Насиље уништава фудбал VIDEO

Славко Басара
Насиље уништава фудбал VIDEO

Хулигани су највећа пријетња фудбалу, али и сваком друштву. Гдје год их има постоји потенцијална опасност од физичких обрачуна, општих нереда и хаоса, а све то, у не малом броју, заврши и трагично, тешким повредама и убиствима.

Инцидената у спорту увијек је било, али је, нажалост, насиље сада постало готово пратећи елемент фудбалских утакмица, које све чешће остају упамћене не по резултату и добрим играма, већ по инцидентима.

Посљедњи случај убијања навијача Краковије у Пољској мачетом шокирао је свијет. Прије свега поставља се питање: Шта је то у људском мозгу да на такав начин, брутално, због фудбала подстакне нагон за уништењем, па и убиством?

Закони и правила 

Руска Федерација биће домаћин Свјетског фудбалског шампионата 2018. године, али већ сада све структуре у земљи воде бригу о организацији Мундијала. Од 1. октобра на снагу су ступила нова правила понашања навијача на руским стадионима, према којима нема више пушења, стајања на пластичним сједиштима, бацања на терен разних предмета, нити скандирања увредљивих слогана. "Кодекс фудбалског навијача" у Русији је добио принципијелни значај.

Осим тога, понашање навијача биће праћено уз помоћ видео-камера и немогуће је сакрити се, јер нова правила, која је одобрио Фудбалски савез, забрањују да се људи налазе на трибинама у одјећи која покрива лице. За озбиљније прекршаје навијачу ће бити ускраћено право да долази на спортске арене. У посебно тешким случајевима навијач може бити позван на административну, или чак кривичну одговорност.

У БиХ нема таквог или сличног закона који би регулисао казне послије изгреда и инцидената на фудбалским стадионима. A само у овој сезони дешавале су се грозне ствари. У Требињу су на утакмици Леотар - Сарајево "хорде зла" рушиле скелу високу 15 метара како би извукли металне штангле за обрачун са полицијом. Иста навијачка група је на мечу против Козаре на "Кошеву" направила инцидент гдје је у међусобној тучи један хулиган убоден ножем. У Бањалуци и Мостару су хулигани утрчали на терен и прекинули утакмице. У Мостару су чак покушали да линчују гостујуће фудбалере (Вележ) и службена лица. Казне су изрекле само Такмичарска и Дисциплинска комисија Фудбалског савеза БиХ.

"Круна" свега стигла је вече прије пријатељске утакмице Жељезничар - Хајдук (Сплит) када је виђен прави рат на улицама Сарајева. Једна особа теже је повријеђена, а сусрет који је требало да буде одигран поводом 90. рођендана Сарајлија је одгођен.

И претходних сезона било је много оваквих инцидената и прекида, а највећа трагедија се десила у октобру 2009. године у Широком Бријегу када је на улици погинуо Ведран Пуљић из Сарајева пред утакмицу Широки Бријег - Сарајево. Тада су хулигани из Сарајева окупљени под именом "хорде зла" дивљали улицама Широког Бријега, нападали пролазнике и приватне посједе и куће.

Називи група

Да је насиље свеприсутно на спортским, поготово фудбалским теренима, може се закључити и по називима већине навијачких група. Организовано навијање и окупљање у групе почело је крајем осамдесетих година прошлог вијека када су почели да се појављују називи на трибинама најватренијих навијача одређених клубова. Тако је у Загребу на утакмици Динамо - Црвена звезда основана група "Бад блуе боџс" (Лоши плави момци), Партизанови навијачи се окупљају под именом "гробари", Звездини као "делије", а хајдукови су названи "торцида".

Данас су на територији БиХ и више него уочљиви називи навијачких група који алудирају на насиље. Тако су симпатизери Сарајева "хорде зла", Жељезничара "манијаци", Челика "робијаши", а тузланске Слободе "фукаре". У Бањалуци су "лешинари", у Мостару "ултраши", Широком Бријегу "шкрипари", у Бихаћу "сила небеска", у Приједору "алкохол бојси" , а у Бијељини постоји навијачка група "Инцидент"...

Занимљиво је и чути зашто се навијачи углавном одлучују за овакве називе.

- Тамо негдје 1987. или 1988. године почело је организовано да се окупља и навија за фудбалске клубове. И ми у Бањалуци смо дошли на идеју да формирамо навијачку групу, а у то вријеме у моди је било давање имена што грубљих и јачих, повезаних с циљем да се истакне снага. Ми смо дошли на идеју да се наша група зове "лешинари" - рекао је један од оснивача навијачке групе из Бањалуке који није желио да истакнемо његово име.

Проблем и посљедице

Ивица Осим, посљедњи селектор СФР Југославије, разочаран је дешавањима на стадионима широм БиХ и дивљањем хулигана.

- Све ме некако подсјећа на деведесете године прошлог вијека. Нимало ми се не свиђају догађања на стадионима. Почетком деведесетих година ишао сам са грчем у желуцу на утакмице Динамо - Црвена звезда и Хајдук - Партизан, нагледао се свега, касније је дошао и рат... Ситуација у фудбалу БиХ није нимало наивна - каже Осим.

Потпредсједник Такмичарске комисије ФС БиХ Милорад Лале наглашава да се плаши да би ствар могла да измакне контроли ако се настави тренд утрчавања у терен са трибина.

- То би могло имати далекосежне посљедице и ово није проблем само за фудбалске структуре већ ширу друштвену заједницу. Бојим се и да је све монтирано и режирано како би се у јавности приказала слика да етничке групе у БиХ не могу заједно, односно да нема суживота - јасан је Лале.

Предсједник Дисциплинске комисије куће фудбала из Сарајева Горан Косорић је разочаран због свих дешавања.

- Можемо да изрекнемо казне на основу актуелног Дисциплинског правилника, а оне се односе на новчану казну до 10.000 марака, максимално шест утакмица играња пред празним трибинама или у тежим случајевима да екипа која је или чији су навијачи криви за инциденте сљедеће утакмице игра ван свог града у мјесту удаљеном најмање 100 километара - истакао је Косорић.

Промоција насиља

- Навијачке групе треба посматрати као "урбана племена" за која је карактеристично да имају јаку емоционалну повезаност и који се окупљају око неког клуба - појашњава психолог Срђан Пухало. Према његовим ријечима, за навијачке групе је карактеристично да имају територију коју контролишу, своје симболе, униформе и своје вође, а све то прати специфична навијачка "музика" и кореографија.

- За навијаче одлазак на утакмицу је као одлазак у борбу, а назив навијачке групе треба да пошаље поруку противницима са ким имају посла. Отуда и тако опасни и агресивни називи навијачких група - рекао је Пухало.

На тај начин, додао је, они желе да шокирају јавност и покажу да су другачији од осталих субкултурних група, као и других навијачких група.

- Њихово понашање има циљ да оправдају те називе које носе њихове групе, а насиље је један од најефикаснијих начина - истакао је Пухало.

Социолог Биљана Милошевић напомиње да хулигани на утакмицама могу одмах да се препознају и прије него што направе инцидент и то углавном по ношењу одређених натписа којима се промовише насиље.

- Прије почетка сваке утакмице треба искључити све оне који дивљају и праве било какве нереде јер једино се на тај начин могу спријечити инциденти - рекла је Милошевићева.

Наглашава да се дивљањем на утакмицама и стварањем нереда углавном баве они који су били проблематични и током свог одрастања.

- Родитељи треба више времена да посвете својој дјеци и њиховом васпитању - додала је Милошевићева.

Истакла је да је понашање хулигана на утакмицама у посљедње вријеме за највећу осуду.

- Страшно је да се 20 година послије завршетка рата на утакмицама туку припадници двије нације. Органи који се баве овим проблемом треба то да спријече и да најоштрије санкционишу све оне који ће стварати неки неред и немир на утакмицама - казала је Милошевићева.

Хулиганство

Хулиганство је термин који описује понашање које крши правила друштвених норми, бонтона, закона и опште деструктивно понашање. Сам термин хулиганства долази од ирског презимена Хоолиган (Хоулихан) које се појавило у Великој Британији крајем 19. вијека и описује девијантно понашање и начин живљења уличних банди и појединаца који су их сачињавали. Данас је тај термин општеприхваћен и описује понашање код појединаца или групе људи који се својим деструктивним понашањем не уклапају у друштвене норме и законе те вандализују своју околину.

Забране

Комитет за нормализацију ФС БиХ на посљедњој сједници, а послије дивљања хулигана на улицама Сарајева, забранио је организовани одлазак гостујућих навијача на утакмице Премијер лиге и Купа БиХ до краја јесењег дијела сезоне због све учесталијих навијачких нереда на фудбалским теренима.

Премијерлигашки клубови опет сматрају да је ова одлука уперена директно против фудбала и против љубитеља фудбала.

- Фудбал се игра због публике и навијача. Можда је потребно регулисати односе јаким законом, а не репресивним мјерама које још више могу да закомпликују ситуацију. С хулиганима се треба обрачунати на другачији начин, по узору на Велику Британију - рекао је директор ФК Славија из Источног Сарајева Жељко Радоња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана