Необичан апел власти грађанима: Трошите новац

ГС
Необичан апел власти грађанима: Трошите новац

Белгијске власти су позвале своје становништво да троши, оно што су назвали, нагомилане кованице евра, како не би било потребе за њиховом производњом.

Наиме, у Министарству финансија Белгије су на друштвеним мрежама покренули кампању којом позивају на потрошњу кованица. У овој држави је више од 4,2 милијарде кованица, чија је укупна вриједност већа од 1,5 милијарди евра.

Поједине белгијске трговине немају довољно ситног новца, који би дале као кусур приликом готовинског плаћања. Разлог за то јесте што становништво не користи велики број кованица.

Споменута кампања је услиједила након упозорења бројних кључних трговачких удружења у Белгији на несташицу кованица. Тврде да становништво гомила кованице у апоенима од пет, десет и 20 центи. Указали су да ове кованице не циркулишу у довољној мјери.

"Потрошачи су од кризе узроковане корона вирусом значајно мање користили ове кованице и гомилали су их, спречавајући да се врате у промет. Међутим, с обзиром на то да трговци имају потребу за кованицама, долази до несташице", објаснили су.

Они који не желе да их користе за плаћање, могу их положити у банку или донирати у добротворне сврхе. Процјена власти је да би се враћањем само два одсто неискориштених кованица у оптицај сваке године могло да уштеди више од пет милиона евра у трошковима производње нових кованица.

Смањење производње кованица је корисно и за животну средину. Наиме, током њихове производње и транспорта емитују се значајне количине угљендиоксида (ЦО2). Један од разлога зашто се кованице не користе јесте тај што је све више оних који користе дигитално плаћање, преноси "Кликс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана