NATO убија и послије 16 година

Агенције
NATO убија и послије 16 година

Београд - Србија је водећа земља у Европи по смртности од рака, а ова опака болест послије NATO бомбардовања 1999. године шири се до невиђених размјера, упозорава предсједник Друштва Србије за борбу против рака Слободан Чикарић.

Он је један од ријетких стручњака који непрестано алармира јавност.

Прве процјене, како су франкфуртске "Вијести" недавно писале, биле су да ће стопа оболијевања од малигних болести порасти за 15 одсто, али је већ достигла и више од 17 одсто. Годишње се открије чак 5.500 нових случајева рака на милион становника, док је у свијету просјек 2.000.

Чикарићеве тврдње, који је још прошлог прољећа изнио податке да је Србија прва земља у Европи по стопи смртности од рака, која годишње расте у просјеку 2,5 одсто, поткрепљују и подаци националног Регистра за рак. Од 2001. године он прати кретање броја обољелих и умрлих од рака, на узорку од пет и по милиона становника, а који је, како каже, прихватила Свјетска здравствена организација.

- Гледано на крају 2010. године, број новообољелих од рака на 100.000 становника, стопа инциденције порасла је за 20 одсто, у просјеку за два одсто годишње, а стопа смртности се повећала за 25 одсто. Видио сам да стопа смртности расте брже него стопа инциденције - истакао је Чикарић.

Он је додао да је потом издвојио 17 тумора различитих локализација, чија је стопа инциденције већа од десет новооткривених случајева на 100.000 људи, а посебно је издвојио леукемије и лимфоме, као системска малигна обољења која се развијају из коштане сржи и лимфног ткива, иначе врло осјетљивих на радиоактивност.

- Овде повезујем уранијум и појаву рака, пошто у Србији до 2005. године имамо промене у повећању учесталости тих тумора од два до три одсто годишње, а у 2006. години када се завршио латентни просечни период од седам година, та стопа скаче на 18,4, у 2007. години иде на 22, док 2011. године стопа износи чак 26 одсто - појашњава Чикарић.

Истиче да они који су бомбардовали Србију уранијумом наравно неће да признају ове посљедице, па како каже, његово обраћање јавности има задатак да покаже да је послије NATO агресије повећан број обољелих и умрлих и да за то неко треба да одговара.

- Тражио сам да се Србима да одштета као што морнарима у јапанској нуклеарки Фукушима, где су се због цунамија излиле радиоактивне материја. Они су добили по два милиона долара, а осам дана су били у зони високог ризика, а наш народ је под осиромашеним уранијумом био три месеца - каже Слободан Чикарић.

Током 1999. године гађано је подручје пчињског округа, Прешево, Медвеђа, Бујановац и готово цело подручје Косова.

Млади

Од малигних болести у Србији годишње се разболи око 320 дјеце узраста до 19 година, од чега је двије трећине млађих од 14 година, а битку са овом опаком болешћу годишње изгуби 56 малишана, најновији су подаци Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" у Београду.

- Најчешћи малигни тумори код младих су леукемије, тумори мозга и централног нервног система, те Хочкин и Нон-Хочкин лимфоми - навели су у Институту.

 

Бројке:

5.500 нових случајева рака открије се сваке године у Србији на милион становника

2.000. нових случајева обољених од рака годишњи просјек у свијету

2,5 одсто се сваке године повећа стопа смртности од рака у Србији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана