Ница - бисер Aзурне обале

Јелена Бјелица
Ница - бисер Aзурне обале

Ница, највећи град Aзурне обале, по многима је и најљепши град јужне Француске. Са једне стране чине је луксузни хотели, сјајне плаже, а са друге сјајни амбијенти, који неодољиво привлаче посјетиоце из свих крајева свијета.

ПРЕДИВНA ОБAЛA с изразито плавим морем и више је него идеална за одмор, а ту су и ексклузивне трговине и живописне терасе многобројних ресторана.

Ница је други град по популарности и посјећености у Француској, послије Париза. Такође је други по величини француски град на медитеранској обали. Састоји се из старог и новог дијела града.

Стари дио града карактеристичан је по релативно уским, мјестимично кривудавим улицама и осталим одликама медитеранских градова - високим кућама саграђеним углавном од камена са карактеристичним дрвеним капцима на прозорима. Источно од старог града и луке, на полуострву Кап-Фера, у густим, вјечно зеленим медитеранским шумама, развило су луксузно туристичко насеље Виллефранцхе са више од 3.000 вила. Још источније, а опет у заливу, развило се друго туристичко насеље Боллиер.

НОВИ ДИО ГРAДA простире се поред обале, односно дуж једног широког и овалног залива жаловитом обалом. Његову најупадљивију одлику представљају широке авеније декорисане зеленим палмама, разноврсним цвијећем и травњацима. Најпривлачније од свих је надалеко чувено "Енглеско шеталиште", на којем су редом поредани најелитнији хотели и луксузне виле. Ова дивна улица пружа се читавих пет километара дуж залива. Све остале улице међусобно су паралелне, широке и готово сасвим праве, са знатно новијим, удобним кућама. Ово насеље прошарано је многим вртовима и парковима. Има велики број цвјећара и продавница сувенира.

Током боравка у овом живописном граду треба неизоставно видјети руску цркву Светог Николе, италијанске четврти око катедрале Светог Репарате и Моунт Барон са средњовјековним дворцем.

ПОПУЛAРНОСТИ НИЦЕ доприноси и изузетно блага клима, одлична локација на Француској ривијери, дуга историја насеља, а такође у модерно вријеме пуно одличних градских атракција, добар провод и умјетнички шарм.

Историја

Још прије него што је Ница основана као насеље, на њеној територији постојала су насељена мјеста. Наиме, археолошко налазиште Тера Aмата чува остатке и доказе који свједоче о најранијем коришћењу ватре и првих кућа. Међутим, сам град су основали око 350 године прије нове ере Грци, који су му дали име Никаиа, по својој богињи побједе Нике. Овај град је био једна од најважнијих лука на овој обали.

Град је 1793. анектиран Француској, а 1814. припао је "савојској кући", све док, послије масовног протеста народа 1860. године, коначно није додијељен Француској. 

Услуга                                                                                                    Цијена

Десетодневни аранжман (ноћење са доручком и превоз)    од 860 КМ

Градски превоз (аутобуска карта за један дан)                                   8 КМ

Кафа                                                                                                            од 4 КМ

Риба (порција)                                                                                    од 13 евра

Десерт (колач или пудинг)                                                               од 12 евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана