Недељко Чубриловић: Правилник о лиценцама извор незаконитих радњи

Марина Чигоја
Недељко Чубриловић: Правилник о лиценцама извор незаконитих радњи

Правилник о условима и поступку издавања лиценци за обављање међународног друмског превоза је извор незаконитих радњи и дошао је као посљедица лобирања одређеног круга људи који су директно заинтересовани за такву врсту правилника.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић.

- Очекујем да комисија у којој ће бити и представници Министарства из РС направи правилник који ће бити прихватљив за све, дакле правилник који ће наше привреднике изједначити са свима у Европи. Симптоматично је то да се ова лиценца једино тражи на нашој граници, а по изласку из БиХ нико у Европи им тај документ не тражи - рекао је Чубриловић.

* ГЛAС: Послије седам дана штрајка превозника у РС постигнут је договор којим је примјена спорног правилника о лиценцама одгођена до јуна идуће године. Да ли сте задовољни овим рјешењем?

ЧУБРИЛОВИЋ: Више пута сам истакао да жалим што су превозници на овај начин морали остваривати своја права. Они су провели неколико дана и ноћи на саобраћајницама и нису могли да остваре своје право на рад, због тога што су били незадовољни новим правилником који је требало да ступи на снагу ових дана. То је у сриједу окончано на задовољство и Министарства комуникација и транспорта БиХ и превозника. Одгађање примјене тог правилника трајаће до 30. јуна идуће године, а комисија која је у сриједу формирана понудиће ново рјешење. Прва верзија тог рјешења треба да буде завршена до 1. децембра ове године, а најкасније до половине идуће године. Желим да захвалим људима који су били у штрајку на коректном понашању. Наравно да је то имало за посљедицу и мање средстава у буџету, али надам се да ће то са убрзаним радом одређених институција бити надокнађено. Највећу штету су имали они који су штрајковали, па онда сви остали и мислим да морамо имати разумијевања за те људе.

* ГЛAС: Имате ли процјену колика је штета нанесена Републици Српској протеклих дана?

ЧУБРИЛОВИЋ: Процјене Управе за индиректно опорезивање БиХ говоре да се дневно губило око 15 милиона марака. Ми немамо конкретних процјена, али сигурно је да је то много више од ових 15 милиона.

* ГЛAС: Има ли већ сада неких приједлога за измјене правилника?

ЧУБРИЛОВИЋ: Ми имамо своје виђење тог правилника зато што је он извор незаконитих радњи и зато што је дошао као посљедица лобирања одређеног круга људи који су директно заинтересовани за такву врсту правилника. Сматрамо да правилник треба да омогући нашим превозницима исте услове као што их имају превозници у окружењу. Овдје се не могу примијенити неке мјере као да имамо стандард Швајцарске, али сигурно је да се морају испоштовати и директиве ЕУ. Према томе, очекујем да комисија у којој ће бити и представници Министарства из РС направи правилник који ће бити прихватљив за све, односно правилник који ће наше привреднике изједначити са свима у Европи. Симптоматично је то да се ова лиценца једино тражи на нашој граници, а по изласку из БиХ нико више у Европи им тај документ не тражи.

* ГЛAС: Директор Сектора за транспорт и комуникације Спољнотрговинске коморе БиХ Зијад Синановић тврди да је Министарство саобраћаја и веза РС супротно закону издавало лиценцу за међународни превоз? Како то коментаришете?

ЧУБРИЛОВИЋ: Мислим да дотични господин не зна о чему прича. Министарство саобраћаја и веза РС ради и поступа по важећим позитивним прописима, тако да су те тврдње нетачне. Чланом 11. Правилника о издавању лиценци превозника и легитимације за возача моторног возила прописано је да ће до примјене Правилника о условима и поступку издавања лиценци за обављање међународног друмског превоза путника, терета и опасних материја Министарство саобраћаја и веза издавати лиценцу превозника за међународни превоз лица и ствари и легитимацију. Такође, чланом 21. и 22. Правилника о издавању лиценце за возило и испуњавању техничко-експлоатационих и еколошких услова за возило којим се врши превоз прописано је да ће ово министарство издавати лиценцу за возило. Неко ко тврди да је ово министарство радило незаконито не жели да поштује законе РС и БиХ, а жели да се приклони групи која незаконито обавља додатну едукацију возача. Дипломе наших возача важе свуда у Европи осим за оне који су радили спорни правилник.

* ГЛAС: Када би предузеће "ЦПМ" требало да достави документацију за пут Бањалука - Добој?

ЧУБРИЛОВИЋ: У сталној смо комуникацији са представницима "ЦПМ"-а, нашим консултантима и свима који треба да прођу кроз овај процес до евентуалног уговарања посла. "ЦПМ" нам је доставио захтјеве које ми у овом тренутку нисмо могли да прихватимо. Очекујемо да они доставе гаранцију банке да су обезбиједили финансијска средства и да можемо конкретизовати тај посао. Вријеме које им је за то остављено се примиче крају и надам се да ће у предвиђеном року одговорити. Уколико одговор буде негативан, зна се даља процедура.

* ГЛAС: Какве захтјеве је имао "ЦПМ"?

ЧУБРИЛОВИЋ: Њихови захтјеви су били да прошире своја овлашћења користећи и неке друге путне правце да би доказали оправданост изградње аутопута Бањалука - Добој. Влада РС у овом тренутку то сигурно неће прихватити, а видјећемо какав ће њихов одговор бити на наш писани одговор према њиховом захтјеву.

* ГЛAС: Зна ли се када ће бити пуштен у саобраћај аутопут Бањалука - Градишка?

ЧУБРИЛОВИЋ: Добра припрема ових пројеката је веома важна, јер смо у наслијеђеном пројекту Бањалука - Градишка, који је без пројектне документације и ријешених имовинско-правних односа имао уговор о изградњи, од 2002. до доласка ове владе имали застој у реализацији и готово безизлазну ситуацију. Послови који су до сада урађени су квалитетни али сигурно је да ће доћи до помјерања завршетка радова. Ипак, сматрам да је најбитније да ће он бити завршен квалитетно и да ћемо у међувремену са Хрватском доћи до уговора за извођење радова на мосту на Сави. Надамо се да ће градња овог моста почети у току идуће године.

* ГЛAС: Када ће бити завршене обилазнице око Бијељине, Приједора и Требиња и које су још у плану?

ЧУБРИЛОВИЋ: Влада у овом мандату је доста урадила када је ријеч о обилазницама око појединих локалних заједница. Највише је урађено на обилазници око Бијељине и Требиња, вјероватно зато што су ти радови били најбоље припремљени. У току су и радови на обилазници око Приједора. Бањалука такође има доста проблема, али нема припремљених пројеката за рјешавање тог питања. Један од разлога због којих се можда није нешто више радило на припреми тих пројеката је и чињеница да око Бањалуке треба да прође аутопут. Када су у питању други пројекти, одлучни смо да направимо једно веће задужење како бисмо ријешили улаз и излаз из свих градова и ти послови су у припреми.

* ГЛAС: Какво је тренутно стање у "Поштама РС"?

ЧУБРИЛОВИЋ: Надам се да ће "Поште" успјети да послују позитивно у овој години. Од 1. јануара идуће године ступа на снагу нови закон гдје ће "Поште РС" дијелом партиципирати и у буџету за недостајућа средства за нерентабилне поште, односно поште у руралном простору РС које су економски неодрживе али из других разлога њихов статус треба да се сачува.

* ГЛAС: Да ли је синдикат "Жељезница РС" одустао од штрајка?

ЧУБРИЛОВИЋ: Са синдикатом се преговори настављају ових дана око услова које траже. Сви захтјеви ће се морати добро размотрити и видјети шта су стварне могућности и шта су стварне обавезе РС. Имамо много напада да Влада пуно издваја за "Жељезнице", али морамо схватити да су "Жељезнице" систем који је потребан привреди РС. Друга ствар су унутрашње слабости, вишак радника, неадекватна структура запослених, односно чињеница да има вишак администрације, а мањак производних радника. О "Жељезницама" ће тек бити ријечи сљедећих дана.

* ГЛAС: Идуће седмице планирана је посјета "Жељезницама Словеније". Можете ли нам рећи нешто о томе?

ЧУБРИЛОВИЋ: Један од разлога посјете је сарадња која се одвија између жељезница на простору бивше Југославије. Такође биће ријечи и о повезаности "Жељезница РС" и конкретнијих послова са "Жељезницама Словеније".

Поплаве

* ГЛAС: Имате ли информацију колико су путне инфраструктуре уништиле поплаве које су ове године задесиле РС?

ЧУБРИЛОВИЋ: Располажемо информацијом коју имају "Путеви РС" али мислимо да она није адекватна и да је штета много већа. О цифрама не бих говорио у овом тренутку јер немамо потпуне процјене. Ових дана имамо захтјеве општина да се почне санација те штете и мислим да треба још причекати коначну процјену колика је она заиста била.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана