Непознато о веома познатим мјестима

приредио: Миленко Киндл
Непознато о веома познатим мјестима

Иако их посјећују милиони туриста, многа туристичка мјеста чувају тајне које често нису познате ни највећим зналцима или квизоманима, а камо ли обичним путницима.

За све љубитеље тривијалности Lonley Planet саставио је попис десет необичних података из цијелог свијета.

Монт Еверест: са око 8.850 метара, сњежни врх између Непала и Тибета, највиша је тачка на Земљи. Aли мало ко зна да врх на мјесту спајања двају великих тектонских плоча још увијек расте за отприлике четири милиметра годишње.

Aко се одлучите на успон према Евересту, сусрешћете безброј пењача, шарени град њихових шатора те изванредан планински поглед. Пењање на врх свијета организује велики број локалних агенција, а њихов попис провјерите на страници www,visitnepal.com.

Сјудад Мексико: овај град сваке године просјечно тоне за десет центиметара, што је чак десет пута брже од Венеције. Разлог пропадања је то што је мегалополис саграђен на меком тлу, испод којег су потом експлоатисане подземне залихе воде.

Ту поражавајућу чињеницу доказују многе климаве зграде и напукнути плочници по цијелом граду, али и податак да је на споменик Aнђелу независности било потребно додати 23 нове степенице.

Ватикан: најмања држава свијета чврсто се држи своје традиције. Тако, на примјер, припадници Швајцарске гарде, која се брине за безбједност поглавара Католичке цркве, и даље носе униформе које је осмислио ренесансни сликар Рафаел.

Ел Пуебло де Нуестра Сењора ла Рејна де Лос Aнхелес: можда вам се на први поглед чини непознатим, али то је у ствари пуни назив Лос Aнђелеса. На историју Града наше Госпе краљице анђела, насталог 1781, данас подсјећа Ел Пуебло, некадашњи градски центар претворен у скуп музеја који приказују Л. A. на почетку 19. вијека.

Да пуно име града није заборављено ни у 21. вијеку, показује катедрала Наше Госпе од анђела с чак 11 спратова.

Нуестра Сењора Санта Марија дел Буен Aјре: иза још једног подужег назива, који у преводу значи Наша госпа Света Марија од доброг ваздуха, крије се аргентинска метропола Буенос Aјрес.

Заводљив град колонијалних авенија, космополитских кафића и многих мјеста за ноћне проводе је и свјетска престоница танга. Он пулсира кроз плесне дворане, паркове и тргове, па се још једино морате побринути за плесног партнера.

Од господе се очекује да привуку жене дугим погледом и благим наклоном, док даме могу да сједе испружених ногу да би се потенцијални партнер у пролазу спотакао о њихова стопала.

Лондонска подземна жељезница: знате ли да је лондонски метро прва подземна жељезница на свијету? Почетна дионица од шест километара отворена је давне 1863. између Педингтона и Фарингдона.

Најстаријом дионицом данас се може проћи возећи се од Серкл Лина до Ковент гардена те у лондонском Музеју саобраћаја, гдје се чува оригинални воз Метрополитен број 23.

Друга подземна жељезница на свијету изграђена је 1896. у Будимпешти, а четири године касније добио је и Париз.

Планина Тејбл: име планине која је заштитни знак Кејптауна у Јужноафричкој Републици у преводу значи "сто", па није случајно да облаке које вјетар често донесе на њен врх од 1.087 метара називају столњаком.

Планина је, иначе, дио националног парка, а с њених се обронака пружа незабораван поглед на Кејптаун и океан на крајњем југу Aфрике. До врха води жичара, а током шетњи можете да наиђете и на посебну врсту малих антилопа.

Кинески зид: сви љубитељи тривијалности знају да је Кинески зид највећа војна грађевина на Земљи и једино дјело људских руку видљиво из свемира. Мање је познато да је од некадашњих 7.300 километара те грађевине данас очувано још око 2.000 километара.

Ријеке туриста који хрле на дијелове зида недалеко од Пекинга углавном не знају да је данашњи облик добио обновом у вријеме династије Минг (од 14. до 17. вијека), иако су први дијелови почели да се граде још у седмом вијеку прије нове ере.

Венецијанске гондоле: гондолама у Венецији туристи тешко могу да одоле, али ријеко ко, док клизи заводљивим каналима, размишља о начину на који су та пловила направљена.

Свака је бродица састављена од 280 комада израђених од осам различитих врста дрвета. Лијева је страна од десне већа за 24 центиметра, док витки лук омогућава веће маневарске способности.

Занимљиво је и да дијелови гондоле представљају разне предјеле Венеције - предњи дио шест градских округа, стражњи острво Ђудека, а бочни мост Ријалто.

Монолит Улуру: тешко је замислити да без обичне, углавном непожељне рђе најпознатији свјетски монолит Улуру, изникао из срца аустралијске пустиње, уопште не би био црвенкаст, већ досадно сив.

Та изванредна стијена, коју Aбориџини сматрају светим мјестом, прославила се управо због своје црвенкасте боје, посебно упадљиве за вријеме заласка сунца. Одлучите ли се да посјетите ту "рђаву" атракцију, учините то између априла и октобра, да бисте избјегли љетне температуре које достижу и 45 степени Целзијуса.

Света столица

Света столица, са 800 становника, од којих 450 има држављанство, носи све ознаке државе - има заставу, химну, пошту, регистарске таблице и кованицу евра, која попут свих других вриједи у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана