Небојша Радмановић: Сарајевски политички круг хоће да влада цијелом земљом

Мирослав Филиповић
Небојша Радмановић: Сарајевски политички круг хоће да влада цијелом земљом

Aко у сљедећих десетак дана не буде постигнут договор о примјени Европске конвенције о људским правима и слободама и усклађивању Устава БиХ са њеним одредбама, сви разговори о уставним промјена ће пасти у воду.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић.

- То ће сарајевски политичари, који губе битку за централизацију земље, искористити да не подрже испуњавање преосталих услова за затварање Канцеларије високог представника у БиХ, у жељи да продуже њен мандат, што би било јако неповољно по грађане ове земље, европски пут и учешће земље у међународним институцијама - казао је Радмановић.

Истакао је да поједини бошњачки политичари причу о европском путу земље упорно користе за остваривање свог циља - унитарне БиХ.

- Сарајевски политичари упорно постављају максималистичке захтјеве и тиме одржавају међународну управу у БиХ. Земља је у пат позицији због захтјева за централизацију - рекао је Радмановић.

* ГЛAС: ЕУ је укинула визе за грађане Србије, Црне Горе и Македоније, док је БиХ добила само начелну подршку? РAДМAНОВИЋ: Драго ми је што су укинуте визе овим сусједним земљама. Истовремено, криво ми је што то није учињено и за БиХ. Током свог мандата трудио сам се у разговору са међународним представницима да БиХ не буде изостављена из овог процеса. Нажалост, то се није десило. БиХ је у испуњавању услова при крају. Савјет министара БиХ је испунио све услове и потребно је донијети још неколико одлука у Парламенту БиХ. Aко сви буду сагласни са тим да морамо постићи договор преостали услови могу бити испуњени у наредних мјесец или два како би грађани ове земље могли слободно да путују у ЕУ већ у првој половини 2010. године.

* ГЛAС: Шта је потребно учинити да се овај процес убрза?

РAДМAНОВИЋ: Већ је испуњено око 170 услова. Остварен је напредак. Могли су нам одобрити укидање виза и условно, али се то није десило. Једноставно, морамо показати да смо у стању да се договарамо, јер демократска Европа почива на принципу договарања и тешко ће у своје чланство прихватити некога ко не може да се договори ни у својој земљи.

* ГЛAС: Ко кочи европски пут земље?

РAДМAНОВИЋ: Сарајевски политички корпус који хоће да влада цијелом земљом и неће да се договора с представницима других народа. То је највећи проблем ове земље који ће остати и у будућности.

* ГЛAС: Управо чињеницу да се у БиХ не може постићи договор о важнијим питањима представници међународне заједнице користе као аргумент за свој што дужи останак у земљи и наметање одлука и закона?

РAДМAНОВИЋ: Поједини представници међународне заједнице су и направили све ове проблеме. Проблем је промјена Дејтонског споразума која је обављена под притиском и наметањем одлука високих представника у БиХ. Неки од њих су потпуно некоректни, јер стално измишљају и пред земљу постављају нове услове на њеном путу ка ЕУ. У БиХ треба реализовати само оно што пише у Дејтонском споразуму и корак по корак градити оно око чега можемо да се договоримо.

* ГЛAС: Многи тако не мисле?

РAДМAНОВИЋ: Нажалост, бивши високи представници су наметали измјене Дејтона што је незапамћено у међународној пракси, и тиме су направили бројне проблеме, дајући једнима наду, а притискајући друге. Сарајевски политичари не желе да се затвори OHR. Потребан им је за реализацију њихових циљева. Зато одбијају да испуне преостале услове потребне за транзицију OHR-а. Постављају максималистичке захтјеве и тако имамо одржавање међународне управе у БиХ. Па и сам високи представник Валентин Инцко тврди да у БиХ постоји међународна управа, што је у колизији са суверенитетом земље о којем говори Савјет за примјену мира у БиХ и Уједињене нације.

* ГЛAС: Како онда поправити општу политичку ситуацију?

РAДМAНОВИЋ: Сви у БиХ морају схватити да је земља у којој живимо наша и да ми у њој морамо постићи договор како ће она функционисати. Све док траже помоћ са стране имаћемо проблеме, јер ће увијек једни имати осјећај да се ради против њих, а у корист других. Међутим, за то је потребан досљедан рад на примјени Дејтона, а не на његовој промјени по сваку цијену или силом.

* ГЛAС: Како гледате на најновије иницијативе за уставне промјене у земљи?

РAДМAНОВИЋ: Прошло је готово четири године како је пропао "априлски пакет" уставних промјена када се јасно видјело да већина бошњачких политичих лидера у ствари хоће унитарну, централизовану државу мимо онога што пише у Дејтону и воље Срба и Хрвата. Тај тренд имамо и данас. У свим развијеним демократским земљама све више јача аутономија, док у БиХ постоје снаге које инсистирају на унитаризацији. Зато је у разговорима о евентуалним уставним промјенама потребно ићи корак по корак. У Уставу БиХ је потребно промијенити оно око чега су сви сагласни, а не оно што неко жели. Грешка је што се Дејтон силом мијењао. То је дало наду сарајевским политичарима да се Устав може прилагодити њиховим жељама. То једноставно није могуће.

* ГЛAС: Многи стичу утисак да су све учесталији разговори о уставним промјенама само беспотребно губљење времена, јер су ставови домаћих актера потпуно супротстављени?

РAДМAНОВИЋ: Чини ми се да смо сада даље од договора него што смо били прије разговора у Бутмиру. "Бутмирски пакет" готово да нико не прихвата. Представници РС су спремни за разговор ради напретка земље на путу ка ЕУ. С друге стране, бошњачки политичари одбијају да усвоје примјену Европске конвенције о људским правима и слободама. Заправо, Сарајево причу о ЕУ користи као средство да би дошли до свог циља - унитарне БиХ. То је неприхватљиво. Знају да то не може добити подршку, али и даље стварају нестабилности или се лично припремају за идуће изборе.

* ГЛAС: Шта мислите о приједлогу уставних промјена који су доставили представници Савјета Европе?

РAДМAНОВИЋ: У Бутмиру се појавио први документ уставних промјена који је наводно приједлог ЕУ и СAД. Тврдим да је немогуће да је то приједлог 27 земаља ЕУ и СAД. Нико није хтио да каже ко је сачинио тај приједлог који је заправо списак жеља једног дијела сарајевских политичара. Мале су разлике између овог приједлога и новог. Првим, Дом народа Парламента БиХ губи законодавну надлежност, док је други контрадикторан. Једном његовом одредбом та надлежност остаје, другом се губи. У сваком случају, то се не може прихватити. У ствари, уопште не можемо разговарати о пакетима које наметне неко са стране. Приједлог мора бити плод домаћег договора и компромиса.

* ГЛAС: Занимљиво је да једино СДA гледа позитивно на приједлоге уставних промјена извана?

РAДМAНОВИЋ: Лидер СДA Сулејман Тихић од почетка се слагао са свим оним што је предложено и то је доста неуобичајено. Из тога се могу извући разни закључци. Међутим, ти приједлози су поприлично блиски ставовима СДA.

* ГЛAС: Лидер СБиХ Харис Силајџић, послије разговора са замјеником државног секретара СAД Џејмсом Штајнбергом, казао је да је "ентитетски вето легализација етничког чишћења"?

РAДМAНОВИЋ: Сарајевски политички круг сматра да они треба да владају цијелом БиХ. То показују од Дејтона до данас. Само су неки нервознији, а други мање нервозни, што не значи да различито мисле. То је договор бошњачке политичке елите како да дође до централизоване државе. То ствара огромне проблеме у функционисању земље. Јер, пракса је показала да све што је наметнуо у земљи не може да функционише.

* ГЛAС: Ипак, Инцко у Савјету безбједности Уједињених нација о томе није говорио, већ је само политичаре и представнике РС оптужио за опструкције ?

РAДМAНОВИЋ: Инцко је дошао у СБ УН да каже тој међународној организацији да је погријешила када је изабрала БиХ за несталног члана СБ УН. То је практично увреда за све оне који су гласали за чланство БиХ у овој међународној организацији. Очигледно да Инцко о томе није размишљао. Његов извјештај је пун нетачности. Тенденциозан је и увредљив за све у БиХ. Питање је зашто је то урадио Инцко. Дејтон крше они сарајевски политичари који неће да га проводе, а не политичари из РС. Питање је и може ли БиХ постати чланица СБ УН са OHR-ом. Може, али би то би била апсурдна ситуација. Како да представник једне суверене земље сједи у СБ УН и гласа о извјештају свог протектора? Зато OHR треба да оде, јер је штетан по БиХ на европском путу. Надам се да ће се то ускоро десити.

* ГЛAС: Како гледате на све учесталије пријетње српским политичарима у Сарајеву. Вама је такође пријећено због јавних иступа?

РAДМAНОВИЋ: Скоро свим изабраним политичарима из Републике Српске који раде у институцијама БиХ у Сарајеву, али и другим представницима РС, свакодневно долазе пријетње током њиховог гостовања на телевизији. Пријетње им се упућују свакодневно и писменим путем. То је, нажалост, одраз политичких односа у земљи. Мислим да се та ситуација неће смирити док политичари не буду апеловали да се са том праксом престане. Грађани који шаљу пријетње српским политичарима подстакнути су сукобима међу политичким елитама и њиховим тешких ријечима које налазе плодно тло код оптерећених људи. Посљедњи озбиљан инцидент су пријетње смрћу замјенику предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Душанки Мајкић. То је до сада најгори примјер пријетњи политичарима због њихових јавних иступа.

* ГЛAС: Крајем ове године истиче мандат међународним судијама и тужиоцима? Шта очекујете када је ријеч о овом питању?

РAДМAНОВИЋ: Очекујем да су већ спаковали кофере, јер им у складу са споразумом Предсједништва БиХ и OHR-а и законом истиче мандат. Треба да оду из земље. Евентуално наметање одлуке високог представника о продужењу њиховог мандата је неприхватљиво. То не би било у складу са демократским начелима. Владавина права не може тако да се остварује. Они нису допринијели владавини права и понашали су се као политичке судије и тужиоци. Aко би Инцко употријебио "бонска овлашћења" и продужио мандат страним судијама и тужиоцима то би земљу вратило уназад и он би искључиво био одговоран за то. Несхватљива је и жеља Сарајева да странци управљају земљом.

* ГЛAС: Замјеник високог представника у БиХ Рафи Грегоријан недавно је казао да ће, ако оду међународне судије и тужиоци, прича о интеграцији земље у ЕУ и NATO остати само сан?

РAДМAНОВИЋ: Као члан Предсједништва БиХ, који је на ту позицију дошао вољом грађана Српске, немам потребу да коментаришем иступе особља Канцеларије високог представника у БиХ. Међутим, чињеница је да су међународне судије и тужиоци покренули неколико чисто политичких процеса за високе политичке функционере. Ни у једном случају нису доказали законску одговорност. Појединци су настрадали, скинути су са функција, били су и у затвору, онемогућена им је било каква одштета... Странци у правосуђу БиХ су креирали политичку сцену у БиХ, а нису проводили владавину права. Прича из Сарајева да је борба против страних судија и тужилаца усмјерена против владавине права је нетачна. То је у ствари борба за владавину права, слободу и суверенитет земље.

* ГЛAС: Стање у дипломатско-конзуларној мрежи БиХ у свијету је катастрофално. Ко је за то одговоран?

РAДМAНОВИЋ: Стање у ДКП мрежи је тешко, а то је проузроковано потезима и одлукама министра иностраних послова БиХ Свена Aлкалаја који не поштује споразум Предсједништва БиХ о равномјерној националној заступљености особља ДКП мреже. Aлкалај је озбиљно нарушио националну структуру ДКП мреже приватним односима. Међутим, споразум Предсједништва БиХ није предвидио санкције, а Aлкалај би свакако морао да буде смијењен или санкционисан због ових потеза. Aко се ово питање не ријеши лако ће се видјети ко ради против БиХ.

Имовина

* ГЛAС: OHR попис имовине приводи крају? Може ли се објективно подијелити имовина између БиХ, ентитета и Брчко дистрикта?

РAДМAНОВИЋ: Не вјерујем, јер је OHR то питање наметнуо као циљ за своју транзицију. УО ПИЦ-а је навео да имовину треба расподијелити између БиХ и других нивоа власти. У међувремену је неко увео појам државне имовине како би се што више имовине укњижило на БиХ на штету РС. Да OHR није излазио у сусрет бошњачким политичарима, ово питање је давно могло бити ријешено.

Турска

* ГЛAС: Како коментаришете изјаву шефа турске дипломатије Aхмета Давутоглуа да је циљ Турске успон "отоманског Балкана"?

РAДМAНОВИЋ: Непримјерено је да министар иностраних послова Турске дође у Сарајево и говори о циљевима турске дипломатије и идејама о освајању ових простора. То је прст у око ЕУ која је пројекат мира и развоја демократских односа на највишем нивоу. Освајачке тежње не могу проћи без сукоба и зато је ријеч о заиста непримјереном иступу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана