Невенка Савић: Пут у ЕУ треба да буде приоритет

Вања Штрбац
Невенка Савић: Пут у ЕУ треба да буде приоритет

Напредак у процесу европских интеграција требало би да буде приоритет за све нивое власти у БиХ и истовремено покретач за дијалог и постизање компромиса.

Рекла је то у интервјуу "Гласу Српске" директор Дирекције за европске интеграције (ДЕИ) БиХ Невенка Савић.

- БиХ је тренутно потенцијални кандидат за чланство у ЕУ. Сљедећа фаза требало би да буде одобравање статуса кандидата, након што буду испуњени услови за то. У документу Европске комисије "Стратегија проширења и кључни изазови 2009-2010" наведено је да ЕУ неће бити у могућности да разматра апликацију БиХ за чланство све док не буде затворен OHR. Познато је да постоје услови и циљеви "пет плус два" за затварање OHR-а, који су у домену политичког одлучивања - истакла је Савићева.

* ГЛAС: Прије нешто више од годину постали сте директор Дирекције за европске интеграције БиХ. Када повучете паралелу, шта се промијенило од тада у ДЕИ?

СAВИЋ: У протеклих годину Дирекција за европске интеграције настојала је интензивно да ради на приоритетима које сам изнијела током првог обраћања новинарима од мог преузимања дужности директора Дирекције. Тада је речено да ће најзначајнији приоритети у раду ДЕИ бити побољшање координације у процесу европских интеграција, интензивирање активности које су у вези са координацијом у процесу усклађивања законодавства с европским законодавством - "акијем" (acquis communitarie), регионалном сарадњом о питању превођења законодавства ЕУ, побољшањем координације помоћи ЕУ у сарадњи с Министарством финансија и трезора БиХ и интензивним радом на имплементацији Комуникационе стратегије за информисање јавности о приступању БиХ Европској унији. У свим овим областима постигнут је одређен напредак. Дирекција је обавила потребне разговоре са представницима свих релевантних институција на свим нивоима власти у БиХ ради постизања договора о побољшаном моделу координације у процесу европских интеграција и намјерава нацрт овог модела да упути Савјету министара БиХ чим се конституише. Слиједом захтјева Европске комисије на састанцима пододбора, ДЕИ је иницирала и координисала састанке представника надлежних институција ради израде прегледа усклађености прописа у области унутрашњег тржишта. Преглед усклађености прописа у области осигурања већ је завршен и послат Европској комисији. Формиране радне групе веома добро раде и ово је посебно значајан и обиман посао. У протеклом периоду за Државног координатора за Инструмент претприступне помоћи (IPA) именован је директор Дирекције за европске интеграције. Као посебно битно, издвојила бих усвајање Информације о Програму интегрисања БиХ у ЕУ, коју је предложила Дирекција. ДЕИ је задужена да обавља консултације на свим нивоима власти о изради овог стратешког документа и већ је започела активности у овом правцу.

* ГЛAС: Недавно је високи представник Валентин Инцко рекао да је за БиХ реално очекивати да уђе у ЕУ 2020. године. Шта ви мислите о томе?

СAВИЋ: У овом је контексту важно указати на неке чињенице, да би јавност боље разумјела ова питања. Процес стабилизације и придруживања је оквир за пут БиХ и осталих земаља региона до приступања ЕУ и овај процес има своје фазе. БиХ је тренутно потенцијални кандидат за чланство у ЕУ. Сљедећа фаза требало би да буде одобравање статуса кандидата, након што буду испуњени услови за то. У документу Европске комисије "Стратегија проширења и кључни изазови 2009-2010" наведено је како ЕУ неће бити у могућности да разматра апликацију БиХ за чланство све док не буде затворен OHR. Познато је да постоје услови и циљеви "пет плус два" за затварање OHR-а, који су у домену политичког одлучивања. Фаза која слиједи послије одобравања кандидатског статуса је отварање приступних преговора. Све ове фазе подразумијевају испуњавање потребних услова, за шта је неопходно одређено вријеме. Из искуства сусједних земаља можемо закључити колико која фаза може да траје. Република Хрватска је поднијела захтјев за чланство у фебруару 2003. године, а статус кандидата одобрен јој је у јуну 2004. Приступне преговоре започела је у октобру 2005. С друге стране, Македонија је поднијела захтјев за чланство у марту 2004, а службено постала кандидат за чланство у децембру 2005. Међутим, још није започела приступне преговоре због проблема с именом. Дакле, брзина приступања ЕУ зависи од сваке земље појединачно, односно од брзине испуњавања потребних услова у свакој земљи. Зато је, узимајући у обзир све наведено, врло тешко давати процјене о години уласка БиХ у Европску унију.

* ГЛAС: Каква је, према Вашем мишљењу, перспектива БиХ када је ријеч о уласку у Европску унију?

СAВИЋ: С обзиром на све горе наведено, не бих се усудила давати процјене о датуму уласка БиХ у Европску унију. Вјерујем да БиХ треба да се фокусира на извршавање свог дијела посла, односно на што одлучније и ефикасније спровођење потребних реформи, не само ради будућег чланства у ЕУ, него ради унутрашњег процеса стварања услова за бољи живот грађана.

* ГЛAС: Који су највећи проблеми са којима се суочава БиХ и који успоравају процес приближавања европским интеграцијама и како је, према Вашем мишљењу, могуће пребродити те препреке?

СAВИЋ: Много је примјера који указују на то да у БиХ понекад чисто техничка питања попримају политички карактер. Из тога би се могло закључити како је политичка воља предуслов за напредак у процесу европских интеграција. С друге стране, испуњавање услова из Мапе пута за либерализацију визног режима примјер је како се врло тешке и бројне реформе могу спровести у релативно кратком периоду, ако постоји консензус о важности тих реформи. Мислим да је ово пут за рјешавање свих препрека. Дакле, напредак у процесу европских интеграција требало би да буде приоритет за све нивое власти и истовремено покретач за дијалог и постизање компромиса. Дијалог је кључ за рјешење проблема.

Превод "акија"

* ГЛAС: БиХ је прије неколико мјесеци од Хрватске добила превод европског законодавства. Шта је учињено од тада у вези са преводом "акија" и од коликог је то значаја за БиХ?

СAВИЋ: Влада Хрватске уступила је БиХ већи број превода "акија" што представља огромну помоћ. ДЕИ је послије тога упутила писмо институцијама и замолила их да изразе интерес за преводе који су им потребни, у складу с плановима законодавних активности. У случајевима кад међу преводима уступљеним од Хрватске нема оних које траже институције, ДЕИ у складу са могућностима, преводи приоритетне прописе ЕУ. Осим тога, у складу с Комуникационом стратегијом и Планом и програмом едукације и стручног усавршавања државних службеника у БиХ о процесу европских интеграција, ДЕИ у сарадњи са бројним партнерима, стално ради на јачању свијести о потреби побољшања разумијевања различитих сегмената овог процеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана