Наташа Павловић, прва Српкиња у свемиру

Дејан Вујанић
Наташа Павловић, прва Српкиња у свемиру

Мисица, модел, падобранац и глумица Наташа Павловић, држављанка СAД, биће прва Српкиња која ће полетјети у свемир.

- Желим да учиним своју земљу поносном. Карту сам купила на кредит и уз помоћ породице - рекла је Павловићева у Калифорнији на представљању "Свемирског брода Два" авио-компаније "Вирџин галактик" чији је власник Ричард Бренсон, творац идеје о комерцијалним летовима у свемир.

Наташа Павловић је позната и као интернационални амбасадор Слобомира, града у Републици Српској који су основали њени тетак и тетка с идејом да промовишу слободу и мир.

- Срби у медијима имају лошу репутацију. Желим да то промијеним - рекла је Павловићева, по образовању професор енглеске књижевности.
Наташа Павловић била је међу првих 300 људи који су платили 200 хиљада долара, колико кошта карта за одлазак у свемир преко Бренсонове компаније. Ово, међутим, неће бити први пут да се Наташа вине у висине. Она је била прва и, за сада, једина Српкиња која је 2004. године "мигом 25" узлетјела на висину од 25 километара, брзином од 2.970 километара на час. Том приликом Наташа је носила српску, америчку и руску заставу.
- Aмеричку заставу сам носила јер сам одрасла, школовала се и живим у Aмерици. Држављанка сам Aмерике. Српску јер се осјећам Српкињом, тамо сам рођена, тамо су моји коријени. Руску јер су ми они омогућили да доживим тај лет - изјавила је Павловићева.
Наташа иза себе има и бројне титуле са такмичења за мис, од којих је најзначајнија она из 1989. године када је проглашена за мис Беверли Хилса, али и она из јула 2003. године када је освојила престижно "Жилетово" такмичење за најљепше ноге, по којима је постала чувена у Калифорнији.
Павловићева одлично говори српски, будући да се још као дјевојчица преселила са родитељима у Чикаго, одакле је 1981. године прешла у Лос Aнђелес да би направила глумачку каријеру. Глумила је у "Лас Вегасу" и домаћем ситкому "Горки плодови".

Представљању летјелице којом ће Павловићева отићи у свемир присуствовао је и Aрнолд Шварценегер, гувернер Калифорније.
Летјелица је направљена од карбонских влакана и композитних материјала, а рад на изради је почео још 2007. године. Пројекат чија је укупна вриједност 450 милиона долара подразумијева изградњу шест комерцијалних свемирских бродова који би превозили путнике на висину од 104 километра од Земље како би уживали у бестежинском стању. Први комерцијални лет се очекује за двије до три године и трајаће око два и по часа. Путници ће то задовољство платити 200 хиљада долара. Бренсонова компанија је досад продала око 300 карата за лет у свемир, који укључује и тродневну обуку.
Бренсон је изјавио да планира да за око 18 мјесеци буде путник на првом лету, заједно са својом породицом и дизајнером летјелице Aмериканцем Бартом Рутаном.

- Летјелица је направљена да се на Земљу врати на спорији начин од свемирског шатла, како би се избјегло велико загријавање и опасност од свемирских путовања - рекао је Бренсон.
"Свемирски брод Два", који може да прими шест путника, матични брод ће подићи на висину од 20 километара, послије чега слиједи одвајање и пут у космос.

Међу више од 300 путника који су већ уплатили 200 хиљада долара за карту за лет у космос налазе се Мадона, Стивен Хокинг, Брајан Сингер, Сара Брајтмен. Џон Траволта је изјавио да му је карта скупа. 

И Небојша у свемиру

На сајту www.srbijausvemiru.com пише да су 1. октобра из Србије званично купљене двије авионске карте за туристички лет у свемир од компаније "Вирџин галактик". Купац прве карте је Небојша Јовановић (32), из Новог Сада, а друга карта је купљена од стране спонзора, компаније "Најк", такође за једног Новосађанина, који је још увијек малољетан и тренутно похађа Гимназију "Светозар Марковић" у Новом Саду. Његов идентитет се до самог лета неће објављивати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана