Некада спортски хероји, данас робијаши

Драгана Келеч
Некада спортски хероји, данас робијаши

Већина спортиста у медије доспијева изузетним спортским резултатима, али нажалост и међу њима има оних који се умјесто на спортским странама, појављују у рубрици црна хроника. Пред судом и на робији нашли су се због превара, отмица, силовања па чак и убистава.

Оскар Писторијус, Мајк Тајсон, О'Џеј Симпсон само су неки од многих спортиста који су своју блиставу каријеру упропастили кривичним дјелима.

Писторијус

Јужноафрички параолимпијац Оскар Писторијус је у фебруару ове године хицима из пиштоља убио своју вјереницу Риву Стенкамп под околностима које још нису разјашњене.

Најпознатији свјетски спортиста с физичким хендикепом оптужен је за убиство и пуштен да се брани са слободе, а одбрана му се заснива на тврдњи да је мислио да пуца у провалника. Ако буде проглашен кривим, могао би бити осуђен на доживотну робију.

Писторијус је постао први спортиста с ампутацијом који је наступио на прошлогодишњим Олимпијским играма у Лондону, и то у трци на 400 метара, пласиравши се у полуфинале. На Параолимпијским играма укупно је освојио шест златних медаља. Успио је да побиједи и атлетске моћнике, те да се избори за наступ у конкуренцији здравих спортиста.

Робије

Један од најпознатијих случајева спортиста криминалаца сигурно је случај О'Џеј Симпсона, бившег сјајног играча америчког фудбала, а касније и познатог глумца. Он је 1995. осумњичен за двоструко убиство - своје супруге Никол Браун Симпсон и њеног пријатеља Роналда Гудмана. Међутим, у контроверзном суђењу, које је трајало низ година, Симпсон је, упркос гомили доказа против њега, ослобођен оптужби.

То га није смирило, већ је касније наставио да ствара проблеме па је оптужен за отмицу и оружану пљачку, због чега је осуђен на 33 године затвора. Симпсон је 2011. признао убиство супруге у емисији Опре Винфри, која је радила интервју са њим у затвору.

На доживотну робију прије годину је осуђен бивши NFL играч Ерик Напоски. Некадашњи играч Њу Ингланд Петриотса је 1994. године убио Била Меклахлина, како би његова дјевојка Нанет Џонстон узела новац од животног осигурања. Напоски је у то вријеме био у романтичној вези за Џонстоновом.

Послије дугог суђења "зарадио" је доживотну робију, а осуђена је и Нанет, која је оптужена за саучесништво.

Енглески фудбалер Гевин Грент, који је играо у нижим лигама, оптужен је за убиство Џамала Мура 2005, али је нешто касније ослобођен. Међутим, у обновљеном процесу 2010. поново је проглашен кривим и добио је 25 година робије.

Првак свијета у средњој категорији, боксер Аргентинац Карлос Монзон завршио је у затвору јер је доказано да је 1988. године убио своју супругу Алисију Муниз.

Од играча NFL-а убице су постали и Ре Карут и Јован Белшер. Карут је осуђен на 18 до 24 године затвора јер је 1999. учествовао у убиству дјевојке која је била у осмом мјесецу трудноће с његовим дјететом. Дјевојка је поживјела довољно да полицији опише шта се догодило. Дијете је чудом преживјело, али је остало хендикепирано.

Белшер је у децембру прошле године послије свађе убио своју дјевојку, довезао се до тренинг-центра те се прије доласка полиције убио пред тренером и главним менаџером клуба.

Цијели свијет се шокирао када је у марту ове године славни бразилски фудбалер, који већ служи 4,5-годишњу затворску казну због отмице бивше дјевојке, признао да је она убијена, раскомадана и да су њоме нахрањени пси.

Бразилски голман Бруно Фернандес де Соуза оптужен је да је Елизу Самудио убио како би избјегао плаћање алиментације након што је она родила њихово заједничко дијете. Прво је све порицао, а онда је бразилском суду признао да је његов најбољи пријатељ Луис Енрике Ромао платио бившем полицајцу да је убије. Признао је да је, иако сам није наредио да је убију, на то пристао.

Крикеташ Лесли Хилтон је 1955. године на Јамајци смакнут вјешањем јер је осуђен за убиство супруге, а бејзболаш Хироши Огања је у доживотном затвору јер је утопио 67-годишњу домаћицу куће коју је пљачкао.

За покушај убиства оптужен је бивши хокејаш Мајк Дантон, тада играч Њу Џерзи Девилса. Он је 2004. наручио убиство свог агента Дејвида Фроста. На срећу, потенцијални убица био је прерушени члан полиције па је Дантон ухваћен и осуђен на седам и по година робије.

Тајсон

Најпознатији примјер спортисте који је био на врху па дотакао дно је Мајк Тајсон.

Тајсон, бивши амерички професионални боксер и свјетски шампион у супертешкој категорији, у марту 1985. године први пут је ушао у професионални ринг. У својој првој години каријере међу професионалцима остварује 15 побједа без пораза и постаје најмлађи шампион у историји супертешке категорије. Исте године обједињује три боксерске титуле: WBC, WBA и IBF. Био је једноставно најбољи.

А онда је све кренуло низбрдо. Прве проблеме са законом, бар од када је постао професионалац, Мајк је доживио у браку. Његова тадашња супруга Робин Гивенс тужила га је за злостављање. Суђење је добила, а Тајсон је добио развод, условну и новчану казну.

Сљедећа медијска бомба било је силовање осамнаестогодишње Дезир Вошингтон, због чега је 1992. године осуђен на шест година затвора. Захваљујући добром владању, пуштен је послије три године.

По изласку из затвора настојао је да врати титуле које су му одузете, а нови боксерски мечеви донијели су му и више новца него раније. Међутим, доживио је пораз од Ивандера Холифилда, а потом је у реванш мечу, заказаном послије неколико мјесеци, Холифилду одгризао дио увета.

Бивши кошаркаш Универзитета Кентаки и NBA тима Атланта Хокса Том Пејн осуђен је за неколико силовања у Атланти, а каснија је истрага утврдила да је био умијешан и у ранија силовања на Универзитету Кентаки, гдје је студирао 1971. Касније, 1986. полиција га је у Лос Анђелесу ухватила у силовању жене и добио је 15 година затвора из кога је изашао 2001. И данас се налази у затвору, гдје је у међувремену провео више времена него на слободи, због поновљених злочина.

Некадашњи фудбалер Манчестер Ситија и Њукасла Џои Бартон је неколико пута осумњичен за силовање, недолично понашање и нападе. Одлежао је четири мјесеца за своја дјела и добио је двије године условно.

Кривична дјела

Бивши дефанзивац минхенског Бајерна Брено осуђен је лани на три године и девет мјесеци затвора јер је намјерно изазвао пожар у изнајмљеној вили како би добио новац од осигурања.

Бразилац је прошлог септембра приведен након што су пронађени докази о намјери да се изазове пожар. Бајерн је тада платио кауцију за Брена, а Бразилцу је касније констатована блага депресија због које се сумњало да је склон самоубиству и да га треба припазити.

Суд у Манчестеру осудио је у мају 2012. фудбалера Стоука Џермејна Пенанта на осам седмица затвора, уз годину условне слободе, због вожње у пијаном стању.

Поред тога, Пенанту је одузета возачка дозвола на три године, а признао је да је починио прекршај.

Пенанта је полицијска патрола зауставила 29. априла у предграђу Манчестера, а фудбалер је пијан возио свој BMW. На алко-тесту Пенант је имао дупло већу количину алкохола у крви од дозвољене.

Бивша кошаркашица Шамик Холсклоу могла би да добије казну затвора и до 65 година, уколико буде осуђена за свих шест тачака које је терете.

Она је у новембру 2012. године напала своју бившу дјевојку и саиграчицу Џенифер Лејси. Прво је бејзбол палицом разбила стакла на колима, а затим и пуцала у њих док је Лејсијева била унутра.

Холдсклоу је била један од највећих кошаркашких талената. Освојила је три титуле са универзитетом Тенеси крајем деведесетих година прошлог вијека.

Двоструки бивши шампион свијета у тешкој категорији Ридик Боуви био је оптужен за киднаповање своје жене и дјеце. Добио је 18 мјесеци казне коју је одлежао.

Допинг

Ленс Армстронг био је најбољи бициклиста на свијету и човјек којем су се сви дивили због његове гвоздене воље и велике храбрости. Армстронг је послије извојеване побједе над раком тестиса, седам пута тријумфовао на Тур де Франсу.

Ипак, одузете су му све награде након што је америчка антидопинг агенција у октобру прошле године објавила свој извјештај. Доживотно му је забрањено такмичење у било ком спорту који носи префикс професионални, па чак и у аматерској конкуренцији.

Годинама је Армстронг негирао да се допинговао, али је у емисији Опре Винфри почетком ове године ипак признао да је користио недозвољена средства.

И некада најбржа жена на планети и олимпијска побједница Мерион Џонс морала је да врати медаље због допинга. Она је признала да је узимала стероиде прије Олимпијских игара у Сиднеју 2000. године, на којима је освојила три златне и двије бронзане медаље. Осим што је осрамоћена, осуђена је на шест мјесеци затвора због лажног исказа датом федералним истражиоцима приликом истраге о допингу.

Борбе паса

Бивши квотербек Атланта Фалконса Мајкл Вик оптужен је за организовање борбе паса до смрти. Животиње које би током и послије тих борби угинуле закопавао је у земљу.

Вик је добио двије године затвора за то кривично дјело и те двије године је одлежао. Он је, међутим, један од ријетких спортиста који се послије скандала и криминала вратио у спорт и потписао вриједан уговор са Филаделфија Иглсима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана