Нико не зна да управља летјелица италијанског премијера

Приредио: Борис Ђурић
Нико не зна да управља летјелица италијанског премијера

Рим - Луксузним авионом, којег је италијанска влада изнајмила за потребе премијера Матеа Ренција приликом државних посјета, нема ко да управља.

Један анонимни пилот италијанским медијима је открио да је летјелица, која је изнајмљена од авиопревозника "Етихад" из Уједињених Арапских Емирата у октобру, стигла у Рим да би званичници тек тада схватили да нема ко да га вози.

- За сада нема пилота Ваздухопловних снага са потребним квалификацијама за управљање овим "Ербас" авионом. Иначе, пилоти Ваздухопловних снага једини имају овлашћења да сједну за његове команде - навео је аутор анонимне дојаве, додајући да је неколико пилота кренуло на обуку.

Осим овога, јавио се и проблем величине авиона које сувише велики да полети и слети са римског аеродрома Ћампино. Анонимни пилот је навео да је распон његових крила преширок за писту у Ћампину, са које традиционално лете и слећу предсједнички авиони.

-  Овај авион ће имати озбиљних проблема током таксирања на писти - казао је пилот.

Италијански медији жестоко су критиковали премијера због новца који је потрошен на поменути авион. Наиме, у јавности се шушка да Италија плаћа милион евра мјесечно за најам авиона "Аирбус А340-500", који је реконструисан и уграђени су му луксузни елементи као и велико купатило и конференцијска сала. Долазак авиона је први пут објављен у италијанским медијима почетком ове године, када им је речено да треба замијенити много мањи А319 са којим премијер Ренци лети по свијету. Италијански лидери више нису могли летјети авионом који је најмањи од свих авиона којима лете њихови пандани из Г8 земаља - Велике Британије, Француске, Њемачке, Јапана, САД, Канаде и Русије. Стари Ренцијев авион мора слетати сваких пет сати да би се допунило гориво, али са новим неће бити потребно заустављање због тога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана