Није јасно за шта су, али знају против кога су

Дојче веле
Није јасно за шта су, али знају против кога су

Могло би се догодити да на изборима у СAД 2. новембра не побиједе ни демократе ни републиканци него - "Tea Party". A не ради се тек о безазленом покрету, него о ултраконзервативној организацији с моћним симпатизерима.

За Кристин О'Донел (41) до прије неколико седмица скоро нико у СAД никада није чуо. A онда је 14. септембра на свеопште изненађење на страначким изборима за републиканске кандидате за заступника у Сенату у савезној држави Делавер без проблема побиједила једног од најпознатијих тамошњих републиканаца Мајкла Кастла.

Изненађење је било посебно велико с обзиром на њене изјаве. Тако је за њу гледање порно-филмова равно брачној невјери, мастурбација један од највећих Божјих гријехова, а учење о еволуцији је пука бесмислица. Такође је говорила и о својим експериментима с вјештицама.

Ова хришћанска фундаменталисткиња једна је од највећих звијезда ултраконзервативног покрета Tea Party (Taxed Enough Aleready - Већ довољно опорезивани) који дјелује унутар Републиканске странке, а чији је главни представник бивша потпредсједничка кандидаткиња Сара Пејлин.

Само име покрета вишезначна је игра ријечима, јер се "tea party" може превести и као "чајанка" или "закуска", који ће се прије организовати у богатијим него у сиромашним круговима.

Покрет своје коријене има у демонстрацијама против пореске реформе предсједника Барака Обаме, одржаним крајем прошле и у првој половини ове године.

Тешко је рећи за шта се тај покрет уопште залаже. Једино је јасно против чега се изјашњава. Tea Party је против Обамине владе генерално, против високих државних издатака, досељеника, заштите климе, државних програма помоћи и било каквих компромиса код свих важних питања.

Дио присталица каже да им је главни циљ радикално смањивање утицаја државе на економије. Други од покрета очекују поновну успостављање "фундаменталних моралних вриједности", као што су на примјер обавезне свакодневне молитве у школама или крајње конзервативно схватање брака.

Према испитивањима јавног мњења, која је спровео "Њујорк тајмс", просјечни симпатизер "Чајанке" је мушкарац старији од 45 година, бијелац, конзервативних ставова, образован и богат. Тај слој на први поглед нема егзистенцијалних проблема, али очигледно је да се плаши досељеника, који би могли да угрозе његово благостање.

"Чајанка" је у кратком року успјела да прогура своје кандидате унутар Републиканске странке за предстојеће изборе, на којима се бирају цијели Представнички дом Конгреса, трећина Сената и 39 гувернера савезних држава.

Иако на први поглед дјелује прилично нехомогено и неорганизовано, овај покрет у позадини има јаку подршку бројних познатих организација с ултраконзервативним предзнаком. A ни новца за предизборну кампању не недостаје.

Мада је до података о донаторима тешко доћи, амерички листови "Њујорк тајмс" и "Вашингтон пост" су успјели да утврде да су међу њима, на примјер, браћа Кох, на петом мјесту на листи најбогатијих Aмериканаца, који из пословних разлога желе да спријече увођење строжих мјера за заштиту климе.

Исти мотив вјероватно имају и нафтни милијардери Роберт Роулинг и Тревор Риз-Џонс, који такође великодушно помажу овај конзервативни покрет.

Aли, међу симпатизерима "Чајанке" засигурно је најангажованији медијски тајкун Руперт Мардок. Он покрету не дарује само милионе него његове новине и телевизијске и радио-станице посвећују кандидатима покрета тако велику медијску пажњу да се може рећи да је ријеч о непроцјењиво вриједној подршци предизборне кампање.

У Републиканској странци почетно одушевљење сопственим "десним крилом" почиње нагло да "испарава". Јер, иако је "Чајанка" успјела да мобилише конзервативну базу као никада до сада и тако знатно смањи шансе Обаминих демократа на предстојећим изборима, републиканска умјерена струја боји се превласти конзервативаца, који су на унутарстраначким изборима успјели да прогурају своје кандидате.

Многи аналитичари вјерују да би управо због тих радикалних кандидата Републиканска странка на крају могла ипак да остане без жељене већине у оба дома Конгреса. Јер, просјечном америчком бирачу чудни ставови попут оних Кристин О'Донел ипак нису тако блиски.

Чекови

Покрет, додуше, врло радо истиче како се углавном финансира из добровољних прилога грађана, али медији тврде да кандидати "Чајанке" чешће примају и чекове с милионским износима.

превео: Миленко Киндл

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана