вукелић сматра да је за сваки портал добро да има могућност коментарисања, односно повратне информације од читалаца, те да то помаже у креирању портала, јер се види шта посјетиоце занима.

Интернет - Слобода без граница

На конференцији "Интернет - Слобода без граница", која је одржана крајем септембра у Сарајеву, представници водећих интернет медија у БиХ већи дио излагања посветили су проблематици "коментара".

- Свако из свог угла осврнуо се на "проблематику" коментара, који су очигледно постали претежак "камен" уредничке (не)демократије - рекао је главни уредник портала "24 сата инфо" за БиХ Салко Биједић.

Додао је да се на овом порталу контролише тај вид "демократије", али се због непримјерености садржаја објављеног у коментару, он брише.

- Мора се пажљиво извагати да ли је нешто непримјерен коментар, те ко о томе може да одлучује. Често коментар на неку објављену вијест уопште нема везе са њом, него са дневном политиком и националистичким "препуцавањима" - истакао је Биједић.

Додао је да је многима интернет постао полигон на којем пишу, односно кажу оно што у већини случајева не би некоме казали да се комуникација између тих особа врши "лицем у лице".

Тако се "части" у спорту

Највећим критикама на спортским форумима изложен је предсједник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић којем навијачи упућују многобројне критике на његов рад и ангажман. На удару форумаша су предсједници фудбалских клубова "Црвена звезда" и "Партизан" Владан Лукић и Драган Ђурић, а прозивки и коментара нису поштеђени ни челни људи осталих клубова те сами играчи.

Један од коментара који је оставио корисник револтиран хулиганским понашањем Ивана Богданова, који је изазвао нереде на недавној утакмици између Србије и Италије, написао је: "Овај тетовирани мајмун са фантомком који се представља као наш навијач мора да је имао прилично несрећно детињство чим ради овакве ствари. За тренутак ме је стварно подсетио на примата, док је ударао заштитну ограду. Таквима треба доживотно забранити улазак на трибину, не само у другим земљама, него и код нас. Доста је више са насиљем и хаосом на стадионима, остатак Европе је са тим завршио још пре десет година".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана