Недељко Чубриловић: За путеве 300 милиона марака

Мирослав Филиповић
Недељко Чубриловић: За путеве 300 милиона марака

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је у интервјуу за "Глас Српске" да је планирано да у 2009. години у изградњу путева у Републици Српској буде издвојено укупно 300 милиона марака.

- То је оквирна сума планирана за улагања у развој саобраћајне инфраструктуре у Српској у коју је урачуната и најављена изградња прве дионице аутопута Бања Лука - Добој у складу са уговором са аустријским концерном "Штрабагом" - истакао је Чубриловић.

* ГЛAС: Од уговора са "Штрабагом" Влада РС очекује веома добре резултате?

ЧУБРИЛОВИЋ: Влада Српске свјесна је да привредног развоја нема без добрих и савремених путева и улагања у ову стратешку област. Улагањем у мрежу аутопутева кроз РС отварају се могућности повећања запослености и нових радних мјеста, повећање вриједности некретнина и формирање индустријских зона уз изграђени аутопут и раст страних инвестиција у РС, што значи додатно пуњење републичког буџета и фондова - пензионог, социјалне заштите и других.

* ГЛAС: Хоће ли бити испуњени услови да изградња прве дионице аутопута Бања Лука - Добој почне већ средином сљедеће године? 

ЧУБРИЛОВИЋ: Институт из Загреба "ИГХ" требало би до марта 2009. године да заврши пројекат поменуте дионице. Aко Влада РС успије да ријеши имовинско-правне односе радови ће сигурно почети на љето.

* ГЛAС: Које су обавезе Владе РС, а које "Штрабага"?

ЧУБРИЛОВИЋ: Обавезе Владе РС су да предају "Штрабагу" на управљање, одржавање и експлоатацију изграђен аутопут Бања Лука - Градишка, док ће аустријска компанија помоћи Влади да обезбиједи кредите за рјешавање имовинско-правних питања за око 400 километара аутопутева. За ове послове потребно је обезбиједити и до 500 милиона марака.

* ГЛAС: Имовинско-правни односи су створили доста проблема на изградњи пута Бања Лука - Градишка?

ЧУБРИЛОВИЋ: То је тачно, али коначно се надзире рјешење овог проблема. На првој дионици ријешени су готово сви имовински спорови, а на другој треба ријешити још неколико спорова. Углавном, аутопут би требао да буде изграђен до 2010. године како је и предвиђено уговором.

* ГЛAС: Постоји ли могућност да се сличне ствари догоде и приликом провођења уговора са "Штрабагом"?

ЧУБРИЛОВИЋ: Велика обавеза стоји пред Владом у вези рјешавања имовинско-правних односа и припрема за правовремени почетак градње како не би плаћали казнене пенале. "Штрабаг" ће тражити да се поштује свако слово Уговора и ми морамо направити ефикаснију организацију у рјешавању имовинских спорова. Потребно је обезбиједити ефикаснији рад Управе за имовинско-геодетске послове, Правобранилаштва РС, ресорних министарстава и других комисија задужених за ова питања.

* ГЛAС: Економисти упозоравају да би се посљедице глобалне финансијске криза могле озбиљније осјетити у БиХ у 2009. години. Како ће то утицати на развој саобраћајне инфраструктуре у РС?

ЧУБРИЛОВИЋ: Финансијска криза може успорити капиталне пројекте изградње мреже аутопутева кроз РС, међутим, не може довести у питање њихову изградњу. Уз планирани градњу мреже аутопутева и пуштање у погон Рафинерије нафте у Броду и другим енергетским постројењима у РС врло је могуће да упркос глобалној кризи далеко брже напредујемо од земаља региона.

* ГЛAС: Да ли ће се криза осјетити у пословању предузећа које су у ресорној надлежности Министарства саобраћаја и веза?

ЧУБРИЛОВИЋ: "Жељезнице Српске", "Поште Српске", Aеродром Бања Лука и домаћа авио-компанија већ имају доста проблема у пословању и тешко самостално функционишу. Влада ће морати пронаћи рјешења да отклони ове проблеме. Међутим, сигуран сам да ће ова предузећа нормално функционисати и у сљедећој години.

* ГЛAС: Да ли ће у овим предузећима доћи до смањења плата и радника у 2009. години?

ЧУБРИЛОВИЋ: Министарство је у складу са препоруком Владе обавијестило предузећа из ресорне надлежности која су нашој надлежности да рационалније послују и преиспитају примања и број запослених како би се рационализовали трошкови.

* ГЛAС: Какви су планови за развој жељезничке инфраструктуре?

ЧУБРИЛОВИЋ: Предвиђена је обнова пруге на релацији Добој - Нови Град. Желимо да створимо савремену пругу која ће моћи да поднесе много веће брзине и до 160 километара на час да би у овој области могли да пратимо окружење. Ових дана биће расписан тендер за обнову дијела ове дионице, а инвестиција је вриједна 55 милиона евра. Такође, преговарамо са Владом Шпаније о добијању робних кредита, односно набавке савремених возова. То би требало да буде реализовано почетком 2010. године. Имамо и понуде робних кредита из Пољске и Португалије. Циљ је да створимо савремене жељезнице које ће моћи да парирају жељезницама у окружењу.

* ГЛAС: Евидентни су проблеми у области авио-саобраћаја?

ЧУБРИЛОВИЋ: Aеродром Бања Лука је акционарско друштво. Закон не дозвољава да Влада директно улаже новац у ово предузеће. То се може обављати само докапитализацијом или куповином акција. Исте проблеме имамо и са "Жељезницом Српске" и "Поштама Српске". Ипак, доста је уложено у Aеродром и суфинансирање летова како бисмо привукли већи број путника, а самим тим и потенцијалних инвеститора. Паралелно са Јатом преговарамо и са другим компанијама да неке авио-линије реализују преко Бања Луке. Све то истина иде доста тешко и споро јер још нисмо адекватно оспособили домаћу авио-компанију. Јачање ове компаније биће приоритет у раду Министарства.  

* ГЛAС: Да ли сте задовољни пројекцијом буџета РС за ресор саобраћаја и веза за сљедећу годину?

ЧУБРИЛОВИЋ: Добили смо око 50 милиона марака, а тражили смо много више. Међутим, Влада је усвојила доста рестриктиван буџет када је у питању ово министарство и инвестиције у саобраћајну инфарструктуру трпе због друге буџетске потрошње. И поред тога, велики развојни пројекти неће бити заустављени. Преговарамо са међународним институцијама ради проналажења нових извора и начина финансирања развојних пројеката.

* ГЛAС: Има ли се озбиљне примједбе на Закон о јавним путевима БиХ?

ЧУБРИЛОВИЋ: Надлежности у области саобраћаја јасно су утврђене Уставом БиХ. Уочили смо да се поменутим законом одређене надлежности у области развоја саобраћаја и јавних путева желе пренијети са РС на ниво БиХ. Зато смо од српских представника у Парламенту БиХ затражили да не гласају за овај закон. Доставили смо им амандмане на овај закон.

Домаћа предузећа

* Који су технички детаљи уговора са "Штрабагом"?

ЧУБРИЛОВИЋ: "Штрабаг" ће ангажовати сву домаћу радну снагу и домаће грађевинска предузећа. Током изградње биће коришћен и домаћи грађевински материјал. Само у недостатку одређене машинерије и материјала биће ангажована предузећа из окружења.

Лоши путеви

* ГЛAС: Возачи Српској имају доста примједби на квалитет путева? Да ли се приликом изградње саобраћајница поштују европски стандарди?

ЧУБРИЛОВИЋ: Министарство је такође имало доста примједби на квалитет радова приликом обнове путева. Извјештаји контролних служби су показали да извођачи у доста случајева нису испуњавали прописане технолошке стандарде. Министарство је у вези с тим питањем предузело конкретније мјере. Затражили смо оштрији рад контролних органа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана