Нигдје више није безбједно

Шпигл
Нигдје више није безбједно

Шведски државни тужилац Томас Линдстранд је изјавио да иза најновијег терористичког напада у Стокхолму стоји 28-годишњи Тајмур Aбдел Вахаб, шведски држављанин који је више година живио у Великој Британији.

Вахаб је власник аутомобила који је експлодирао у Стокхолму. На себи је у тренутку имао привезан експлозив.

Вахаб је рођен у Ираку, а 1992. године се преселио у Шведску. Због студија се 2001. преселио у Велику Британију, гдје је у посљедњем периоду радио у једној продавници. Према неким наводима, путем интернета је већ неко вријеме тражио другу жену, себе је описивао као великог вјерника те му је животни план био скоро сељење у неку од земаља у којима се говори арапским језиком.

Студирао је на Универзитету Бердфордшир у Лутону. Британски медији извјештавали су да је у то вријеме ступио у контакт са исламским екстремистима. То не треба да буде чудно, јер су и терористи одговорни за самоубилачко-бомбашки напад у Лондону 2005. године, када је погинуло 52 људи, у акцију кренули управо са жељезничке станице у Лутону.

Вахаб је непосредно прије акције послао звучни запис шведској ТВ станици ТТ, у којем је замјерао Шведској због војног присуства у Aвганистану и карикатуристе Ларса Вилкса, који је својим карикатурама Мухамеда разљутио муслимане широм свијета. У аудио-поруци Вахаб је рекао:

- Тако ће страдати ваша дјеца, кћерке, браћа и сестре, као што гину наша браћа, сестре и дјеца.

Вахаб је на арапском и шведском језику поручио својој породици:

- Опростите ми. Нисам могао да мирно гледам сву ту неправду против ислама и пророка Мухамеда.

Шведска посљедњих мјесеци настоји да задржи углед толерантног, мултиетничког друштва. Екстремно-десничарске Шведске демократе су у септембру изненадиле јавност освојивши 20 мјеста у шведском парламенту (који иначе броји 349 посланика). Ова партија ислам назива највећом спољном пријетњом од Другог свјетског рата и жели да уведе строге мјере према усељеницима.

Најновији терористички напад у Шведској запањио је неке њемачке аналитичаре и коментаторе, који су ионако у стању узбуне због повећаног ризика по безбједност у својој земљи, након што је њемачки министар унутрашњих послова Томас де Мазијер прошлог мјесеца упозорио на озбиљан ризик од терористичких напада. Као што је истакао један аналитичар, послије Стокхолма ни један кутак на планети више није безбједан.

Тако лист "Ноје оснабрикер цајтунг" примјећује:

- Овај инцидент потврђује да је нереално вјеровати да је максималним законским мјерама, као и мјерама контроле, могуће искључити сваки ризик од терористичких напада. То важи и за Њемачку.

Према наводима листа, када се, као што се то десило у Шведској, један провинцијски дилетант одлучи да изведе напад, сигурно ће некако успјети да дође до бензина и неког експлозивног материјала. Зато је боља превентива од сваког закона да се сопствена борба у иностранству сведе на минимум, да се принципи и начини извођења војних акција увијек подробно објасне, те да се избјегну арогантно понашање и територијални, економски и културни империјализам. То је најбољи, ако не и једини, пут ка миру који обећава успјех.

С друге стране "Зидојче цајтуг" истиче:

"У суботу су експлодирале двије бомбе, и једна индивидуа је отишла у смрт због својих увјерења. У недјељу су људи поново кренули у шопинг, а трговачки центри, украшени божићним мотивима, били су пуни купаца. Живот иде даље.

Двије се поуке могу извући из свега овога. Прва је та да је исламистички терор неукротив, јер много је љутитих младића васпитаних у духу вјерског фанатизма, који нису способни да се прилагоде другачијим срединама у којима живе. Друга је чињеница да ти злочинци, и њихови аматерски покушаји бављења тероризмом, не могу увијек да рачунају на фактор среће и успјеха. Због тога није довољно само остати сталожен. Важно је бити свјестан опасности - могућих извршилаца и потенцијалних мета. Опуштеност у овом случају може бити веома опасна, чак и ако је сталоженост најбоља одбрана од непријатеља чије је оружје страх."

"Лудвигсбургер крајсцајтунг" указује да се починилац - према већ познатој матрици - обучавао у неком од блискоисточних терористичких кампова. То би политичарима у Њемачкој, сматра лист, требало да послужи као повод да нечије, макар и једнократно, задржавање у таквом логору третирају као кривично дјело.

- Правне финесе према којима таквим боравком у логору за обуку још није доказана и одлучујућа спремност за извођење напада, нема везе са праксом ни са начином размишљања тих самозваних божјих ратника - каже се у коментару "Лудвигсбургер крајсцајтунга".

"Хамбургер абендблат" наводи да богата и либерална Шведска није привукла само имигранте који јој желе добро. Зато су бомбе из Стокхолма напад на све нас. Феномен фанатика који дјелују као појединци одрасли у сопственој земљи у међувремену је постао посебно опасан - јер, ти терористи се прије извођења својих акција не одају комуникацији са другим члановима мреже.

Замало масакр

Магнус Рансторп, један од водећих шведских стручњака за тероризам, рекао је да је покушај терористичког напада у Стокхолму могао да се претвори у масакр, јер су у руксаку самоубице пронађене велике количине експлозива и ексера. На срећу, експлозив није детониран.

приредио: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана