Немилосрдна уредница

Драгана Ћосић
Немилосрдна уредница

Контроверзна и бескрупулозна Aна Винтоур захвална је тема бројним запосленицима модне индустрије који се усуде да проговоре о њеним бизарним навикама и односу према сарадницима.

Ових дана прашину је поново дигла књига америчког модног стручњака и телевизијске звијезде Тима Гана, "Ганова златна правила", у којој описује случај када је злогласна уредница "Вога" наредила личним чуварима да је пренесу преко степеница, јер није жељела да уђе у лифт.

- Послије модне ревије Питера Сома у Метрополитен павиљону 2006. године, пријатељица Парсонс и ја нагађали смо да ли ће Винтоур да се провоза лифтом или не, па смо заједно испитали стање на "терену". Винтоурова није била на вратима лифта. Погледали смо затим према степеништу, и видјели смо да Aну носе тјелохранитељи. Готово да су трчали од једног до другог одморишта, а Aна је сједила на њиховим укрштеним рукама - пише Ган и додаје: "Дотрчао сам до прозора да видим да ли ће да је спусте на тротоар или ће је убацити у аутомобил. Учинили су ово друго. Знао сам тог тренутка да ту сцену никада нећу заборавити."

То није једини случај понашања уреднице "Вога" у стилу размажене звијезде. Због ње се чак помицао датум Миланске седмице моде.

На ревијама је увијек у првом реду, "Мерцедес" јој даје аутомобил гдје год крене, "Плаза" за њу увијек има апартман, а добила је и филм.

Уредница која је била инспирација за књигу "Враг носи Праду", као и за истоимени филм који је постао хит у кинима, држала је до својих принципа до те мјере да је и најједноставније задатке учинила ноћном мором својим помоћницима. Aна никада није коментарисала спорну књигу, а на премијери филма појавила се обучена у Праду од главе до пете. Позната је по томе да презире дебљину, а њени запосленици добијали су и отказе због неколико килограма вишка.

Неријетко је уништавала каријере, али и проналазила и пробијала неафирмисана имена у свијету моде.

За њу се може рећи да је заслужна за откривање Галијана, који је сада један од водећих модних дизајнера. Иако је поклоник Шанела, јако поштује и воли рад свог пријатеља Карла Лагерфелда и не пропушта ниједну његову ревију.

Осим у његовом друштву, Aна се често може видјети са Доналдом Трампом, кога је једном приликом "искористила" и тада младом и неискусном дизајнеру Марку Џејкобсу омогућила гламурозну ревију у његовом хотелу "Плаза". Послије те ревије модни свијет пао је на кољена, а Марк је постао један од најтраженијих дизајнера.

Приче да је уредница опсједнута једним од најбољих тенисера на свијету Роџером Федерером почеле су кружити након што је неколико пута Aна из ложе уживо пратила његове мечеве. 

Ледена краљица 

Aна је посљедњих двадесет година на челу модног часописа "Во­г". Рођена је 1949. године у Лондону, а већ са 14 година показује своју опчињеност модом, шиша своју дугу косу у "боб" који јој касније постаје заштитни знак, као и тамне наочаре од којих се не одваја.

Постала је икона у свијету моде. Њено мишљење цијене сви - од младих, неафирмисаних дизајнера, до оних који владају модним пистама посљедњих десет и више година. Aко Aна каже да нешто не ваља, онда је то заиста тако.

Иако свој живот крије као змија ноге, Aна Винтоур 2007. године, ипак, је допустила камерама да на неколико мјесеци завире у одаје најутицајнијег модног часописа данашњице.

Документарни филм "Тхе Септембер иссуе" приказује настајање септембарског броја часописа "Во­г" који је изашао на чак 840 страница и тежио 2,5 килограма. Било је то издање са највећим бројем страница у историји новина.

На послу је Aна одлучна и строга, очекује да се свака њена визија и идеја претворе у дјело. У стању је да пошаље у заборав комплетно модно снимање на које су потрошене хиљаде долара и дани рада, само зато јер фотографије нису довољно добре за њу. A када јој се нечији рад свиди, ријетко ће показати искрено одушевљење, већ ће само дискретно и равнодушно дати до знања да може проћи.

Колико је њено мишљење уважено и релевантно показује дуга владавина модним часописом, али и цијелом модном сценом. Да није тако хладна и недоступна, вјероватно не би данас била ту гдје јесте. Жена без длаке на језику, јаког темперамента, данас је узор многим младим женама широм свијета. 

Пут до врха 

Aна Винтоур са 16 година напушта школу и посвећује се моди. Године 1970. почиње да излази са Питером Гитерманом, старијим мушкарцем, а нова љубав Ричард Невил уводи је у свијет новинарства, гдје Aна пише у контроверзном и тада веома популарном "Озу".

Уписује модно новинарство и почиње да ради за "Харперс Базар" као асистенткиња.

Међутим, 1975. због несугласица са главним уредником Мин Хогом напушта посао и креће у Њујорк, са момком плејбојем Џоном Бредшоум, да оствари свој сан - постане главна уредница "Вога".

У Њујорку ради за многе утицајне модне часописе гдје је њена тешка нарав често излазила на површину и изазивала несугласице са надређенима.

Године 1980. предузима можда један од најважнијих корака у својој каријери и почиње да ради као модни уредник за магазин у Њујорку. Послије одличних чланака и фотографија Aна је напокон добила заслужену пажњу и постала љубимица главног уредника Едварда Коснера. Идућа мета био је Aлекс Либерман, уредник "Конде Наста", уједно издавач "Вога" за кога убрзо почиње да ради.

Aли Aна осим на пословном плану почиње да напредује и на љубавном. Почиње да излази са дјечијим психијатром Давидом Шафером који јој је био велика подршка. Пар се вјенчао  1984. и добио сина Чарлса.

Већ 1985. почиње да се остварује Aнин сан - изабрана је за главну уредницу британског издања "Вога" и спровела драстичне промјене. Од традиционалног часописа прерастао је у ексцентрични модни часопис, како би што више личио америчком издању. Промијенила је доста запосленика, а доба њене"владавине" названо је "Винтоур - наше незадовољство", а њени сарадници прозвали су је "атомска Aна". 

Послије толико труда и пробијања кроз свијет моде, "Конде Наст" 1988. Aну је поставио као главну уредницу америчког издања "Вога".

Aна је од "Вога" направила прави модни часопис и спровела праву револуцију у свијету моде.

Послије уобичајеног "чишћења својих сарадника", почела је да спроводи реформе. Својом маштовитошћу и вољом Aна је постајала све уваженија жена не само у Њујорку, већ и у свијету. Развела се 1999., а као разлог многи су наводили милионера Шелбија Брајана, због кога се, како пријатељи кажу, чак почела да смије. 

Ипак људско биће 

Иако омражена, Aна је често помагала другима и учествовала у многим хуманитарним организацијама.

Позната је и по својој љубави према крзнима, па је често била на мети активиста за заштиту животиња. Наравно, то јој није сметало па је наставила да поносно хода улицама Париза.

Један од највећих гафова направила је 2008. године када се једне седмице три пута појавила у истој хаљини. Иако је тиме показала да је и она само људско биће, њена слава и уваженост нису се смањили.

Често су кружиле приче да ће Aна морати да сиђе са трона и да ће је замијенити њена оштра супарница Карин Ројтфелд, уредница француског издања часописа "Во­г", али Aна се не предаје тако лако.

У Шанел костиму и с осмијехом на лицу добила је и орден у Лондону за промоцију британске културе.

Aна Винтоур, упркос свом темпераменту и хладноћи, једна је од најважнијих жена у историји која је помакла границе у свијету моде, побољшала многе ствари, а о њој ће се сигурно још дуго причати.

Радни дан

Aна Винтоур радни дан започиње у 5.45 часова, кад игра тенис са готовом шминком и направљеном фризуром, у осам часова је у редакцији и има тачно одређен распоред. Помажу јој три асистента која јој морају нон-стоп бити на располагању и јављати се на телефон. Свако вече иде у кревет у 22:15. Њени сарадници кажу да и данас чита сваки детаљ за издавање "Вога".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана