Научници најавили: Климатске промјене могле би имати разоран учинак на источно Средоземље

ГС
Foto: Танјуг

Климатске промјене могле би имати разоран учинак на животе милиона на источном Средоземљу и на Блиском истоку, гдје температуре расту двоструко брже од глобалног просјека, упозоравају научници.

У том би подручју температуре могле нарасти за чак пет степени Целзија до краја вијека, наводи се у заједничком извјештају Кипарског института и Института Макса Планка за климатска и атмосферска истраживања.

Пораст температуре

За источни Медитеран и Блиски исток предвиђа се готово двоструко већи пораст температуре него у другим насељеним дијеловима свијета. Извјештај ће бити представљен на климатској конференцији УН-а у новембру у Египту.

Комбинација мање количине падавина и раста температура узроковат ће велике суше и угрозити сигурну опскрбу храном и водом. Уз то многе земље неће бити припремљене за пораст нивоа мора, упозоравају научници.

- Такав сценариј резултираће бројним изазовима за обалну инфраструктуру и пољопривреду те може довести до ерозије обалних водоносника, укључујући и оне у густо насељеним подручјима попут делте Нила - казао је аутор извјештаја др. Џорџ Зитис с Кипарског института.

Брза имплементација

Водоносници су подземни пропусни слојеви из којих се може црпити вода, преноси Аваз.

Научници препоручују брзу имплементацију свега што је договорено Паришким споразумом којим се пораст температуре настоји ограничити на мање од два степена Целзија.

-Пошто климатске промјене не познају границе и многи се регионални проблеми могу проширити, нужно је да државе међусобно блиско сарађују у борби с климатским промјенама и ублаже њене посљедице - казао је Јос Лелиевелд с Института Макса Планка и координатор овог истраживања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана