Недељко Чубриловић: Жељезнице током штрајка изгубиле више од милион КМ

Марина Чигоја
Недељко Чубриловић: Жељезнице током штрајка изгубиле више од милион КМ

Штрајк радника "Жељезница РС" проузроковао је велике губитке, прије свега, за привредне субјекте са којима "Жељезнице" имају уговоре, а онда и директне трошкове које је ово предузеће имало и који износе нешто више од милион марака.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић.

- Ипак, то су процјене које не говоре о стварној штети, јер је она сигурно много већа - истакао је Чубриловић. Додао је да није тачно да је у прошлој години запослено 1.000 радника у овом предузећу.

- Међутим, у мјесецу пред изборе запослено је више од стотину људи. То су недопустиве ствари које се дешавају, али то је, прије свега, одговорност менаџмента - нагласио је Чубриловић.

* ГЛAС: Радници "Жељезница РС" окончали су вишедневни штрајк. Имате ли процјену колика је штета нанесена привреди РС овим штрајком и да ли је то могло да се избјегне?

ЧУБРИЛОВИЋ: Сигурно је да је штрајк радника "Жељезница" проузроковао велике губитке, прије свега, за привредне субјекте са којима "Жељезнице" имају уговоре, а онда и директне трошкове које је ово предузеће имало и који износе нешто више од милион марака. Ипак, то су процјене које не говоре о стварној штети, јер је она сигурно много већа. Да ли се штрајк могао избјећи је друго питање. Без подршке Владе сигурно да "Жељезнице" не би могле да ријеше све проблеме. Влада је заиста преузела велике обавезе и већ смо предузели кораке на које смо се обавезали.

* ГЛAС: Има ли Влада новац да у будућем периоду помогне "Жељезницама" и обезбиједи оно што је радницима на преговорима обећано?

ЧУБРИЛОВИЋ: Влада ће поступити по потписаном споразуму. Средства ће се изнаћи на начин како је то дефинисано на преговорима са Синдикатом. Дуговања "Жељезница" према радницима износе 21 милион марака, а Влада ће подржати исплату разлике од 1.300.000 марака, затим обезбиједити кредитна средства за измирење око 40 одсто укупних дуговања према радницима и преузећемо своје обавезе које су "Жељезнице РС" измириле према "Жељезницама Хрватске", а које износе нешто мање од 1,5 милиона евра. То су финансијске обавезе, али постоје и друге ствари као што су побољшање наплате на жељезницама, омогућавање што више посла који по природи посла припада "Жељезницама" и то ћемо радити у сарадњи са њима.

* ГЛAС: Општа оцјена је да је стање у "Жељезницама" тешко и да је било прекомјерног запошљавања у овом предузећу. Ко је, према Вашем мишљењу, одговоран за то и хоће ли неко сносити одговорност за лоше управљање "Жељезницама"?

ЧУБРИЛОВИЋ: Нису тачне информације да је у прошлој години запослено 1.000 радника у овом предузећу. Ми имамо по мјесецима прецизне податке кад је и колико радника запослено, а колико је остајало без посла. Имамо мјесеце који су карактеристични, а у мјесецу пред изборе запослено је више од стотину људи. То су недопустиве ствари које се дешавају, али ни Влада ни ресорно министарство нису имали увид у то, нити су могли да изврше утицај на то. Наравно да има одговорности свих помало. То је један велики систем у коме се не може исконтролисати баш све, али то је, прије свега, одговорност менаџмента.

* ГЛAС: Када ће бити расписан тендер за изградњу аутопута Бањалука - Добој?

ЧУБРИЛОВИЋ: Aко све буде текло без жалби и динамиком којом је договорено са Европском банком за обнову и развој (EBRD) и Европском инвестиционом банком (ЕИБ) негдје половином седмог мјесеца можемо очекивати потписивање уговора о извођењу радова. С обзиром на то да је урађен велики дио припрема, постоји потпуна спремност да се уђе у преговарачки поступак. Био је проблем да се обезбиједе финансијска средства и то је ријешено уз подршку EBRD-а и ЕИБ-а. Расписивање тендера може се очекивати крајем марта.

* ГЛAС: Конзорцијум Г7 упутио је иницијативу за градњу овог пута. Колико је реално очекивати да домаћа предузећа испуне услове, посебно оне који се односне на обезбјеђење финансија?

ЧУБРИЛОВИЋ: Дионицу Прњавор - Добој подијелили смо на четири лота како би услове приближили домаћој грађевинској оперативи и како би и они могли равноправно да учествују на овом јавном позиву. Aко дође до међусобног удруживања мислимо да они могу без проблема да испуне те услове и да буду повољнији од других, јер су домаћа предузећа и имају одређене предности. Да ли ће испунити те услове зависи од њих, ми смо урадили што смо могли.

* ГЛAС: Да ли је било интереса још неких страних фирми за овај пројекат?

ЧУБРИЛОВИЋ: Има много страних фирми које се, прије свега, интересују за концесију. Прави интерес ће показати када изузму тендерску документацију.

* ГЛAС: Комунална предузећа имају примједбе на Закон о поштанским услугама РС, јер тврде да он даје монопол "Поштама РС". Како то коментаришете?

ЧУБРИЛОВИЋ: Удружење комуналних предузећа послало је тај закон на оцјену уставности. Ми смо обавезни да поштујемо Устав, али морам рећи да смо у овај закон уградили европске директиве и позитивне законске прописе који вриједе у БиХ и вјерујемо да ће Уставни суд одбацити њихове примједбе. Уколико оне буду уважене, ми смо обавезни да то поштујемо.

* ГЛAС: Поједини званичници из ФБиХ наводе да је додјељивање међународног поштанског кода РС увод у деструкцију БиХ. Како то коментаришете?

ЧУБРИЛОВИЋ: То се сад гледа политички, али је чињеница да је министар комуникација и транспорта БиХ Рудо Видовић одлагао тражење кода за БиХ. Свјетски поштански савез је уважио сложеност БиХ, у закону стоји да представљање БиХ у Свјетском поштанском савезу и другим међународним организацијама мора осигурати потпуну равноправност свих јавних поштанских оператера у БиХ, те да се заступљеност поштанских оператера који дјелују у БиХ у слободним међународним асоцијацијама не смије на било који начин ограничавати. Овдје је проблем што су наше "Поште" биле оштећене за финансијски дио од стране "Пошта БиХ". Према информацијама менаџмента наших "Пошта", у свакој подјели биле су закинуте и мислим да је овим само испоштована једна законска обавеза и да је све остало превођење у домен политике. Ми не мислимо да се овдје треба политика мијешати.

Бањалука - Градишка

* ГЛAС: Најавили сте да би до јуна требало да буде завршен аутопут Бањалука - Градишка. Хоће ли се тај рок испоштовати?

ЧУБРИЛОВИЋ: Имамо увјеравања извођача радова да ће то бити у јуну. Мало спорије иде преузимање посла од италијанског извођача "Видони", који треба да преузме "Интеграл инжењеринг", јер Италијани нису испуњавали услове из уговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана