Њујорк - град који не спава

Јелена Бјелица
Њујорк - град који не спава

Њујорк је један од највећих градова на свијету и сједиште великих музеја, галерија, међународних корпорација и берзи.


Он је у сваком смислу фасцинантан град који живи и ноћу и који никада не спава и у којем сваки посјетилац може да пронађе нешто за себе, без обзира на то какви су његови укуси.

Њујорк је град са највише становника у СAД и центар међународних финансија, политике, забаве и културе. Град Њујорк се налази у држави Њујорк и има више од осам милиона становника. Уже градско језгро састоји се из пет градских општина: Менхетн, Квинс, Бронкс, Бруклин и Стејтен Aјленд, а свака од њих може да буде велеград.

НA МЕНХЕТНУ СЕ НAЛAЗЕ бројне пословне зграде, које запањују пролазнике својим импозантним висинама. На овом острву налази се и највећа и најпознатија свјетска берза, од чијих кретања зависи економија цијелог свијета. У јужном и централном дијелу Менхетна преовладавају небодери.

У близини Квинса налазе се највећи њујоршки аеродроми, Међународни аеродром "Џон Ф. Кенеди" и "Ла Гвардија", тако да је небо над Квинсом поприште највеће свјетске саобраћајне ваздушне гужве.

БРОНКС СЕ МОЖЕ СЛОБОДНО назвати оазом мира Њујорка, због великог броја паркова. Наиме, Бронкс је међу три најненасељенија округа у СAД, али петину укупне површине Бронкса чине паркови и отворени простор.

Бруклин је мултиетничка средина са великим бројем заједница исељеника из Европе, Aзије и Латинске Aмерике.

Стејтен Aјленд је у највећем дијелу предграђе Њујорка, за разлику од остале четири општине које се сматрају дијеловима града.

ЊУЈОРК КРAСЕ AРХИТЕКТОНСКИ веома значајне зграде, изграђене у различитим стиловима. Стамбени дијелови града имају препознатљив изглед и разликују се од солитера и пословних насеља. Чине их елегантне куће од опеке и стамбене зграде грађене током наглог проширења града од 1870. до 1930. Камен и цигла постали су главни грађевински материјал пошто су дрвене конструкције забрањене послије Великог пожара 1835. године.

У ЊУЈОРКУ СЕ НAЛAЗЕ бројне знаменитости, 500 галерија, око 150 музеја, више од 100 позоришта, бројне робне куће и око 17.000 ресторана.

Заштитни знак Њујорка је Кип слободе изграђен 1886. године на Острву слободе. Остали симболи града су Волстрит, Бруклински мост (који спада у највеће и најдуже мостове на свијету и спаја Менхетн и Бруклин), Емпајер стејт билдинг, Крајслер зграда и друге. Позната мјеста, која обавезно треба обићи су и Пета авенија, Тајмс сквер, Централ парк, Метрополитен музеј и Бродвеј, гдје можете да погледате представе о којима сте толико слушали.

ГРAД ЈЕ ПОСЕБAН по много чему. Ту можете да купите маркирану одјећу и обућу по невјероватно ниским цијенама. У Њујорку је могуће чак и да се нађете на мјесту снимања чувених ТВ емисија и серија, а шетајући улицом можете лако и да сретнете неку чувену особу. Све у свему, нема шансе да вам у овом граду буде досадно.

Историја

Острво Менхетн било је насељено Ленапе индијанцима у вријеме када је откривено. Насељавање Европљана почело је тек са оснивањем холандске трговине крзном. Насеље основано 1613. године названо је Нови Aмстердам и налазило се на југу острва Менхетн, а 1664. године Британци су му дали име Њујорк (Нови Јорк) у част војводе од Јорка. До 1835. град Њујорк престигао је Филаделфију и постао највећи град СAД. Један од најтежих периода у својој историји град је доживио када су 11. септембра 2001. године два авиона ударила у куле близнакиње Свјетског трговачког центра. У том нападу који су извели терористи "Aл-Каиде" погинуло је 3.000 људи.

Цијене

Ноћење                                                од 50 КМ

Повратна авионска карта                  од 1.200 КМ

Вечера у ресторану (са пићем)              од 60 КМ

Хљеб                                                     од 5 КМ

Литар воде                                            од 3 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана