Некад сиромаси, данас милијардери

Горан Обрадовић
Некад сиромаси, данас милијардери

Неки од најпознатијих свјетских лидера и данашњих богаташа проживјели су дјетињство и младост у потпуној немаштини или, у бољим случајевима, скромности, а талент, спретност, домишљатост или чиста срећа довели су их до тога да на својим банковним рачунима имају милијарде долара.

Од конобара до милијардера

Посљедња потврда је и Јан Ком, оснивач и сувласник компаније "WhatsApp", који је преко ноћи постао милијардер, након што је своју компанију продао "Фејсбуку", а некада није имао новца ни за хљеб. Он се доселио у САД из Украјине кад му је било 16 година.

Његова породица је живјела од социјалне помоћи и све је изгледало врло различито од модела америчког сна. Међутим, 2009. године, заједно је са суоснивачем Брајаном Актоном, покренуо је апликацију с циљем једноставнијег повезивања људи широм свијета.

"WhatsApp" је с временом постао бесплатна замјена за SMS поруке, има око 450 милиона корисника, а недавно га је купио "Фејсбук" за невјероватних 19 милијарди долара. У знак сјећања на своје тешке почетке, Ком је уговор о преузимању са "Фејсбуком" потписао баш у канцеларији социјалне службе, гдје је његова породица редовно долазила по бонове.

Тежак животно пут имао је и власник телеком компаније "Еџцел Цоммуницатионс" Кени Троут, који је данас "тежак" 1,7 милијарди долара. Школарину је плаћао сам продајући животна осигурања. Његов отац био је локални конобар, који му није могао приуштити факултет. Основао је компанију 1988. године, а данас углавном ужива у коњима и тркама. Власник је кошаркашког клуба Тексас Титанс.

Настанак "Старбакса" и култ Опра шоуа

Оснивач највећег ланца продавница кафе "Старбакса" Хауард Шулц такође потиче из сиромашне породице средње класе, али данас има имовину вриједну око десет милијарди долара.

Он је 1982. године у Сијетлу почео да ради у малој фирми, која је добила име по лику замјеника капетана из "Моби Дика". Та фирма је продавала напитак који се људима свиђао и то је добро радило, али ипак ни на који начин није могла да промијени свијет.

Једног дана, у склопу својих дужности, Шулц је отпутовао у Милано. На том путовању, док су његове колеге можда размишљале о прелијепим италијанским манекенкама које су крстариле улицама, Шулц је размишљао о кафи. Примијетио је како људи сједе у кафеима, потпуно задубљени у оно што он сада назива "доживљајем кафе".

Када се вратио у Сијетл, Шулц је покушао да убиједи своје шефове из "Старбакса" да остваре његову визију из Милана, али није успио и напустио је ту фирму и основао своју. Послије неколико година откупио је "Старбакс" и покренуо највећи ланац кафића на свијету.

ТВ звијезда Опра Винфри рођена је у веома сиромашној породици. Ипак, успјела да се избори за стипендију и постане први афроамерички дописник. Тада је имала 19 година. Те 1983. године преселила се у Чикаго, гдје је радила за "АМ Show", који ће касније носити њено име. Њено богатство процјењује се на око три милијарди долара.

Легенда о Опри Винфри као о веома сиромашном црначком дјетету без оца, мајке тинејџерке, која ју је, како тврди Опра, у трудноћи носила са срамом и послије запостављала, проширила се када је Опра дала један интервју у Чикагу, гдје је то признала. Она је тада испричала да није имала играчке, те да се играла лутком направљеном од кукурузног клипа и чачкалица, да је касније као љубимце имала два жохара, јер није имала пара за мачку или пса.

Већ у средњој школи почела је да води вечерње вијести док је имала само 19 година. Њена емоционална импровизација могла се осјетити у локалном ток шоу у Чикагу, гдје је покренула сопствену кућу која је стекла велики међународни углед. Почела је са вођењем емисија гдје је примијенила мало другачији приступ, који се показао као погодак и који је помогао тада обичним људима да дођу под свијетла позорнице и испричају своју причу.

До средине деведесетих више пута је стављала нагласак на књижевност и духовност. Иако је више пута била критикована због поприлично отвореног начина комуницирања и спомињања тада незгодних тема, често је била хваљена што својим доброчинствима помаже другима.

Сматра се једном од најутицајнијих особа на свијету, што је и доказала својом подршком Бараку Обами, који је захваљујући томе прикупио барем милион гласова.

Угледни бизнисмени били перачи суђа

Једна од интересантнијих животних прича је она пакистанског бизнисмена Шахида Кана, који је био перач суђа. Сада је један од најбогатијих људи на свијету. Власник је компаније "Flex-N-Gate", NFL клуба и премијерлигаша Фулхама. Његово богатство процјењује се на 3,8 милијарди долара.

Родитељи овог инвеститора били су водоинсталатер и конобарица, чија је кућа била под хипотеком, а он је свој факултет плаћао обављајући свакакве чудне послове.

Тешку младост имао је Леонардо дел Векио, који је данас власник највећег произвођача сунчаних наочара и други најбогатији Италијан. Некада је живио у сиротишту и радио у фабрици у којој је изгубио прст. Његово богатство процјењује се на 15,3 милијарде долара.

Власник софтверске компаније "Оракл" Лери Елисон, напустио је средњу школу, након што је његова тетка умрла и сљедећих осам година радио је неколико различитих послова, да би преживио. Никада није завршио факултет, а одлучио је да покрене сопствени бизнис и основао "Оракл", данас једну од најуспјешнијих свјетских компанија. Његово богатство процјењује се на 41 милијарду долара.

Ралф Лаурен је послије завршетка средње школе одустао од факултета и отишао у војску. По повратку из војске запослио се у модном ланцу "Брокс брадерс" и дуго је маштао да покрене сопствени бизнис са краватама. То је урадио 1967. године и само у првој години зарадио је око пола милиона долара. Идуће године је покренуо још једну успјешну фирму "Поло", а богатство му се процјењује на вртоглавих 7,7 милијарди долара.

Харолд Симонс данас један од најбогатијих људи на свијету, одрастао је у колиби без воде и струје. Успио је да се упише на факултет у Тексасу, гдје је магистрирао економију.

Први велики успјех му је била куповина ланца апотека, који је касније продао за 50 милиона долара. Временом је постао стручњак за корпоративну трговину.

Францис Пиналт, главни човјек француског конгломерата "Керинг", који у свом власништву има брендове попут "Гучија", "Alexandera McQueena" и "Yves Saint Laurenta", као тинејџер је напустио средњу школу, јер су га колеге непрекидно задиркивале због сиромаштва у којем је његова породица живјела.

Временом се успио пробити у свијету бизниса, најприје захваљујући свом предаторском инстинкту. Тако је смјело преузимао ризик када би дошло до великих падова на берзи, те би за ситниш преузимао фирме пред пропашћу, за које би се касније испоставило да су у његовом царству постале прави драгуљи. Сада има имовину вриједну око 15 милијарди долара

Сорош

Џорџ Сорош је рођен као Јевреј у тада нацистичкој Мађарској. Био је присиљен да глуми кумче једног радника министарства пољопривреде, само да би спасио главу.

Године 1947. из тада већ комунистичке Мађарске побјегао је родбини у Лондон. Радио је као конобар и носач пртљага на жељезничкој станици. Зарађеним новцем једва је плаћао школарину на угледном ЛСЕ-у. Послије дипломирања радио је у продавници сувенира, да би коначно успио да добије посао у једној њујоршкој банци. Потом је, улажући новац у разне фондове, стекао имовину вриједну око 20 милијарди долара и сматра се једним од најутицајнијих људи на свијету.

Боксер

Арменски имигрант Кирк Керкоријан напустио је школовање у осмом разреду да би постао боксер. Током Другог свјетског рата радио је за Британске краљевске авиоснаге, обављао је најопасније летове за само долар по лету, послије чега се окренуо грађевинарству.

Његове паметне инвестиције омогућиле су му да данас има богатство вриједно око 3,9 милијарди долара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана