Необични називи београдских кафана

Глас
Необични називи београдских кафана

БЕОГРAД - Многе београдске кафане и ресторани носе необичне називе, при чему је и “кумовање” најчешће било несвакидашње.

Иако је некада на сваких 50 становника у Београду била отварана по једна кафана као мјесто окупљања градских боема, писаца, новинара и личности из јавног живота на којима су се доносиле важне политичке одлуке, писале пјесме, текстови, данас младе више занима ноћни провод и добра музика.
Мјесто о којем многи Београђани, а посебно Београђанке, данас све чешће причају је кафана “Она, а не нека друга”, у Гробљанској улици у Земуну, недалеко од Гардош куле.       
Необичан назив власници су дали тако што су један дан ушли у књижару и, како се препричава међу Београђанима који су имали прилику да посјете ову кафану, ријешили да из неке књиге жмирећи изаберу реченицу која ће бити њено будуће име.

Прст је пао на реченицу “Она, а не нека друга” из књиге Душка Радовића, па је осамдесет квадратних метара простора од класичне кафане постала владајућа територија њежнијег пола.

Кафана “Виолета, кућо стара” у Тополској улици, која је отворена прије четири године, такође, има необичан “начин кумовања”, који је познат већини Врачараца.

Током радова на њеној адаптацији, случајни пролазник питао је власнике шта се ту отвара и када је чуо да ће на том мјесту бити кафана, сузних очију је питао да ли она може да се зове Виолета, по његовој вољеној дјевојци.

У улици Драгослава Јовановића налази се још један ресторан који носи необично име  “Градоначелник”. Није познато да ли то има везе са тим што се налази у близини градске Скупштине, али топлину амбијента, у којем су смјештени предмети, фотографије и многа документа из периода између два свјетска рата, уз добру евергрин музику, осјети свако ко сврати у њега.     
Кафана “Луда кућа” на Новом Београду, раније упадљива само  по необичном имену, однедавно се прочула и по томе што је у њу често током свог скривања свраћао хашки бјегунац Радован Караyић, односно др Драган Давид Дабић.

Ми Да Ми”                       

И многе друге београдске кафане и ресторани имају необична имена, али није познато како су дата. Међу њима су “Шта је, ту је”, “Митологија”, “Павле Корчагин”, “Игуана”, “Ми Да Ми”, “Трач”, “Заплет”, “Жабар” и друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана