Невоља оде кад супруге коло воде

приредио: Миленко Киндл
Невоља оде кад супруге коло воде

Елеонора Рузвелт, Џун Картер Кеш, Клеопатра, Сара Пејлин, Мишел Обама...

То су жене које су својим стилом, снагом и одлучношћу оставиле траг у историји. Часопис "Тајм" одао им је почаст уврштавањем на листу десет најмоћнијих супруга.

Снага америчке прве даме Елеонора Рузвелт рођена је из слабости њеног мужа Френклина. Након што је открила његову невјеру у раној фази њиховог брака, ријешила је да ће живјети по својим условима, а не само као пратња моћном супругу.

Говорила је неустрашиво о расизму, сиромаштву и сексизму, на начин који је био предсједнику Рузвелту немогућ.

 - Добијаш снагу, храброст и самопоуздање са сваким искуством у којем се суочаваш са својим страхом - рекла је Елеонора једном.

Брак шпанске краљице Изабеле од Кастиље с Фердинандом Aрагонским био је из интереса, али је процвјетао у савез, који је створио велико царство.

Они важе као један од најбољих краљевских парова. Изабела је посједовала цијењене католичке врлине марљивости, побожности и честитости.

Под њеном влашћу Шпаније је очистила посљедња муслиманска упоришта на Пиринејском полуострву, освојила Португалију и послала Колумба у Нови свијет, што је у сљедећим деценијама Шпанији донијело "брда" злата и сребра.

Џун Картер Кеш била је "кантри" звијезда још у дјетињству. Са славним Џонијем Кешом срела се пуно прије 1968. године у којој су се вјенчали. Прије тога се удавала два пута.

Некако је успјела да освоји наркомана и женскароша Кеша с којим је компоновала "Ring of Fire", један од његових највећих хитова.

Египатска краљица Клеопатра се памти по љепоти и богатству, а највише по специфичној смрти. Овјековјечио ју је Шекспир, а њено самоубиство је права романтична легенда.

Очајна због пораза свог љубавника Марка Aнтонија дала је да је угризе змија, да је не би заробио Октавијан, нећак Јулија Цезара.

Кроз вијекове је постала симбол заводљивости и декаденције.

Сару Пејлин многи зову "Секси Сара", али она је пуно више од тога. Супруга нафташа, рибара и возача трка Тода Пејлина, "Сара Баракуда", како су је звали у средњој школи, радо засјењује свог мужа успјесима.

У својим "ријалити шоу" емисијама чистила је утробу лососа, сјекла стабла, ловила лоса... Углавном, жена која је јако сигурна у то ко је и шта је.

Елен Деџенерес је зарадила репутацију најпопуларније водитељке, освојивши бројне "Еми" награде.

Постала је још популарнија као судија у "Aмеричком идолу". Aли иза ове успјешне жене, наравно стоји - успјешна жена!

Елен је наиме ступила у брак с глумицом Поршијом де Роси 2008. и њих двије су постале симбол брачне "геј" среће.

Кажу у шали да, ако би неко бацио питу на предсједника Обаму, она сигурно не би долетјела до њега, ако је Мишел у близини.

Прва дама која каже да је у бољој форми од супруга је тврд орах! Учинила је здрав живот и фитнес темељима борбе против гојазности дјеце. Освојила је поштовање нације својом природношћу.

Не боји се шала на рачун мужа, окопава у врту Бијеле куће, охрабрује дјецу да плешу... Једноставно је тако нормална.

Мелинда Гејтс, супруга оснивача "Мајкрософта", који је направио компјутерску револуцију и постао милијардер, пуно је више од његове пратиље.

Aктивна је у свим пословним подухватима уз свог мужа, а залаже се и за земље Трећег свијета. Часопис "Тајм" је 2005. прогласио особом године, уз њеног супруга Била и Бона Вокса.

Елин Нордгрен, шведски модел и бивша супруга голф шампиона Тајгера Вудса, никад није показала злу и осветољубиву страну, након што је "хрпа" жена обзнанила да су имале афере с њеним мужем.

Борила се за старатељство над дјецом и никад није продала своју причу таблоидима. Није ни остала уз невјерног мужа, кренула је својим путем, за шта је такође требало храбрости.

Краљица и ратница

Индијска краљица Џани ушла је у легенду у 19. вијеку јер је постала права ратница још као млада дјевојка. Након што су јој умрли син и муж прославила се у побједама над британским колонизаторима. Погинула је на коњу у пуној ратничкој опреми и ушла у легенду и школске књиге. Имала је само 22 године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана